5x inspiratie voor klein wonen

klein wonen

De plekken waar je een tiny house (tijdelijk) mag plaatsen schieten als paddenstoelen uit de grond. Klein wonen is hip. Reden: het sluit aan bij de huidige maatschappij waarin duurzaamheid een steeds grotere rol speelt. Is een tiny house niet jouw ding, maar wil je wel graag klein wonen? In dit blog vind je 5x inspiratie voor klein wonen én 5 tips hoe je een kleine woning toch ruimtelijk kunt laten ogen.

Klein wonen

Klein wonen, steeds meer mensen kiezen ervoor. Kies je voor klein wonen, dan kies je voor lagere vaste lasten (want die hypotheek is minder hoog of je hebt helemaal geen hypotheek) en een kleinere ecologische voetafdruk. Goed voor jouw portemonnee en onze aarde dus.

Je kleine woning ruimtelijk maken

Ook in een woning van een bescheiden formaat kun je dat heerlijke, ruimtelijke gevoel oproepen. Als je maar gebruik maakt van de juiste trucjes!

Benut het daglicht

Hoe klein een kamer ook is, wanneer er veel daglicht naar binnen valt, ziet het er onmiddellijk veel ruimer uit. Bovendien bevordert het ook nog eens je humeur. Dat zijn dus twee goede redenen om optimaal gebruik te maken van daglicht in je huis.

De vloer

Je zou het misschien niet denken, maar de juiste vloer kiezen is heel belangrijk als je je woning ruimtelijk wil laten ogen. Meestal leggen we in elke aparte kamer een andere vloer. Zo leggen we al snel tegels in een keuken en laminaat in de woonkamer. Maar dat zal er al snel voor zorgen dat je kamers kleiner lijken. Kies je voor één soort vloer in meerdere kamers, dan krijg je minder ‘onderbrekingen’ waardoor de kamers groter lijken.

Een pvc vloer is heel makkelijk om door het hele huis te leggen en met een pvc vloer in een mooie egale, neutrale lichte kleur creëer je al snel een ruimtelijk gevoel. Een pvc vloer kent ook vele voordelen. Zo zijn deze vloeren ijzersterk en daardoor heel geschikt voor bijvoorbeeld rolstoelgebruikers. Ook werken pvc vloeren uitstekend met vloerverwarming en zijn ze geluiddempend.

Toch kiezen voor verschillende vloeren? Als je een voorkeur hebt voor hout, dan kies je best voor zo breed mogelijke planken. Ben je een grotere fan van tegels, dan kun je ook best voor een groot exemplaar kiezen.

De ramen

Heb je kleine ramen en een klusbudget, dan is het wellicht de moeite waard om grotere kozijnen te laten plaatsen. Voor ieder raam geldt echter dat het licht er wel door naar binnen moet kunnen vallen. Let dus op dat je het daglicht niet blokkeert met gesloten gordijnen, vitrages of grote planten op de vensterbank.

Ga voor lichte kleuren

En het liefst een lichte muur in combinatie met een lichte vloer! In een kamer waarin alle wanden, het plafond en de vloer licht van kleur zijn, ontstaat een ruimtelijk effect. Daarnaast is de legrichting van de planken bepalend of de kamer langer of breder oogt. Als je een kamer langer wil laten ogen moeten de planken in de lengte worden gelegd. De planken moeten in de breedte worden gelegd als je de ruimte smal vindt en deze breder wil laten ogen.

Kies grote meubels

Grote meubels? Dat zou je inderdaad niet verwachten, maar in een kleine ruimte doet 1 groot meubelstuk het beter dan verschillende kleine meubels. Je kunt het ruimtelijke effect van een grote bank nog verder versterken door deze een stukje van de muur af te plaatsen. Vijf centimeter is al voldoende om het effect van een ruimtelijke kamer te krijgen.

Ervaringen boven bezit

Weinig spullen hebben, het is een vereiste bij klein wonen. Woon je nu nog in ‘normale’ woning, dan is opruimen een must. Tip: opruimen volgens de Marie Kondo methode is effectief. Zo verhuis je zo min mogelijk spullen. Kies je voor klein wonen, dan verkies je ervaringen boven bezit. Voor tijd om herinneringen te maken in plaats van werken voor die hypotheek, gadgets, een grotere auto etc.

Kleine woningen

Kleine woningen zijn er in allerlei varianten. Een tiny house heeft de afgelopen jaren enorm aan populariteit gewonnen. Is een zo’n klein verplaatsbaar huisje voor jou net een stap te ver? Klein wonen kan ook in een:

 • Woonboot: turend over het water
 • Yurt: midden in de natuur
 • Micro appartement: verbonden met de stad
 • Woonbusje: leve de vrijheid
 • Studentenwoning: stel de volgende stap nog even uit
 • Klein beginnen, groot denken

  Ben je die studentenwoning nu echt wel zat en past een woonboot, yurt, micro appartement of woonbusje niet bij jouw levensstijl? Een laatste tip: zoek op JAAP.NL op woonoppervlakte en prijs. Zo vind je een ruim aanbod kleine woningen bij jou in de buurt. Woon je kleiner, put je de aarde minder uit en je hebt lagere lasten. Klein beginnen, groot denken dus!

  Door Mieke Fransen – Verhoef op 26 april 2018

  Geef een reactie

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.