5 dingen die je moet weten vóór je een energiecontract afsluit

Heb je je droomhuis op JAAP.NL gevonden? Dan is het tijd om over zaken als energie na te denken. Een nieuw energiecontract afsluiten is vaak een hele kluif. Na de aanvraag wil je dan ook niet voor vervelende verrassingen komen te staan. Hier 5 punten om rekening mee te houden voor je een contract afsluit, om er zeker van te zijn dat je goed zit.

1. Ga voor een éénjarig contract

Energieleveranciers leggen je het liefst zo lang mogelijk vast. Contracten voor meerdere jaren kennen dan ook vaak lagere tarieven. Dat maar doen dan? Wacht even: als je iets verder kijkt zie je dat éénjarige contracten op de lange termijn een stuk voordeliger uitpakken. Leveranciers houden namelijk nóg meer van nieuwe klanten dan van bestaande klanten. In een energievergelijker zie je daarom vaak hoge welkomstkortingen. Ieder jaar een nieuw energiecontract levert dan ook veel meer op dan een contract voor meerdere jaren.

2. Dubbeltarief is alleen handig als je ook echt ‘s nachts de was doet

Allereerst goed om te weten dat dubbeltarief alleen mogelijk is met een dubbele of slimme meter. Een dubbele meter heeft, zoals de naam al doet vermoeden, twee aparte stroomdisplays. De een geeft het verbruik tussen 07.00 en (meestal) 23.00 uur aan, de ander het overige verbruik. Voor het gebruik ‘s nachts betaal je bij een dubbeltarief minder, maar voor het gebruik overdag juist wat meer dan normaal. Een dubbeltarief is dan ook alleen verstandig als je van plan bent ‘s nachts veel stroom te gebruiken.

3. Groen is niet altijd écht groen

Er zijn in Nederland nog steeds veel contracten te krijgen met grijze energie, opgewekt uit niet hernieuwbare bronnen zoals steenkool. Als je groene energie afneemt, verwacht je natuurlijk dat dit uit bijvoorbeeld windmolens of zonnecellen komt, maar dat is niet altijd het geval. Leveranciers kunnen zogeheten groencertificaten kopen waarmee ze investeren in groene initiatieven. De energie die je afneemt is dan gewoon grijs. Er zijn wel genoeg aanbieders die écht groene energie leveren. Door te filteren tijdens het energie vergelijken zie je vaak heel snel welke aanbieders dat zijn.

4. Geef het aan wanneer je gaat verhuizen

Bij een verhuizing is het van belang dat de energieleverancier ook weet dat het om een verhuizing gaat. Zij vertellen de netbeheerder dat er een nieuw energiecontract is aangevraagd voor de woning. Zo zit je tijdens het klussen niet zonder stroom. Vergeet vooral ook niet je energiecontract op je oude adres op te zeggen.

5. Maak altijd een vergelijking

Je kunt het contract natuurlijk direct bij de energieleverancier afsluiten, maar dan weet je nooit zeker of het niet ergens anders goedkoper kan. Op vergelijkingswebsites kun je alle leveranciers met elkaar vergelijken en zie je meteen welke het goedkoopst is. Deze websites hebben vaak betere aanbiedingen dan de leveranciers zelf en zorgen zelfs voor de volledige afhandeling van je aanvraag. Al het gedoe kun je dus eigenlijk uitbesteden.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.