10 veelgemaakte interieurfouten die je niet wil maken

interieurfouten

Je hebt net je nieuwe woning gekocht en bent druk bezig geweest met verhuizen. Natuurlijk wil je van dit nieuwe huis je thuis maken door het goed in te richten. Hartstikke leuk om te doen, maar voorkom wel deze veelgemaakte interieurfouten.

1. Een vloerkleed

We vallen maar meteen met de deur in huis: een vloerkleed is misschien niet het belangrijkste, maar wel de ideale manier om je woonkamer leuk aan te kleden. Het geeft een warm gevoel in huis.

Als het vloerkleed niet de goede afmeting heeft of op een verkeerde manier is neergelegd, kan het een kamer optisch veel kleiner laten lijken. Kies daarom voor een vloerkleed dat groter is dan het meubilair waar het onder of naast komt te liggen. Het is het mooist als je je meubels deels op het kleed kunt neerzetten, of zet een tafel op het kleed. Als alle meubels om het kleed heen staan, dan creëer je een soort meubeleiland en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

2. De juiste kleur voor je interieur

Als er al fouten worden gemaakt, dan heeft dit meestal te maken met de gekozen kleuren. Wanneer je van basic houdt kun je het het beste bij wit houden. Kies echter niet voor volledig wit, want dit geeft de kamer een onaangename sfeer omdat echt spierwit er nogal kil uit kan zien. Kies in plaats daarvan een witte kleur met een tint. Dit maakt het iets minder fel, zoals gebroken wit, beige of wit met een grijze ondertoon. En als je de goede kleuren eenmaal hebt uitgekozen, bespaar dan zeker niet op de verf. Koop verf van goede kwaliteit, want deze moet vele jaren mee. Of schilder je liever elke jaar opnieuw de hele keuken?

Kies je voor een leuk kleurtje op de muur? Je kunt met kleurentesters tegenwoordig een paar kleuren uitkiezen en deze op de muur verven. Zo kun je bij zowel daglicht als bij kunstlicht een goed beeld krijgen van de kleuren waar je tussen twijfelt en de juiste keuze maken.

3. Kleurenpalet

Nu we het toch over kleur hebben: het is handig om een kleurenpalet te kiezen als je gaat inrichten. Door dit te doen zorg je ervoor dat het geen rommeltje wordt met verschillende kleuren. Kies een kleurenpalet waar je je goed bij voelt en zorg dat je je daaraan houdt. Een beetje afwijken kan geen kwaad, maar maak het geheel niet onrustig. Speel ook met accessoires. Hiermee kun je heel eenvoudig een boost geven aan je interieur. Door verschillende kleuren te gebruiken of veranderen is het eenvoudig vernieuwd.

Ga je met veel felle kleuren werken? Dan is het aan te raden om een goed kleurenpalet uit te zoeken en daarvan niet af te wijken. Er zijn verschillende kleurenpaletten op internet te vinden die jou helpen bij een goede keuze voor je droominterieur.

4. Passende meubels

Het is leuk om te gaan shoppen voor nieuwe meubels, doe dit vooral ook! Let wel goed op wat de afmetingen zijn van de meubels die je wil kopen en houdt de afmetingen van de ruimte in je achterhoofd. Het is namelijk niet mooi als je te kleine of te grote meubels in een ruimte neerzet.

Het is handig om voor iedere ruimte een basismeubel te kiezen. Bijvoorbeeld in de woonkamer een bank, in de slaapkamer een bed en in de keuken de perfecte eettafel. Zorg ervoor dat het basismeubel perfect past in de ruimte qua afmetingen en bouw hieromheen verder aan je interieur. Als je een grote ruimte hebt koop je automatisch vaak grote meubels en voor een kleine ruimte juist kleine meubels. Maar zorg er wel voor dat het in een ruimte in balans blijft voor het perfecte resultaat.

Nog een kleine tip: bij het inrichten van een kleine ruimte zijn grote meubels juist belangrijk. Door te veel kleine meubels laat je de ruimte nog kleiner lijken.

5. Het plaatsen van kunst

Kunstwerken, altijd leuk om op te hangen. Een mooi schilderij van je opa of een tekening van je kinderen. Kunst is een eenvoudige manier om je interieur een boost te geven. Natuurlijk wil je kunst graag een plek geven in je interieur, maar dit is vaak lastig en het is een veelgemaakte fout om deze items te misplaatsen. Let goed op bij het plaatsen van schilderijen. Een antiek schilderij in een strakke inrichting is vaak misplaatst en staat beter in een klassieke hal.

Niet alleen de juiste plek in huis is belangrijk bij het plaatsen van kunst. Het is ook goed om rekening te houden met de manier van ophangen. Zorg ervoor dat kunstwerken iet te hoog hangen, maar houdt ze een beetje op ooghoogte. Houd daarbij ongeveer een lengte van 75 cm boven de meubels aan. Op die manier blijft je inrichting in verhouding.

