7 tips tegen verhuisstress

verhuisstress

Yes! De handtekening is gezet, de eerste slok champagne is gedronken en met glimmende ogen kijk je rond. Je eigen huis. Nu nog een huis, maar je weet, je voelt, dat dit over een paar maanden je thuis is. Na de laatste slok champagne worden nog wat maten opgemeten en is het weer tijd om te gaan. En dan begint het… dozen inpakken, uitzoeken hoe het in- en uitschrijven ook alweer werkt, al je post wijzigen, je tv en internet omzetten, past je huidige elektra wel nog bij je nieuwe adres? Aaaaah, stress!

De fijne kriebels die je voelde bij het zetten van de handtekening, zijn net wat minder fijne kriebels geworden als je denkt aan alles wat nog moet gebeuren. Hoe ga je om met verhuisstress? En belangrijker, wat gaat je helpen om deze verhuisstress te verminderen? We hebben 7 tips voor je op een rij gezet:

1. Blijf ademen en accepteer

Het klinkt zo logisch en als een volkomen nutteloze tip. Hoezo blijven ademen? Dat doen we toch altijd al? Klopt. En toch heeft je ademhaling veel invloed op je stressniveau. Wanneer je elke dag een paar keer bewust diep in- en uitademt en je focus echt op deze ademhaling legt, word je rustig. Koppel dit aan je verhuizing door hieraan te denken, wellicht wat paniek te voelen en dan bewust 10x ademhalen. Het brengt je automatisch een paar minuten in de acceptatie-stand en maakt je rustig. Doe je deze ademhalingsoefening elke keer wanneer je in de stress schiet, dan leert je lichaam vanzelf hier rustiger mee om te gaan.

2. Maak lijstjes en sublijstjes

We love lijstjes. Van notities in je iPhone, een krabbel op een bierviltje of to do lijsten in de daarvoor bestemde to do boekjes. Lijstjes geven je overzicht en overzicht zorgt voor rust. Juist in een periode van veel regelen en veel nieuwe prikkels (verhuizen is ook best spannend!) is het des te belangrijker om overzicht te hebben. Maak een lijstje van zaken die je niet moet vergeten, een lijstje voor dingen die je moet opzeggen/overzetten, een lijstje voor de spullen die je wilt verkopen, een lijstje voor de spullen die je wilt kopen en een lijstje met vragen die je nog wilt stellen. Zoals we zeiden: we love lijstjes!

3. Stop 2 uur voor het slapen gaan met denken

Hier hoeven we niet veel over te zeggen. Gewoon doen. Waarom? Dan blijf je niet malen en denken en draaien. Je slaapt sneller, je slaapt lekkerder en je wordt uitgeruster wakker. En bedenk je dan in die 2 uur toch nog iets wat je niet moet vergeten, zet het op je lijstje.

4. Nummer je dozen

Wellicht herken je dit wel: “Ooh, ik onthoud wel ongeveer waar ik wat heb ingestopt.” Geloof ons, dat onthoud je niet. Wanneer alle dozen verschoven zijn en in je nieuwe huis staan en je hebt nu echt die ene schroevendraaier nodig, dan wil je zonder nadenken weten waar deze is. En dus nummer je dozen bij het inpakken en maak je een Excellijst met wat in welke doos zit. Veel werk? Niet zo veel als elke doos openen om die schroevendraaier te vinden straks!

5. Check of je alles hebt opgezet of omgezet

Je bankapp is je beste vriend tijdens de verhuizing. Behalve dat je precies kunt bijhouden hoeveel geld je al via marktplaats hebt verdiend (lekker!) en hoeveel geld je al bij de Gamma hebt uitgegeven (ai!), kun je hier snel terugvinden welke dingen je nog moet omzetten of opzeggen. Check dus je maandelijkse uitgaven van de afgelopen drie maanden en kom erachter of je nog wat vergeten bent.

6. Sticker je meubelen

Dit is leuk! Je nieuwe huis gaat volledig ingericht worden zoals jij al een tijd voor ogen hebt (dank je Pinterest!). En daar passen je oude meubels niet allemaal meer bij. Dus plak je een rode sticker op dat meubelstuk en die accessoires die je niet meer wilt. Waarom je dit gaat helpen tegen verhuisstress? Omdat de eerste 2 keer hierover nadenken leuk is, maar daarna blijft het zweven in je hoofd. Maak hier een einde aan door te stickeren. Je zegt letterlijk tegen je eigen brein: check, voldoende over nagedacht.

7. Zie je het even niet zitten, zet een glimlach op je gezicht

En als alles even toch teveel wordt (geloof ons, zelfs met deze tips: been there done that), dan ga je zitten, dan ga je ademen en dan plak je een glimlach op je gezicht. Gemeend en oprecht? Nee, niet tijdens dit moment van stress. Helpt het? Absoluut. Probeer nu maar eens… voel je het? Een glimlach zorgt direct voor verlichting.

Dit zijn onze tips tegen verhuisstress. En onthoud: iedereen heeft hier last van en het komt hoe dan ook goed. We wensen je heel veel plezier met je nieuwe huis en zo min mogelijk stress met de verhuizing! Ben je nog niet zo ver en heb je binnenkort een bezichtiging? Lees dan hier nog even door waar je op moet letten.

Door Cindy Stechweij op 20 februari 2018

6 Comments

 • Mandy says:

  Super handige tips voor een stresskip als ik! 🙂 Thnx!

 • JAAP.NL says:

  Goed om te horen Mandy, veel succes met verhuizen!

 • Rob says:

  Een kleine aanvulling; Gebruik niet zomaar sticker om op je meubels te plakken. Bij het afhalen van de stickers na de verhuizing kan het zijn dat de lijm van de sticker te sterk is waardoor je verf mee trekt van de meubels. Er zijn speciale verhuisstickers te krijgen met een speciale lijmlaag.

  Nog een aanvulling;
  Nummer je verhuisdozen niet alleen maar zet er ook op in welke ruimte/kamer de doos komt te staan. Dit is makkelijker met uitladen. En plak de sticker met nummer op een zijkant van de doos. Zo kun je altijd de sticker nog zien. Als je de sticker op de bovenkant plakt zie je de sticker niet meer als je gaat stapelen met de dozen.

  Succes met verhuizen!

  Rob

 • pim says:

  Dankjewel voor dit lijstje tips tegen verhuisstress. Ik vind het erg belangrijk om lijstjes te maken dit geeft me rust in stressvolle periodes. In de periode voor een verhuizing ruim altijd flink op. Zaken waar ik niet meer van geniet gooi ik weg. Zo zorg ik voor overzicht.

 • Marie de Jonge says:

  Lijstjes een sublijstjes maken heeft mij altijd erg goed geholpen bij het kwijtraken van stress. Wanneer je het overzicht hebt, kan je tevens ook makkelijker je taken laten uitbesteden. Probeer het maar eens!

 • Marie says:

  Lijstjes maken en plannen blijft belangrijk wanneer er een verhuizing aankomt. Zo behoud je het overzicht en heb je de situatie beter onder controle. Genoeg rust nemen en voldoende slapen zijn ook een must in deze tijd. Alle energie heb je nodig!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.