Alles wat je moet weten over zelf je huis verhuren

zelf je huis verhuren

Je huis zelf verhuren via JAAP.NL: hoe gaat dat nu precies in zijn werk en wat komt er allemaal kijken bij het verhuren van je woning? We nemen je stap voor stap mee in het proces.

Zelf je huis verhuren begint bij het opmaken van je advertentie. Je gaat foto’s maken, een tekst schrijven en alle gegevens van je woning invullen, maar je moet ook nadenken over de huurprijs. De huurprijs mag je zelf bepalen, maar zorg er wel voor dat het een reële prijs is. Uiteraard is de huidige markt van invloed op de huurprijs die je kunt vragen. Kijk daarom altijd even op JAAP.NL naar vergelijkbare woningen in de buurt. Je kunt ook gebruik maken van een zogeheten puntensysteem, het woningwaarderingsstelsel van de Rijksoverheid. Daarmee kun je je maximum huurprijs berekenen.

Een aantrekkelijke tekst schrijven

Mooie foto’s maken is het belangrijkst, want dat zorgt voor een goede eerste indruk van de woning. De meeste mensen kijken eerst naar de prijs en de foto’s voordat zij de tekst gaan lezen. Maar wanneer ze de tekst gaan lezen, wil je natuurlijk wel dat deze aantrekkelijk is. Zorg dat je bij het schrijven van je tekst in ieder geval goed nadenkt over de volgende punten en dat je deze benoemt:

 • De afmetingen, locatie en alle overige eigenschappen van het huis moeten duidelijk op een rijtje worden gezet;
 • Hoe compleet wil je het huis opleveren? Denk hierbij aan gestoffeerd of niet;
 • Bepaal de eisen die je aan de potentiële huurder wil stellen; hier kan een inkomenseis bijhoren, maar ook borg.
 • Het vragen van een borgsom is heel gebruikelijk. Meestal is deze gelijk aan één maand huur, maar wanneer je de woning helemaal gemeubileerd oplevert, is het logisch dat je een hoger borgbedrag vraagt.

  Je advertentie online zetten

  Zodra je advertentie klaar is, kun je hem via je Mijn JAAP-account publiceren. Wij zorgen er vervolgens voor dat je woning op verschillende huizensites wordt geplaatst. Afhankelijk van je pakketkeuze word je woning op JAAP.NL en HuizenZoeker geplaatst, of ook op Funda.

  Bezichtigingen

  Je ontvangt bezichtigingsaanvragen die op JAAP.NL binnenkomen rechtstreeks in je inbox. Zo kom je direct in contact met potentiële huurders om een afspraak voor een bezichtiging in te plannen. Zorg ervoor dat de woning netjes en opgeruimd is. Meer tips over hoe je je woning opruimt voor een bezichtiging? Dat lees je hier.

  Het fijne van de bezichtigingen zelf begeleiden, is dat je meteen een indruk van de potentiële huurder krijgt. Je wil je woning natuurlijk wel graag aan iemand verhuren waar je een goed gevoel bij hebt.

  Controle op de huurder

  Voordat je definitief een keuze maakt, is het verstandig om de huurder voor de zekerheid te checken. Dat kan op identiteit, woonverleden en kredietwaardigheid. Zo’n check kost wel geld, maar een onbetrouwbare huurder kost je uiteindelijk veel meer geld.

  Huurcontract en sleuteloverdracht

  Het huurcontract ontvang je in de bevestigingsmail die je krijgt als je je woning via JAAP.NL gaat verhuren. Meestal bestaat zo’n contract uit een standaardgedeelte en indien nodig kun je deze aanvullen met bijzondere voorwaarden. In het contract staat de tijdsperiode waarin het huis wordt verhuurd, de huurprijs en op welke datum er betaald moet zijn. Daarnaast wordt er opgenomen wat er gebeurt indien er schade aan het huis gemaakt wordt en hoe opzegging van het contract mogelijk is. Als het contract is getekend kunnen de sleutels overgedragen worden en kan de nieuwe huurder de woning betrekken.

  Zelf je huis verhuren

  Wil jij ook zelf je huis verhuren? Bekijk hier de mogelijkheden. Wil je meer informatie of heb je vragen? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice via info@jaap.nl of telefonisch via 088 – 505 25 00.

  14 Comments

  • I.Haan says:

   Vraag, wat zijn de totale kosten voor een eigenaar bij het verhuren van een woning?I.Haan

  • JAAP.NL says:

   Goedemorgen,

   Bedankt voor je bericht, je vraag wordt vandaag per e-mail beantwoord.

   Met vriendelijke groet,

   JAAP.NL

  • Frans says:

   Goede vraag I.Haan. Ik zou graag ook antwoord hebben op deze vraag. Is dat mogelijk?

  • JAAP.NL says:

   Beste Frans,

   Dat is zeker mogelijk! Je vraag wordt per e-mail beantwoord. Je zou ook alvast even kunnen kijken op https://www.jaap.nl/huis-zelf-verhuren. Succes!

  • D. de Kok says:

   Hoe wordt de kredietwaardigheid van de toekomstige huurder gecheckt?
   Is een BKR toets een mogelijkheid?

  • Bianca says:

   Super fijne tips met betrekking tot dit onderwerp. Ik wil zelf anmelijk ook mijn huis verhuren en ben zoekende naar waar ik allemaal op moet letten.

  • Marie says:

   Leuke blog! ik wil ook heel graag mijn huis verhuren. Hoe kan ik dit het beste oppakken?

  • Tom says:

   Mijn huis verhuren heb ik heel snel kunnen doen, omdat ik heel veel advertenties plaatste. Ik moest wel veel geld daarvoor uitgeven. Welke prijzen hanteert u voor het adverteren?

  • Annabel van nieuwenhuizen. says:

   Ik wil graag mijn huis voor korte vakantie periodes verhuren. Maar mijn huis is in Andalucia ,Spanje. Is dat ook mogelijk .

  • JAAP.NL says:

   Hoi Annabel,

   Helaas tonen we alleen woningaanbod in Nederland, dus via ons is een woning in Spanje verhuren niet mogelijk. Toch veel succes gewenst!

  • Joost van Vliet says:

   Ik ben van plan in april 2021 mijn woning te gaan verhuren. Wanneer zou het een goed moment zijn om te beginnen met adverteren via Jaap.nl?

  • JAAP.NL says:

   Beste Joost,

   Bedankt voor je bericht en leuk dat je je woning via JAAP.NL wilt verhuren. Wanneer je moet starten is afhankelijk van meerdere factoren, bijvoorbeeld: in welke plaats staat de woning, wat is de staat van de woning en in welke prijsklasse? Je kunt ons deze informatie even mailen via info@jaap.nl, dan helpen we je graag verder.

   Met vriendelijke groet,

   JAAP.NL

  • Petra Oosterhoff says:

   Kunnen jullie meer vertellen over de controle van een huurder vooraf? Wat moet allemal gecontroleerd en waar kan ik dit doen en wat zijn hier de kosten van?

  • JAAP.NL says:

   Hi Petra, bedankt voor je bericht! Wij bieden deze service niet aan, maar je kunt hiervoor wel contact opnemen met tijdelijktweewoningen.nl. Zij kunnen je hier meer over vertellen en over de kosten die erbij komen kijken.

   Veel succes gewenst en mocht je nog vragen hebben hoor ik het graag!

  Geef een reactie

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.