Alternatieve woonoplossingen bij krapte op de woningmarkt

woonoplossingen

De woningmarkt is meer dan overspannen. Huizen gaan tegen opbod en staan vaak maar heel kort te koop. Fantastisch als je een woning wilt verkopen. Maar sta je in de schoenen van de koper, dan hangt de vlag er anders bij. Of je nu starter op de woningmarkt bent of net je huis hebt verkocht en een ander huis wilt kopen, je begeeft je in een overspannen markt. Daarom 3 alternatieve woonoplossingen om aan de overspannen woningmarkt te ontsnappen.

1. Tiny houses

Tiny houses zijn in opmars. Wonen in een tiny house doe je vanuit een overtuiging. Je kiest voor een minimalistisch leven. Een klein huisje met daarin ruimte voor alleen je belangrijkste spullen. Ver weg van materialisme, spenden, hoge vraagprijzen en dito hypotheken. Het enige dat je nodig hebt, zijn je belangrijkste spullen en een zak eigen geld. Want tot dusver is kun je geen hypotheek voor een tiny house krijgen.

2. Vakantiehuisje

Een ander alternatief om aan de overspannen woningmarkt te ontkomen, is (tijdelijk) kiezen voor een recreatiewoning. Je kunt een recreatiewoning tijdelijk huren of er een kopen. Gezien de ontwikkelingen op de woningmarkt misschien best een slimme investering. Permanent wonen in een recreatiewoning staat nog altijd ter discussie. In sommige gemeenten mag het. Daar wordt het gedoogd. Sommige vakantiehuisjes hebben een woonbestemming. Dan mag je er gewoon wonen en kun je 365 ochtenden per jaar wakker worden met een vakantiegevoel.

3. Particulier huren

Particulier huren kan voor jou de oplossing zijn om nu geen te dure woning te kopen. Natuurlijk gaat daar wel even een berekening aan vooraf. Schat in hoeveel maanden je gaat huren, vermenigvuldig dat met de huurprijs. Bepaal vervolgens hoe die som in verhouding staat tot de hypotheekrente en aflossing die je anders had betaald en de aftrekposten die je had gehad. Heb je na de berekening nog steeds een goed gevoel over deze optie? Op Jaap.nl vind je een flink overzicht huurwoningen. Bekijk dit overzicht huurwoningen tot € 1.000,- in heel Nederland.

Conclusie

De woningprijzen zijn flink gestegen. Stap je nu in, dan is er een reële kans dat je huis zodra de woningmarkt instort, onder water staat. Daarom is kiezen voor een alternatieve woonoplossing geen gek idee. Hoewel wonen in een tiny house voornamelijk een keuze is die je maakt vanuit overtuiging voor die manier van leven, is kiezen voor een tijdelijke huurwoning misschien voor jou een goede oplossing. Een financieel slimme ook. Nu je huis verkopen, tijdelijk wonen op een vakantiepark of in een andere huurwoning en als de rust terug is op woningmarkt, is de vraagprijs van het type woning dat je wilt kopen een stuk aantrekkelijker.

Door Mieke Verhoef op 27 september 2018

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.