Beste hypotheek kiezen? Duik dan in de hypotheekvoorwaarden

hypotheekvoorwaarden

Een lage rente betalen voor je hypotheek? Dat klinkt niet verkeerd. Met de grote bedragen die bij een hypotheek komen kijken, maakt een tiende procent al gauw een verschil. Toch bepaalt niet alleen de rente of een hypotheek voordelig is. Ook de voorwaarden zijn belangrijk. Als deze ongunstig zijn, ben je onderaan de streep wellicht toch niet zo voordelig uit als je dacht. De hypotheekvoorwaarden in dit artikel zijn belangrijk. Check ze goed, want dat kan op termijn duizenden euro’s schelen!

Aflossingsvorm

Bij het kopen van je eerste huis moet je verplicht aflossen op je hypotheek. Anders heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek. Dit komt erop neer dat je de keuze hebt tussen twee aflosvormen: een annuïtaire of lineaire hypotheek. Kort gezegd houdt dit het volgende in: bij een lineaire hypotheek start je met hogere maandlasten die steeds lager worden en bij een annuïtaire hypotheek start je met lagere maandlasten die tijdens de looptijd stijgen.

Rentevaste periode

Je kunt kiezen tussen een variabele rente en een rente die je voor een bepaalde periode vastzet. Over het algemeen geldt: hoe langer je een rente vastzet, hoe duurder deze is. Toch kan een langere rentevaste periode ook een voordeel hebben. De hypotheekrente verandert in die tijd namelijk niet, dus je krijgt niet te maken met onverwachte stijgingen van je maandlasten.

Boete bij extra aflossing

Een financiële meevaller is altijd fijn. Wellicht besluit je deze in te zetten voor een extra aflossing op je hypotheek, je betaalt dan immers minder rente. Maar houd er wel rekening mee dat sommige geldverstrekkers hierbij vasthouden aan een vast percentage van de oorspronkelijke eigenwoningschuld, meestal tussen de 10% en 20%. Zit je boven dit percentage? Dan betaal je een boete.

Verhuizen

Hoelang verwacht jij in je toekomstige woning te blijven wonen? Een verhuizing heeft namelijk gevolgen voor je hypotheek. In principe mag je de huidige hypotheekrente van de overgebleven rentevaste periode meenemen. Het kan echter gebeuren dat je huidige woning nog niet is verkocht. Bij sommige verstrekkers kun je dan de verwachte overwaarde lenen voor de financiering voor je nieuwe woning. Dit is alleen niet altijd het geval. Ga dus alvast na wat jouw mogelijke toekomstplannen zijn.

Afsluiten overlijdensrisicoverzekering

Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering is in veel gevallen verplicht bij een hypotheek. Soms heb je de keuze bij welke partij je dit doet, maar soms eist een geldverstrekker dat je deze verzekering ook bij hen afsluit. Check bij het regelen van je hypotheek dus ook wat de premies zijn die verschillende verzekeraars hanteren.

Geldigheid hypotheekofferte

Bij de geldigheid van de hypotheekofferte is het belangrijk om te checken wanneer jij precies in de woning kunt. Oftewel, wanneer de overdracht plaatsvindt. De geldigheid van een offerte is namelijk slechts beperkt. Valt de overdrachtsdatum ná de oorspronkelijke geldigheid? Dan kun je de hypotheekofferte verlengen. Daarvoor betaal je soms wel een boete. Of dit het geval is en hoe hoog die boete precies is, verschilt per geldverstrekker.

Hypotheken vergelijken

Er zijn dus genoeg aspecten waarop je moet letten bij het zoeken naar de juiste hypotheekaanbieder voor jou. Ben je benieuwd welke lening voor jouw woning het gunstigste is? Neem dan een kijkje in deze handige online hypotheekvergelijker, waar alle hypotheekvoorwaarden van de verschillende aanbieders verzameld staan. Ook kun je twee interessante aanbieders selecteren en met elkaar vergelijken, zodat je precies kunt zien waarin de voorwaarden van elkaar verschillen. Ideaal als je twijfelt tussen twee (of meer) hypotheken.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.