10 onderhoudsklussen voor het najaar

onderhoudsklussen

Ben je van plan om je huis te verkopen? Dan wil je natuurlijk dat je huis er goed verzorgd en onderhouden uitziet. Want hé, dat is goed voor de verkoopprijs. Nu het volop najaar is, vraag je jezelf misschien af: ‘Welke onderhoudsklussen kan ik in het najaar doen?’. Daarom een lijstje onderhoudsklussen voor je woning die je ook in het najaar kan doen. Zo klus je eenvoudig de vraagprijs van je woning een beetje omhoog.

Dakgoot leeghalen

Afgevallen bladeren kunnen je dakgoot verstoppen. Gevolg: je dakgoot wordt zwaar en kan gaan lekken. Leeghalen en schoonmaken dus. Zo zien de dakgoten er goed verzorgd uit en je voorkomt lekkage en schade.

Dakpannen nalopen

Scheefliggende dakpannen kunnen bij een flinke storm of regenbui schade veroorzaken. Denk aan lekkage en pannen die afwaaien. Goede reden dus om te checken of alle dakpannen goed liggen en nog heel zijn.

Schilderen

Je huis van binnen opfrissen met een goede schilderbeurt, kan natuurlijk altijd. De muren weer strak wit en de kozijnen blusvrij. Nu buiten schilderen wordt afgeraden. Reden: de luchtvochtigheid is te hoog. Wil je in het najaar toch buiten schilderen? Doe dat alleen als de luchtvochtigheid lager is dan 85%. Houd rekening met een langere droogtijd.

Trap schilderen

Een goed verzorgde trap, zonder blussen en die het liefst ook antislip is, dat vraagt om goede verf en een vrij weekend. Die 2 ingrediënten plus de handleiding: ‘trap verven, 10 tips’, zorgen dat jij straks een perfect onderhouden trap hebt. En dat is absoluut een pluspunt bij de verkoop van je woning.

Kleine gebreken verhelpen

Loop een rondje door je woning en maak per ruimte een lijstje van de kleine gebreken en pak die op. Denk aan loszittende deurklinken, armleuning en en plinten. Maar ook aan het keukenkastje dat niet goed sluit en de koelkastdeur die piept.

Huis isoleren

Oudere huizen zijn vaak minder goed geïsoleerd. Muren aan de oostkant kunnen ‘s winters behoorlijk koud zijn. Dat voelt als een koude tocht in je woning, waardoor je de kachel een paar graadjes hoger zet. En die warmte verlies je weer eenvoudig door die koude muren. Oplossing: laat nog voor winter de muren van je woning isoleren.

Kitwerk bijwerken

Loop het kitwerk in je badkamer na, krab het waar nodig uit en kit de naden opnieuw. Zo ziet het er weer strak uit en voorkom je vervelende lekkages. En als je toch bezig bent, verwijder direct ook eventuele schimmel in je badkamer.

Opruimen

Je huis verkopen, betekent ook verhuizen. Dus niet alleen je huis verkoopklaar maken, maar ook jezelf voorbereiden op een verhuizing. Wil je liever niet teveel spullen verhuizen? Dan zit er maar 1 ding op: opruimen. In dit blog lees je hoe je verhuist met zo min mogelijk spullen. Een win win-situatie. Zo heb je nu een opgeruimd huis (fijn voor de verkoop van je woning) en hoef je straks geen overbodige spullen te verhuizen.

Schoonmaken

En als dan toch alles lekker aan de kant is, dan is het de hoogste tijd voor de finishing touch. Want een goed onderhouden en opgeruimd huis is pas echt verkoopklaar als het ook schoon is. Poetsen dus.

Tuin onderhouden in november

Heb je een tuin? Het najaar is de periode om je tuin voor te bereiden op de winter. Zo doe je dat:

– Bomen en struiken die in het vroege voorjaar bloeien, snoei je in de winter. Heb jij een druif, kastanje- of appelboom in je tuin? Die mag je nu snoeien;
– Losse bladeren haal je van je grasmat af. Zo voorkom je gele plekken en een gladde ondergrond;
– Leg de losse bladeren rondom je vaste planten. Zo bescherm je ze tegen de vorst. Ook zijn de losse bladeren een heerlijke plek voor de kleine dieren in je tuin;
– Planten die niet tegen de vorst kunnen, zet je binnen;
– Fleur je tuin op met winterviooltjes of herfstasters.

Mouwen opstropen en aan de slag

Wil jij je huis verkoopklaar maken en deze winter verkopen? Stroop je mouwen op en ga aan de slag. Met deze 10 onderhoudstips kun je dit najaar volop aan de slag en is jouw huis straks helemaal verkoopklaar.

Door Mieke Fransen – Verhoef op 9 november 2018

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.