4 manieren om je verbouwing te financieren

verbouwing

Je hebt een nieuwe woning gekocht, maar hier moet nog wel het een en ander aan gebeuren. Of het nou gaat om een nieuwe keuken, renovatie van de badkamer of het realiseren van een aanbouw; de kosten kunnen hoog oplopen. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je de verbouwing kunt financieren. Welke optie is voor jou het voordeligst?

1. Verhoog de bestaande hypotheek

Gaat het om een grote verbouwing, waardoor de woning meer waard wordt? Dan kan het verhogen van de bestaande hypotheek een goede optie zijn. De hypotheek mag op dit moment 101 procent van de woningwaarde zijn, in 2018 wordt dit verlaagd naar 100 procent. Als je dit jaar nog gaat verbouwen kun je dus meer lenen. Voor het bepalen van de woningwaarde wordt gekeken naar de waarde na de verbouwing. Hoeveel jouw woning na de verbouwing waard zal zijn, en hoeveel je dus kunt lenen, moet worden ingeschat door een taxateur. Een taxateur kost je ook geld; vandaar dat deze optie alleen interessant is als het om een grote verbouwing gaat die de waarde van je woning verhoogt.

2. Sluit een tweede hypotheek af

Gaat de verbouwing je wel flink wat geld kosten, maar kun je deze niet financieren met een verhoging van de bestaande hypotheek? Dan kun je overwegen een tweede hypotheek af te sluiten. Omdat de bank jou met een tweede hypotheek als een groter betalingsrisico ziet, is de kans wel groot dat je een stuk meer rente betaalt. Heb je een annuïtaire of lineaire hypotheek en kun je aantonen dat je het geld gebruikt voor verbeteringen aan je woning? Dan is de rente voor je tweede hypotheek wel fiscaal aftrekbaar. Houd er wel rekening mee dat je bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek opnieuw te maken krijgt met financieringskosten, zoals advieskosten, notariskosten, administratiekosten en taxatiekosten.

3. Ga voor een persoonlijke lening

Als je van tevoren al precies weet hoeveel je nodig hebt voor de verbouwing, kun je ervoor kiezen een persoonlijke lening af te sluiten. Bij deze lening staan de looptijd en de rente namelijk vast. Je krijgt het leenbedrag in één keer op je rekening gestort, en je betaalt elke maand een vast bedrag af (met rente). ‘Hoeveel kan ik lenen?’, vraag je je misschien af. Dat is afhankelijk van woonsituatie, inkomen, dienstverband en eventuele openstaande leningen. Het minimale leenbedrag is 2.500 euro en het maximale leenbedrag is 75.000 euro.

4. Kies voor een doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet kun je, net zoals bij de persoonlijke lening, een bedrag tussen de 2.500 en 75.000 euro lenen. Het verschil is dat je bij een doorlopend krediet een variabele looptijd en rente hebt. Je kunt geld opnemen op het moment dat jij het nodig hebt, maar wel tot een vooraf vastgesteld bedrag. Al het geld dat je hebt afgelost, kun je weer opnieuw lenen. Zolang je maar niet over het maximale leenbedrag heengaat. De rente is variabel, deze kan dus stijgen of dalen. Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je daadwerkelijk leent. Dit is dus een geschikte lening als je van tevoren nog niet precies weet hoeveel je kwijt zult zijn aan de verbouwing.

2 Comments

  • Marry says:

    Wij willen dit jaar ons huis ook laten verbouwen. We zijn op dit moment alleen nog aan het uitzoeken welke financiering voor ons het handigst/voordeligst zou zijn.

  • Asena says:

    Handig artikel! Wij zijn een een week geleden begonnen aan de verbouwing en merken dat het toch meer gaat kosten dan gedacht.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.