Banken stunten met hypotheekrentes

De vier grote banken zijn gaan stunten met hun belangrijkste hypotheekrentes. Daarmee bereiden ze zich voor op de traditionele voorjaarspiek van hypotheekaanvragen, aldus De Hypotheekshop.

Na de BasisHypotheek van de Rabobank (1,7%), volgden renteverlagingen bij ING (1,64%) en ABN Amro (1,78%). Afgelopen zaterdag kondigde ook SNS Bank een verlaging aan op de hypotheek met een rentevaste periode van tien jaar, naar 1,65%. De gemiddelde rente van zo’n hypotheek, met NHG, daalde vorige week voor de tweede week op rij, tot 1,89%.

Banken kunnen hypotheekrentes verlagen

De banken kunnen hun hypotheekrentes verlagen omdat de kapitaalmarktrente ook niet stijgt. Door de spanning in de wereld rond landen als Syrië en Noord-Korea blijft een verhoging van die rente uit. Dat is goed nieuws voor huizenkopers.

Topmaand

De grootbanken moeten zich bovendien steeds meer verweren tegen nieuwe partijen op de hypotheekmarkt, zoals pensioenfondsen, verzekeraars en ’regiepartijen’, die hun financiering uit het buitenland halen. Het marktaandeel van de banken daalde een paar maanden geleden voor het eerst tot onder de 50%. Nu zit het daar weer boven. Ondertussen was maart al een topmaand voor huizenverkopers, bleek vanochtend uit cijfers van het Kadaster. Vooral in Overijssel steeg het aantal verkochte huizen met raketsnelheid.

Bron: De Telegraaf, De Hypotheekshop

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.