Afvalstoffenheffing gaat dit jaar fors omhoog

afvalstoffenheffing

Heb je een koop- of huurhuis? Bereid je er dan op voor dat je dit jaar fors meer kwijt bent aan lokale belastingen. Vooral het bedrag voor de afvalstoffenheffing gaat hard omhoog.

Dat komt door een maatregel van de Rijksoverheid. De tarieven die het Rijk aan gemeenten rekent voor afval zijn meer dan verdubbeld en dat rekenen gemeenten (deels) door aan hun inwoners.

Gemeentebelasting

Bij 37 grote gemeenten (ongeveer 40%) van de Nederlandse bevolking, zijn huurders dit jaar gemiddeld 18 euro meer kwijt aan gemeentebelasting. Huiseigenaren zien hun lokale lasten met 29 euro stijgen. Zonder de stijging van de landelijke afvalstoffenbelasting zou de stijging beperkt zijn tot 7,50 euro voor huurders en 17 euro voor huiseigenaren.

In Amsterdam krijgen woningbezitters de grootste stijging voor hun kiezen: daar liggen de lasten gemiddeld 66 euro hoger, ook vanwege de snel stijgende woningwaarde in de hoofdstad. In Nijmegen zijn huizenbezitters juist 16 euro goedkoper uit dan in 2018.

Nijmegen is in absolute zin ook de goedkoopste gemeente voor huurders: 40 euro aan woonlasten. In Haarlem zijn huurders dit jaar 59 euro meer kwijt dan een jaar geleden en daarmee is die gemeente de snelste stijger binnen deze groep.

Besparen

Weten hoe en waar je dit jaar wel op kunt besparen? Lees deze tips dan nog even door.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.