Huis kopen? Wij geven je 7 effectieve bespaartips

bespaartips

Ben je van plan om een huis te kopen? Dan komen er een hoop kosten op je af. Juist nu de maximale hypotheek 100% van de aankoopprijs, heb je eigen geld nodig om de kosten koper te kunnen betalen. Heb je dat niet? Of niet voldoende omdat je bijvoorbeeld ook die ene verbouwing wil doen, de badkamer wil moderniseren of de kozijnen wil vervangen? Dan zit er maar 1 ding op: besparen. Hoe? Met deze 7 bespaartips. Spoiler alert: tip 5 is behoorlijk effectief.

Spaardoel stellen

Elk doel begint met een plan. Je wilt besparen om straks over een leuk bedrag te beschikken. Hoe groot is dat leuke bedrag? Kortom, stel jezelf een spaardoel en zet die in de tijd. Bijvoorbeeld: ik wil binnen 6 maanden €3.000,- hebben gespaard. Voor de snelle rekenaars: dat is dus €500,- per maand. Hoe pak je dat aan?

1. Denk andersom

Andersom denken? Hoe dan? Veel mensen die gaan sparen of willen besparen, berekenen eerst hoeveel zij maandelijks overhouden. Dat bedrag of een deel daarvan sparen zij. Doe het andersom. Nu je weet dat je over een half jaar €3.000,- op je bankrekening wil hebben, weet je ook dat je maandelijks €500,- moet overboeken naar je spaarrekening. Doe dat en maak vervolgens budgetten voor de boodschappen, vaste lasten, sport, hobby’s en leuke dingen.

2. Eet met de seizoenen mee

Boodschappen zijn vaak, naast je vaste lasten, een flinke kostenpost. Die breng je eenvoudig omlaag met deze tips:

 • Eet seizoensgroenten en fruit, dit is goedkoper. Kies dus nu voor stamppotten;
 • Word vegetariër of flexitariër. Minder vlees eten is goed voor het milieu en je portemonnee;
 • Vries left-overs in. Soepen en pastasaus bijvoorbeeld;
 • Koop geen A-merken;
 • Buk als je boodschappen doet. De goedkopere producten staan vaak laag in het schap;
 • Ga naar een goedkope supermarkt;
 • Koop op de markt of de plaatselijke boer;
 • Maak een lijstje en houd je daaraan;
 • Op is op. Ren niet bij elke lege zak chips naar de supermarkt. Je kunt best even zonder.
 • 3. Vaste lasten

  Op je vaste lasten kun je vaak meer besparen dan je denkt. Weet je eigenlijk wel wat je elke maand kwijt bent aan vaste lasten? Zet dat goed voor jezelf op een rijtje, bijvoorbeeld met een handige app waarin je al je vaste lasten in één helder overzicht kunt zien. Zo weet je direct op welke vaste lasten je nog zou kunnen besparen. Want:

 • Heb je die verzekeringen echt allemaal nodig?
 • Vergelijk je verzekeringen. Helemaal nu de nieuwe zorgpremies bekend worden, kan het lonen om te vergelijken;
 • Datzelfde geldt voor je energieleverancier. Vaak kan het echt goedkoper. Misschien heb je het over €5,- per maand. Dat is toch €60,- per jaar;
 • Maak je gebruik van je televisieabonnement of kijk je alleen Netflix?
 • Ben je sponsor van de sportschool of past je abonnement echt bij hoe vaak je sport in de week?
 • Lees je die tijdschriften echt of is het voor jou oké om boeken en tijdschriften bij te lenen bij de bibliotheek?
 • Nadat je een overzicht van je vaste lasten hebt gemaakt, kijk daar dan ook echt kritisch naar. Wil je dat het een vaste last is of kun je zonder?

  5. Heb ik het echt nodig?

  Deze vraag is eigenlijk dé vraag die je in hoofd moet prenten, op de achtergrond van je bureaublad, smartphone en tablet instelt en groot op de koelkast plakt: ‘Heb ik dit echt nodig?’. Of je nu op het punt staat pizza, die nieuwe smartphone of dat gave jurkje te bestellen. Vraag jezelf af of je het echt nodig hebt. Slaap er desnoods een nachtje over. Zorg dan in het voorbeeld van de pizza dat je iets uit je koelkast of keukenkastje tovert om een maaltijd van te maken.

  6. Nee/Nee sticker

  Reclame en marketing zijn zaadjes die in je brein geplant worden. Er wordt een behoefte gecreëerd waarvan je vooraf niet wist dat je die had. Online banners, televisiereclame en ook de stapel folders die je wekelijks op je mat ligt, ze proberen je te verleiden iets te kopen. Aanpak: voorkom dat je ermee in aanraking komt. Plak een Nee/Nee sticker op je brievenbus en kijk desnoods alleen nog Netflix. Win-winsituatie: je ziet geen reclame en je kan je televisie abonnement opzeggen :).

  7. Kleiner wonen

  Een heel andere oplossing is: kleiner of goedkoper wonen. Zo bespaar je op meerdere vlakken:
  Je hebt minder ruimte, dus minder spullen. Tip: verkoop wat je niet meer nodig hebt
  Bij een kleinere woning horen meestal lagere vaste lasten. De verzekeringen zijn veelal goedkoper. De kosten om je kleinere woning warm te houden, liggen vaak ook lager
  En grote kans dat je hypotheek ook lager is. Dat betekent dat je geld overhoudt om… juist te sparen. Een mooi sneeuwbaleffect.

  Nieuwsgierig? Lees meer over goedkoper wonen, zoals wonen in een tiny house.

  Conclusie

  Stel jezelf een doel, maak een plan en houd je daaraan. Zie het bedrag op je bankrekening alvast voor je. Werk er naar toe. En beloon jezelf desnoods elke maand als je het maandelijkse doel hebt gehaald. Tip: houd dat wel beheersbaar :). Succes!

  Geef een reactie

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.