6 tips om je hypotheek snel rond te krijgen

Afgelopen zondag werd bekend dat veel huizenkopers in de problemen komen doordat ze door de drukte op de woningmarkt hun hypotheek niet snel genoeg rond krijgen. Geldverstrekkers kunnen de grote stroom klanten niet goed aan, waardoor de huizenkopers het risico lopen dat de koop afketst en dat ze boetes moeten betalen. Wat kun jij zelf doen om ervoor te zorgen dat jouw bank je hypotheek zo snel mogelijk rond krijgt en om daarmee een boete te voorkomen? Wij geven je 6 tips hoe jij dit proces zelf kunt beïnvloeden!

Tip 1: Schakel een hypotheekadviseur in

Voor veel mensen is de meest logische stap om eerst een huis te vinden en daarna pas de financiering te regelen. Het is handiger om een onafhankelijke hypotheekadviseur de aanvraag alvast te laten voorbereiden, dit scheelt een hoop tijd als je bod geaccepteerd is.

Tip 2: Zorg dat al het papierwerk in orde is

Bij banken belanden onvolledige hypotheekaanvragen meteen onderaan de stapel. Zorg er daarom voor dat er niets valt aan te merken op je aanvraag. Een goede voorbereiding helpt daarbij. Een voorbeeld hiervan is het regelen van een werkgeversverklaring bij je baas. Dit kun je al geregeld hebben voordat je überhaupt een woning gaat bezichtigd. Ook kun je alvast een overzicht van je kredietverleden aanvragen bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Tip 3: Vraag een overlijdensrisicoverzekering tijdig aan

Bij het regelen van een hypotheek gaat meestal veel tijd zitten in het aanvragen van de overlijdensrisicoverzekering, zeker als de verzekeraar aanvullende vragen heeft over je medische verleden. Begin hier dus op tijd mee.

Tip 4: Taxatierapport

Een bank zal alleen een hypotheek verstrekken als je een rapport van een onafhankelijke makelaar kunt overleggen, waarin de waarde van jouw droomhuis wordt getaxeerd. Zorg er daarom voor dat een makelaar direct zo’n taxatierapport voor je op kan stellen. Dit kun je ruim van tevoren afspreken.

Tip 5: Kies een snelle hypotheekverstrekker

Nu denk je misschien: elke hypotheekverstrekker zegt de snelste te zijn. Toch zit daar verschil in: Rabobank maakt sinds kort reclame voor een ‘hypotheek binnen een week’. Ook ABN Amro geeft aan dat een hypotheekaanvraag niet meer zes weken hoeft te duren. Er zijn hypotheekaanbieders, zoals Munt Hypotheken en BijBouwe, die bekendstaan om hun snelle dienstverlening. Houd wel de geboden hypotheekrente en de overige voorwaarden in de gaten!

Tip 6: Sluit eventueel je hypotheek online af

Je kunt er ook voor kiezen om je hypotheek online af te sluiten. Dit heeft zo zijn voordelen: je hypotheek online afsluiten gaat namelijk veel sneller. De kans op vertraging is kleiner doordat je geen afspraken met anderen hoeft in te plannen. Daarnaast heb je in dit geval geen hypotheekadviseur nodig, wat natuurlijk veel geld kan schelen. Waar je ook voor kiest, probeer zelf zoveel mogelijk voor te bereiden en dan blijft de boete je hopelijk bespaard. Wil je graag een vrijblijvend oriëntatiegesprek met een hypotheekadviseur? Je kunt hier gemakkelijk een afspraak inplannen. Heel veel succes met het rond krijgen van je hypotheek en geniet vooral van je nieuwe huis!

3 Comments

 • Nicolas says:

  Bedankt voor deze tips. Binnenkort wil ik een huis kopen. Nou weet ik uit verhalen in mijn omgeving dat een hypotheek verstrekken erg lastig en langdurig kan zijn. Hopelijk versnellen deze tips het proces.

 • JAAP.NL says:

  Fijn om te horen, Nicolas! Lees ook vooral dit artikel nog even goed door ter voorbereiding, hopelijk heb je daar ook nog iets aan:

  https://www.jaap.nl/blog/huis-kopen-ga-goed-voorbereid-op-pad.html

  Veel succes!

 • Lauren de Bruijn says:

  Ik ben er het helemaal mee eens dat het heel belangrijk is om al het papierwerk in orde te houden als je een hypotheek hebt! Ik heb altijd in mijn eigen huis willen wonen, maar ik heb geen geld om het te kopen. Daarom wil ik een hypotheek afsluiten. Ik zal ervoor zorgen dat mijn documenten in orde zijn om mijn hypotheek snel rond te krijgen!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.