3 tips voor het maken van een lichtplan met ledverlichting

ledverlichting

Ledverlichting is al jarenlang in opkomst. Niet zo gek, want ledlampen zijn zuinig, efficiënt en gaan veel langer mee dan traditionele lichtbronnen. Ook hebben ledlampen geen opstarttijd en kan je ze zo vaak aan- en uitzetten als je wilt zonder dat dit effect heeft op de levensduur van de ledlamp. Heb je je droomhuis gevonden en is de verlichting aan vervanging toe? Kies dan voor led! Ledverlichting is niet alleen mooi en veelzijdig, het zal je ongetwijfeld ook een flinke besparing opleveren op je energierekening. Wij geven je hieronder alvast drie tips voor het maken van een nieuw lichtplan met ledverlichting.

Tip 1: maak een plattegrond

Maak om te beginnen een plattegrond van de ruimte waarvoor je een lichtplan wilt maken. Je kunt ervoor kiezen om dit met een 3D tekenprogramma te doen, maar ruitjespapier en een liniaal werken ook prima. Teken de ruimte, de ramen, meubels en eventuele scheidingsmuren op de plattegrond. Heb je bepaalde kunstwerken of foto’s die je wilt uitlichten? Vergeet dan niet deze ook toe te voegen aan de plattegrond. Zorg ervoor dat je plattegrond ruim getekend is. Zo houd je ruimte over om notities te maken.

Tip 2: bepaal de lichtfunctie

Als de plattegrond klaar is, kun je na gaan denken over de lichtfunctie. In de keuken wil je graag helder licht waar je goed bij kunt werken, terwijl je in de slaapkamer waarschijnlijk liever zacht licht hebt. Het belangrijkst is om eerst de primaire lichtbronnen aan te brengen op je plattegrond. Dit wil zeggen: plekken in de ruimte waar het belangrijk is dat je goed licht hebt.

Inbouw spotjes zijn veelal de beste keus als je ergens goed helder licht wilt hebben. Inbouwspots zijn makkelijk te plaatsen in het plafond, maar bijvoorbeeld ook in keukenkastjes of een vitrinekast. Doordat inbouwspotjes relatief klein zijn maar veel licht geven, zijn ze ideaal voor bijna elke ruimte. Niet zo gek dus dat we inbouwspots vaak terugzien in de keuken, woonkamer en badkamer! Daarnaast zijn de meeste inbouwspots dimbaar. Zou kun je de gewenste lichtsterkte van de inbouwspots aanpassen aan elk moment van de dag.

Tip 3: denk aan sfeerverlichting

Zodra je de primaire verlichting hebt ingetekend in de plattegrond kan je gaan nadenken over sfeerverlichting. Te denken valt aan staande lampen, maar er zijn tegenwoordig ook ledstrips en grondspots te krijgen die simpel en snel te installeren zijn. Op deze manier kan je op een moderne manier bepaalde ruimtes of objecten uitlichten. Accentueer bijvoorbeeld die ene mooie foto door er een led-strip achter te plaatsen, of plaats een grondspot om een grote plant of standbeeld uit te lichten! Met moderne led-oplossingen geef je je droomhuis in een handomdraai een eigentijdse twist!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.