Wegwijs in huizensites

Je eigen Paleis vinden op het web. Funda is de bekendste, maar JAAP.NL de grootste. Eén ding op woongebied dat compleet online is gegaan de afgelopen jaren? Het huizenaanbod. Moesten huizenzoekers vroeger via krantjes, folders en van die gezellige borden in de etalages van makelaars ontdekken waar wat te koop stond en voor hoeveel, nu puilt internet uit van de huizenzoeksites. Sommige bieden een heel assortiment, bij andere word je – heel irritant – doorgestuurd naar de ‘bronsites’ van de huizeninformatie. Funda is de grootste en de bekendste, maar wat onderscheidt deze sites van elkaar? Een inventarisatie van de beste, met als eerste conclusie: Funda, JAAP.NL, Niki; what’s up met huizensites en voornamen?

JAAP.NL is een andere grote speler online en verschilt op enkele punten van Funda. Dat zit ‘m onder meer in ‘makelaarloze’ woningen van sites als Tweedehands.nl, die niet op Funda, maar wel op JAAP.NL staan. Hiervoor maakt de site gebruik van software die alle info van makelaars ‘bespioneert’. JAAP.NL heeft volgens de homepage 324.891 koopwoningen in de verkoop. De site is iets minder overzichtelijk, maar heeft eigen features, zoals een mailservice met elke dag een mail met het nieuwe aanbod in de categorie, prijsklasse en plaats die je zoekt. Een ander handigheidje op JAAP.NL (van Telegraaf Media Groep): de site heeft een tab ‘woningwaarde’. Handige informatie om mee te onderhandelen, al valt wel op dat de waardebepaler de WOZ-waarde van woningen vaak (te) laag inschat. Ook kun je meteen zien of de woning eerst voor een hogere prijs te koop stond en wanneer de woning in waarde is gedaald. Daarbij heeft JAAP.NL de functie van een ‘onderhandelthermometer’, met vragen voor de makelaar, zoals: ‘Hoe komt het dat de prijs per m² van deze woning hoger ligt dan bij woningen uit de omgeving?’

Funda is de moloch onder de huizensites, het succesnummer van makelaarskoepel NVM en uitgeverij Wegener. Funda heeft momenteel 213.114 huizen in de verkoop op de site, plus nog ongeveer 65.000 huurwoningen en 25.000 bedrijfspanden. Aanvankelijk presenteerde de site alleen huizen van bij NVM aangesloten makelaars maar inmiddels staan ook huizen van andere makelaarskoepels op de site. Funda scoort het best in overzichtelijkheid, uitgebreide zoekfuncties en een groot assortiment. Bovendien kun je er met streetview door je toekomstige straat lopen. De mooie foto’s en het feit dat je in de omgeving kunt zoeken, maken Funda erg verslavend. Vriendinnen verzuchten regelmatig dat ze ongemerkt uren wegzwijmelen bij huizen die ze wel zouden willen maar nooit zouden kunnen kopen én lachen om afzichtelijke interieurs en persoonlijke details. Wat beter kan is de snelheid; het duurt een aantal dagen voordat woningen op Funda staan. In die tijd staan ze al wel op andere sites, klaar voor kapers op de koopkust.

Lees hier het hele artikel

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *