16 criteria bij het kopen van een huis

criteria

Ga je een huis bezichtigen? Dan kijk je natuurlijk naar de staat van de woning, hoeveel slaapkamers het heeft, hoe de ruimtes zijn en voelen en hoe groot de badkamer is. Onbewust heb je meer criteria voor jouw droomwoning dan je misschien denkt. Daarom in dit blog de 16 belangrijkste criteria voor een woning op een rijtje.

1. Prijs

De vraagprijs is misschien wel het belangrijkste criterium. Een huis kan misschien wel aan al je eisen voldoen (denk: droomkeuken, walk-in-closet, luxe badkamer, grote tuin op met ondergaande zon en een ruime living), maar als je die droomwoning niet kan betalen heb je dus niets. Dit maakt de prijs tot een behoorlijk belangrijk criterium bij het kopen van een woning.

2. Soort woning

Een loft, vrijstaande woning, nieuwbouwwoning, appartement, rijtjeshuis, twee-onder-1-kap, woonboerderij, villa, eengezinswoning, grachtenpand, bungalow… de keuze is enorm. In wat voor soort woning wil jij wonen?

3. Staat van de woning

Ben jij een klusser of heb je 2 linkerhanden? Het antwoord op die vraag maakt of je een woning in een minder goede staat koopt of niet. Groot voordeel is dat een ‘klushuis’ vaak flink goedkoper is. Door zelf te verbouwen bespaar je een hoop kosten en creëer je misschien zelfs overwaarde. Dat is snel geld verdienen!

4. Aantal kamers

Heb je een gezin, dan wil je misschien meer slaapkamers dan wanneer je op jezelf gaat wonen. Hoeveel kamers heb je nodig? Goed om te weten: de woonkamer telt vaak mee met het aantal kamers.

5. Woonoppervlakte

Wonen in een tiny house op 30 vierkante meter of wonen in een heuse woonboerderij? Hoeveel ruimte je nodig hebt beïnvloedt ook of die ene woning je droomhuis is of niet.

6. Tuin

Wroeten in de tuin, je eigen moestuin aanleggen, op een zomerse avond barbecueën in je eigen tuin of op je vrije dag hele dag zonnen in je tuin? De tuin is ook een criterium. Überhaupt de vraag of je een tuin wilt en daarna hoe groot de tuin mag zijn en hoe de ligging is. Wil je een tuin waarin je geniet van de ochtendzon (een tuin op het oosten) of juist een tuin waarin je ‘s avonds van de zon geniet (een tuin op het westen).

7. Balkon

Geen groene vingers maar wel behoefte aan een buiten? Dan is een balkon misschien voor jou een criterium.

8. Garage

In nieuwbouwwijken wordt parkeren steeds een groter probleem. Om die reden kan een garage of een garagepad heel fijn zijn. Helemaal als niet alleen jij maar ook je partner een auto heeft.

9. Open haard

Sfeerverhogend natuurlijk: de gezelligheid van een open haard. Staat hij op jouw lijstje? Of misschien een rookkanaal zodat je zelf de weggewerkte open haard weer nieuw leven in kan blazen.

10. Keuken

De staat van de keuken, kan een belangrijke pijler voor je zijn. Ben jij een echte bourgondiër en sta je graag in de keuken? Een beetje uitrusting is dan wel heel fijn. Heeft het huis dat je gaat bezichtigen zo’n keuken? Of biedt het huis de ruimte zodat je na een verbouwing wel die keuken kan plaatsen? Let daarop.

11. Badkamer

De plek waar je na een dag werken ontspant: de badkamer. Ben jij praktisch en heb je aan een douche genoeg of wil je letterlijk baden in luxe?

12. Plaats

In welke plaats wil je wonen? Landelijk of juist in de stad? Kies je voor de stad, dan kan zelfs de wijk een criterium zijn.

13. Scholen

Heb je kinderen of wil je graag kinderen? Kijk dan ook naar de scholen in de buurt. Kunnen je kinderen daar zelf veilig naar toe lopen of fietsen? Hoe staan de scholen aangeschreven en naar welke scholen gaan de kinderen in de buurt? Belangrijke vragen om mee te nemen als je een huis gaat kopen.

14. Openbaar vervoer

Een plaats waar de intercity je zo naar de stad brengt, kan heel prettig zijn. Landelijk gelegen dorpen grenzen niet altijd aan een station. Kijk dan hoe vaak de bus naar het station rijdt en hoe de verbindingen zijn.

15. Uitvalswegen

Rijd je vanaf je woonplaats zo de snelweg op of wacht er ‘s morgens eerst een flinke rit door het dorp en langs provinciale wegen op je voordat je via de snelweg naar je werk rijdt?

16. Winkels

Zijn er winkels op loopafstand van het huis dat je wilt kopen? En zo ja, check of deze winkels jou in je basisbehoeften kunnen voorzien. Misschien vind je het nog fijner als je ook winkels als de Hema in de buurt hebt. Ga na welke winkels voor jou belangrijk zijn. Ook dit kan een criterium zijn.

Droomhuis vinden

Wil je een huis kopen? Maak voor jezelf helder welke criteria voor jou belangrijk zijn en aan welke criteria het huis moet voldoen. Wat zijn de musthaves en wat zijn de nice-to-haves? Deze verdeling helpt je en maakt het selecteren en vinden van jouw woning realistisch. A dream coming true. Fijne huizenjacht!

Door Mieke Verhoef op 17 juli 2018

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.