Wanneer je meerdere kunstwerken of lijsten naast elkaar wil plaatsen, is het altijd een goed idee om dit een beetje over elkaar heen te plaatsen. Zo oogt het als een mooi geheel.

Als laatste: let erop dat je niet doorslaat in het vullen van je interieur met kunst. Je droomhuis moet als een thuis voelen en niet als een museum. Daarbij is kunst er om je interieur aan te vullen en niet om het te domineren.

6. Meubels plaatsen

Bij het inrichten van je huis is het verleidelijk om de meeste meubels en items tegen de muur aan te zetten. Hierbij denk je misschien dat dit ruimtelijk oogt. Echter is juist het tegenovergestelde waar. Door alles tegen de wand aan te zetten op een rijtje, krijg je een vol en rommelig interieur. Probeer een beetje uit je comfortzone te stappen. Plaats je meubels wat meer in de ruimte en kleed dit leuk aan met accessoires, in een goede kleur.

Volgens veel interieurontwerpers is het echt een doodzonde om twee banken tegenover elkaar te zetten. Als je dit doet creëer je een doorgang in de kamer tussen de twee banken die je liever niet wil hebben.

7. Verlichting

Bij het inrichten van je woning is verlichting een essentieel onderdeel in het interieur. Door het gebruik van een goed verlichtingsplan creëer je sfeer in huis en breng je licht in de duisternis.

Als je wel eens in een kledingwinkel kleding hebt staan passen, dan weet je dat te felle verlichting niet mooi uitpakt. Het is handig om bij verlichting in laagjes te werken. Je kunt gebruik maken van gang-, vloer,- en wandverlichting, maar begin bij de basis. Plaats bijvoorbeeld eerst spotjes in het plafond. Installeer hierbij een dimmer zodat je zelf kunt bepalen hoe licht of donker het is. Vervolgens kun je daarbij een mooie vloer- of hanglamp kiezen om wat meer sfeer aan te brengen in de ruimte. Als laatste kun je nog wat kleinere lampjes neerzetten of ophangen om de sfeer zo goed mogelijk te maken.

Heb je veel hout en donkere kleuren? Let dan op, want die absorberen licht in plaats van dat ze reflecteren. Kijk dus goed hoe je verlichting uitpakt.

8. Snoeren in zicht

Heb je net het hele interieur prachtig ingericht, ben je je tv en lampen aan het plaatsen en dan zie je ineens overal elektriciteitssnoeren lopen. Als je een nieuwe woning hebt, zorg er dan vanaf het begin voor dat je genoeg stopcontacten hebt. Hierdoor zal je minder snoeren door je kamer hebben liggen.

Als je een ouder huis hebt waarbij het plaatsen van nieuwe stopcontacten geen optie is, probeer je huis dan strategisch in te delen. Zorg dat je lampen in de buurt van een stopcontact hebt staan en probeer snoeren van de tv of computer achter het kastje of bureau weg te werken. Om langere snoeren netjes weg te werken kun je het beste kabelgootjes gebruiken. Vaak kun je deze plaatsen met dubbelzijdig tape. Een kabelgoot kun je openmaken en netjes je snoeren er doorheen leggen, zodat deze niet zo in het zicht liggen.

9. Gordijnen

Het is een belangrijk onderdeel van je interieur en is aan te raden om in je huis te plaatsen. Helaas is het uitzoeken van gordijnen vaak een flinke klus. Zorg er toch voor dat je iets met raambekleding doet.

In eerste instantie is het natuurlijk voor je privacy, maar het is ook een toevoeging aan je interieur. Door middel van gordijnen breng je kleur, textuur en warmte in je huis. Toch is het regelmatig zo dat gordijnen niet goed zijn opgehangen. Hierdoor wordt het effect ervan juist het tegenovergestelde van wat je wil bereiken.

Zorg ervoor dat je gordijnen de juiste lengte zijn en hang ze zo op het grootste deel van het raam te zien zijn. Hierdoor zullen je ramen een stuk groter lijken. Heb je hier nou geen zin in? Dan kun je ook kiezen voor jaloezieën of luxaflex en ervoor zorgen dat de rest van je interieur er aanvullend mooi tussen past.

10. Niet te simpel

Als laatste is het vooral belangrijk om niet te simpel te zijn. Eenvoud en minimalisme is prima, zolang het niet resulteert in een saai en flauw interieur. Neem deze tips vooral ter harte, maar het kan geen kwaad om je huis een beetje persoonlijkheid mee te geven met je eigen ideeën en accessoires. Een beetje afwijken of verandering maakt dat je eigen huis jouw droomhuis is.

1 reactie

  • Vincent Rondwijk says:

    Het blijft altijd lastig om de juiste kleur voor je woonkamer te vinden. Ik kijk zelf altijd goed naar de meubels die ik al heb en stem daar de kleur voor de muren op af. Zo voorkom je dat het geheel niet bij elkaar past.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.