7 tips om een kleine woning ruimtelijk in te richten

kleine woning

Wanneer mensen hun ideale woning mogen omschrijven, zeggen ze vaak ‘groot’ of ‘ruimtelijk’. Niet zo vreemd natuurlijk, want er zijn maar weinig mensen die ervan dromen om te leven op een paar vierkante meter. Toch heb je niet meteen een landhuis of een enorme villa nodig om ruimtelijk te kunnen wonen. Ook in een woning van een bescheiden formaat kun je dat heerlijke, ruimtelijke gevoel oproepen – als je maar gebruik maakt van de juiste trucjes. Dit zijn dan ook 7 tips om een kleine woning ruimtelijk in te richten!

1) Benut het daglicht

Hoe klein een kamer ook is, wanneer er veel daglicht naar binnen valt, ziet het er onmiddellijk veel ruimer uit. Bovendien bevordert het ook nog eens je humeur. Dat zijn dus twee goede redenen om optimaal gebruik te maken van daglicht in je huis.

kleine woning

Heb je kleine ramen en een klusbudget, dan is het wellicht de moeite waard om grotere kozijnen te laten plaatsen. Voor ieder raam geldt echter dat het licht er wel door naar binnen moet kunnen vallen. Let dus op dat je het daglicht niet blokkeert met gesloten gordijnen, vitrages of grote planten op de vensterbank.

2) Werk met diepte en lagen

Je kunt de kamer niet letterlijk groter maken, maar je kunt hem wel groter laten lijken. Dit doe je door diepte aan te brengen. Je hebt hier niet veel meer voor nodig dan bijvoorbeeld een paar kleurrijke kussens op je (effen) bank of een mooi vloerkleed in een andere kleur dan je vloer. En een opvallend materiaal doet ook wonderen!

Een andere methode die veel gebruikt wordt (en heel goed werkt), is het ophangen van een grote spiegel. De ruimte lijkt nu meteen twee keer zo groot!

3) Kies voor lichte kleuren

Nog een tip bij het inrichten van een kleine kamer: lichte kleuren werken altijd ruimtelijker dan donkere kleuren. De gouden tip hierbij is om gebruik te maken van twee lichte kleuren en één donkere accentkleur. De lichte tinten gebruik je voor het grootste gedeelte van de ruimte en de donkerdere tint is voor op één enkele muur. Je kamer lijkt hierdoor dieper.

kleine woning

Kun je geen genoeg van kleuren krijgen? Ook meubelstukken, zoals bijvoorbeeld een salontafel of de keukenstoelen, kun je in twee verschillende kleuren verven. Hierdoor lijkt je woning nog ruimtelijker (maar maak het niet te bont, je wil niet dat je huis een kleurenkermis wordt).

Lichte vloer in combinatie met een lichte muur

In een kamer waarin alle wanden, het plafond en de vloer licht van kleur zijn, ontstaat een ruimtelijk effect. De legrichting van de planken bepalend of de kamer langer of breder oogt. Als je een kamer langer wil laten ogen moeten de planken in de lengte worden gelegd. De planken moeten in de breedte worden gelegd als je de ruimte smal vindt en deze breder wil laten ogen. Voor een hal of de gang is het daarom juist gewenst als de planken in de breedte liggen.

4) Breek de muren uit

Wil je letterlijk een grotere woning, sloop dan een muur eruit. De tussenmuur naar de keuken is hier een geschikte kandidaat voor. Hierdoor lijkt namelijk niet alleen je woonkamer, maar ook je keuken groter. Controleer van tevoren wel altijd even of het niet om dragende muur gaat.

Bijkomend voordeel is dat je vervolgens je keuken helemaal naar je eigen smaak kunt ontwerpen en inrichten. Door geen bovenkastjes te nemen en het gasfornuis tegen de wand te plaatsen (in plaats van midden in de ruimte) oogt je huis nog ruimtelijker.

5) Ga voor grote meubels

Ga voor grote meubels. Oké, dit klinkt misschien een beetje gek, want grote meubels in een kleine kamer, daar wordt het toch alleen krapper van? Toch is het tegendeel waar. Eén groot meubelstuk (bijvoorbeeld een flinke bank of een grote eettafel) doet het namelijk beter in een kleinere ruimte dan meerdere kleine meubelstukken.

kleine woning

Je kunt het ruimtelijke effect van een grote bank nog verder versterken door deze een stukje van de muur af te plaatsen. Vijf centimeter is al voldoende om het effect van een ruimtelijke kamer te krijgen.

6) Maak een visuele afscheiding

Voor studio-appartementen is dit echt dé truc. Je hebt namelijk één grote ruimte, maar wil hier wel afzonderlijke leefruimtes kunnen creëren, zoals een woonkamer, slaapkamer en keuken. De makkelijkste (en goedkoopste) oplossing is het maken van een visuele afscheiding. Met een Do It Yourself roomdivider bijvoorbeeld.

Een roomdivider maak je heel eenvoudig door bijvoorbeeld een open boekenkast tussen twee afzonderlijke leefruimtes te plaatsen. Ook je bank op een strategische plek zetten, doet wonderen. En houd je van groen in huis? Kies dan voor twee of drie grote planten in potten om een mooie, natuurlijke afscheiding te maken.

7) Ga de hoogte in

In een kleinere woning loop je sneller tegen een tekort aan opbergruimte aan. Je hebt bijvoorbeeld geen bergzolder of handige inbouwkasten om al je spullen in op te bergen. Maar ook al heb je wat minder vloeroppervlak, dat geldt niet voor de muren. Je kunt dus gewoon de hoogte in!

kleine woning

Maak gebruik van de hoogte van je woning door hoge kasten te plaatsen. Ook kun je over de volledige hoogte van je woning planken monteren. Dat is niet alleen handig om bijvoorbeeld je collectie boeken op te plaatsen, maar ook voor andere spullen. Denk maar aan serviesgoed, keukenapparatuur of je garderobe.

Zelf de ruimte ervaren

Met deze 7 slimme tips is het helemaal niet lastig om van de kleinste woning een ruimtelijk paradijs te maken. Laat je bij het zoeken van je ideale woning dan ook niet leiden door vierkante of kubieke meters, maar ga zelf in de kamer staan en stel je voor wat je ermee kunt doen. Je ziet namelijk pas echt alle mogelijkheden, wanneer je door de voordeur stapt.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.