Al aan een tiny house gedacht?

tiny house

Klein wonen: het is een opkomende trend die tegengeluid biedt aan het materialisme. Geen riante woningen en dito hypotheken, klein wonen gaat terug naar de basis. Leven met datgene wat je echt nodig hebt, qua ruimte en spullen. Maar ook, groener leven en verduurzamen. Deels zelfvoorzienend zijn. Ben jij op huizenjacht? Heb je al aan een tiny house gedacht?

Ontstaan tiny house

Wonen in een tiny house ontstond in de crisisjaren in de Verenigde Staten. Toen de huizenmarkt instortte en veel mensen door orkaan Katrina hun huis kwijtraakten, bouwden mensen een verplaatsbaar tiny house. Als je alles kwijt bent, besef je wat je echt nodig hebt. En dat zijn geen spullen en vierkante meters. Een verplaatsbaar en goedkoop huisje van maximaal 50m2 geeft hoe gek het ook klinkt juist ruimte. In je portemonnee en in je leven.

Lage financiële lasten

Een filosofie die steeds meer ‘slachtoffers van de maatschappelijke ratrace’ aanhangen. Want wonen in een tiny house betekent lage financiële lasten (je koopt een tiny house vanaf circa € 25.000,- exclusief de grond), weinig bezit, wonen in de natuur en veel vrije tijd. Fulltime werken om die riante hypotheek te betalen is niet nodig. Je houdt tijd over. Om zelf je groenten te verbouwen en meer tijd samen door te brengen bijvoorbeeld. Kortom, om te doen wat jij belangrijk vindt in je leven. Dag volle agenda, hallo zingeving.

8x Voordelen tiny houses

Wonen in een tiny house, dit zijn 8 redenen waarom het misschien bij je past:

– Lage financiële lasten tot zelfs schuldenvrij wonen
– Meer vrije tijd
– Minder spullen en bezit
– Eenvoudig leven. Lagere leefstandaard: je neemt genoegen met minder. Geniet van de kleine dingen
– Verbinding met natuur
– Duurzaam, want minder afval, water en energie
– Bewuster leven. Eet uit je moestuin en verwarm je tiny house met zonnepanelen
– Last but not least: je neemt wat afstand van de ratrace van de maatschappij.

Dag burnout en stress. Leven met minder financiële, maatschappelijke en tijdsdruk in een natuurlijke omgeving is super ontspannend!

Tiny houses in Nederland

En wie wil dat niet? Juist. En zo kwamen de tiny houses ook in Nederland terecht. We hebben er zelfs al een aantal op JAAP gespot, in Almere, waar je natuurlijk iets meer betaalt door de grond die je erbij koopt, of in Gelderland. De tiny parken schieten als paddenstoelen uit de grond. Steeds meer gemeenten stellen grond beschikbaar en het aantal leveranciers dat tiny houses bouwt neemt ook toe.

Tiny house iets voor jou?

Hecht jij niet zoveel waarde aan spullen en bezit? En zijn vrijheid en duurzaamheid voor jou belangrijke pijlers? Neem dan ook zeker in je huizenjacht de tiny houses mee. Want een huisje van maximaal 50m2 kan je zomaar heel veel ruimte geven!

Door Mieke Verhoef op 16 maart 2018

14 Comments

 • Johan Kok says:

  Helemaal mee eens. Tiny houses moet je zeker overwegen.

  Voor 25.000 euro koop je echter niet een volwaardig tiny/small house. Dit is eerder de prijs voor een casco, die je dan nog zelf dient af te bouwen.

  Voor zo’n € 70.000 heb je een huisje dat voldoet aan het bouwbesluit. Dat betekent goede maatvoering (nergens bukken, in vreemde houdingen wurmen of van de trap vallen), energievriendelijk (EPC=0,4) en voldoende licht. Met een huisje volgens bouwbesluit kun je veel gemakkelijker en sneller toestemming krijgen van je gemeente om te bouwen.

 • Ik ben wel geïnteresseerd .
  Maar wil dit in Alkmaar

 • Wil wel een Tiny house in Alkmaar

 • Patrick says:

  Dan wordt er in het artikel gesproken over een vanafprijs van 25k, en de geadverteerde woning tikt bijna de 200k aan.

 • JAAP.NL says:

  Hoi Patrick,

  We vonden het vooral leuk om een voorbeeld van een tiny house te geven. De grond in Almere is uiteraard duurder dan wanneer je een tiny house in het oosten van het land koopt. Zo heb je ze bijvoorbeeld in Gelderland al voor €70.000: https://www.jaap.nl/te-koop/gelderland/veluwe/otterlo/6731ck/vijverlaan+1+th+11/15599282/overzicht

  Met vriendelijke groet,

  JAAP.NL

 • Yvonne Vriens-Brok says:

  Hallo, wij zouden graag een tiny house op Walcheren willen, maar weten niet goed waar te beginnen. We wonen nu in Eindhoven en zijn beiden gepensioneerd. Komt bij dat ik rolstoelafhankelijk ben. Groet, Yvonne Vriens-Brok.

 • JAAP.NL says:

  Hoi Yvonne,

  We hebben je vraag per mail beantwoord. Veel succes!

 • Johan Kok says:

  Hoi Yvonne,

  Als je geen deel uitmaakt van een groep die ergens tiny houses wil gaan bouwen/plaatsen dan is een methode: koop op Walcheren een stukje bouwgrond met woonbestemming en bouw/plaats daar je tiny house. Je hebt wel een bouwvergunning nodig en die krijg je gemakkelijker als je tiny house aan het bouwbesluit voldoet. Bijvoorbeeld MV MiniVilla’s voldoen daar aan.
  De MV MiniVilla DUO laag is gelijkvloers en kan van binnen drempelloos met schuifdeuren worden uitgevoerd.

 • Arjan Voorwinden says:

  Kom eens kijken in Ridderkerk. Daar staan 2 tiny houses voor 1 of 2 of 3 personen, vr gr Arjan

 • ddb says:

  wij hebben interesse in een tiny house in brabant en wel Breda !!
  Waar kunnen we informeren ??

 • bart en Betty Spek says:

  is er ergens een vereniging die bemiddeld in tiny house parken bvd Bart

 • Marja says:

  Ik wil ook wel een tint house maar dan wel rond cadier en keer.in zuid Limburg

 • m. langenberg says:

  Ik ben zeer geïnteresseerd in een tiny house in (de buurt van) Amsterdam.

 • eddy says:

  Ik wil erg graag een tiny house kopen en er in te gaan wonen wie weet wat ,wie weet waar je ze kan kopen en een stukje grond
  in de buurt van de Haarlemmermeer plus min 20 30 km omtrek

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.