AFM verandert hypotheekregels

AFM verandert de hypotheekregels. Daarom krijgen huizenjagers een maandje respijt om de strengere hypotheekeisen van 2017 te ontlopen. Zij moeten alleen wel zorgen dat zij op tijd alle documenten hebben verzameld om soepeler de hypotheekofferte rond te krijgen.

AFM

Hypotheekoffertes uit 2016 worden in 2017 alleen gerespecteerd wanneer ze ook in 2016 door de bank zijn geaccordeerd. Dit heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vorige week bepaald. In het verleden gold met jaarwisselingen altijd de aanvraagdatum van de offerte. De aanpassing betekent dat kopers het risico lopen dat zij uiteindelijk hun droomhuis niet kunnen kopen, terwijl dat onder de soepelere regels van 2016 nog wel zo was.

Definitief akkoord

„De consument is dus afhankelijk van de doorloopsnelheid van het hypotheektraject bij zijn geldverstrekker”, waarschuwt financieel makelaar Harrie-Jan van Nunen. Hypotheekverstrekkers geven pas een definitief akkoord voor een offerte na het overleggen en beoordelen van alle documenten zoals werkgeversverklaring, koopakte, taxatierapport, medisch akkoord voor de verzekering enzovoort. „Gemiddeld genomen duurt dit traject 4 weken, waardoor offertes die nu reeds zijn uitgebracht geen zekerheid meer geven. Gezien de vele aanvragen als gevolg van de gestegen rente in de afgelopen weken, alsmede de traditionele eindejaar drukte lijkt de chaos niet te overzien!”

Welke hypotheekregels veranderen er?

Wie nu jaagt op een woning heeft veel voordeel bij een hypotheekofferte uit 2016. In 2017 veranderen twee belangrijke zaken. Allereerst mag nog maar 101% van de waarde van de woning worden geleend. Dit was dit jaar nog 102%. Kopers moeten in 2017 dus meer eigen geld inbrengen, vooral in de populaire steden waar de huizenprijzen omhoog schieten.

Daarnaast worden per 1 januari ook de regels voor de maximale hypotheek op het inkomen aangepast. Wie vanaf 2017 een hypotheek afsluit met een rente onder de 2% (bijvoorbeeld 10 jaar vast), kan volgend jaar gemiddeld zo’n 5% minder lenen op zijn inkomen.

Overgangstermijn

Om consumenten tegemoet te komen heeft de AFM nog wel een overgangstermijn in het leven geroepen. Aanvragen die tot 1 februari worden goedgekeurd, vallen nog onder de regels van 2016. Ondanks deze overgang kan het voor sommige huizenkopers negatief uitpakken wanneer het langer dan een maand duurt voordat een bindende offerte is uitgebracht. Marktleiders Rabobank en ABN Amro erkennen dat. ABN Amro verwacht echter ’goed uit de voeten te kunnen’ met de overgangsregeling tot 1 februari. „Maar het is goed als klanten vooraf nagaan hoeveel tijd het kost om bepaalde stukken te regelen”, zegt een woordvoerder van ABN Amro.

Afhankelijk

Als voorbeeld wordt het hypotheek met NHG-garantie genoemd: „Hier is een levensverzekering voor nodig, waarbij in bepaalde situaties ook een medische keuring vereist is. Hierdoor is de klant afhankelijk van de tijd wanneer hij of zij bij een arts terecht kan. Maar ook voor andere klanten in bijzondere situaties, zoals een echtscheiding, is het verstandig om goed te bekijken hoe lang het duurt om vereiste stukken te krijgen.”

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.