Bieden op een huis: hoe werkt dat?

Een ideale woning voldoet aan alle woonwensen én past binnen het budget. Heb je zo’n huis gevonden? Dan is het tijd voor de volgende stap: een bod uitbrengen. Spannend! Hoe gaat dit precies in z’n werk? En waar moet je allemaal op letten? In dit artikel lees je meer over het bieden op een huis.

Zelf bieden of hulp inschakelen van aankoopmakelaar
Als je een huis koopt, is bieden één van de spannendste onderdelen. Je voorkomt natuurlijk het liefst dat je te veel betaalt, maar je wilt ook geen te laag bod uitbrengen dat wordt afgewezen. Ook kan het zijn dat je de verkoopmakelaar te woord moet staan. Zie je het niet zitten om dit allemaal zelf te doen? Dan kun je hierbij de hulp inschakelen van een aankoopmakelaar. Houd wel rekening met de courtagekosten die je voor deze diensten moet betalen.

Wat is je strategie?
Beslis eerst wat je strategie is. Is het openingsbod ook meteen jouw eindbod? Dan geef je bij de verkoper aan dat dit meteen je definitieve bod is en je niet wilt onderhandelen over de prijs. Hiervoor kun je bijvoorbeeld kiezen als je weet dat de woning al lang te koop staat.

Wil jij juist onderhandelen? Dan nodig je de verkoper uit een tegenbod te geven. Als die met een tegenbod komt, ga je onderhandelen over de prijs en voorwaarden. Deze strategie is geschikt als er meer kapers op de kust zijn.

Openingsbod bepalen
Heb je een strategie gekozen? Dan moet je bepalen wat je definitieve bod of openingsbod is. Om dit goed te doen moet je eerst een aantal dingen uitzoeken.

Woningwaarde berekenen
Je baseert het openingsbod op de woningwaarde, niet op de vraagprijs. De waarde achterhaal je heel eenvoudig telefonisch en kosteloos via bijvoorbeeld eyeOpen.nl. Ook kun je terecht bij het Kadaster voor de WOZ-waarde of is het mogelijk om een taxateur voor een aankooptaxatie te benaderen.

Zodra je de woningwaarde weet, kun je deze vergelijken met de verkoopprijs. Is het verschil erg groot of liggen de prijzen dicht bij elkaar? Als dit vragen oproept kun je eventueel nog navraag doen bij de verkoper. Zo kun je bepalen of je je openingsbod aanpast of niet.

Omstandigheden
Behalve de woningwaarde zijn er een aantal andere belangrijke zaken die invloed hebben op de hoogte van je bod. Houd als eerste je budget in het achterhoofd. Je moet namelijk rekening houden met je maximale hypotheek. En vergeet ook de maandelijkse vaste lasten niet die je krijgt als je eenmaal huiseigenaar bent. Deze moeten niet hoger zijn dan je eigenlijk wilt dragen.

Vraag na of er veel andere geïnteresseerden zijn voor het huis. Als er namelijk veel concurrentie is, weet je dat je met een lager bod waarschijnlijk vrij weinig kans maakt. Check ook hoe graag de verkoper van het huis af wil. Staat het huis al lang te koop? Op JAAP.NL kun je heel eenvoudig zien wat de geschiedenis van de vraagprijs is en ook hoe lang een woning in de verkoop staat. Wie weet kun je op basis van deze kennis je bod iets verlagen.

Ontbindende voorwaarden
Denk tot slot ook na over de ontbindende voorwaarden, die zijn immers ook onderdeel van het openingsbod. Met deze voorwaarden kun je nog van de koop afzien als je in lastige omstandigheden terecht komt. Denk hierbij aan voorwaarden over het rond krijgen van de hypotheek en eventuele verkoop van je huidige woning.

Openingsbod uitbrengen
Heb je de hoogte van het bod en alle ontbindende voorwaarden bepaald? Dan is het tijd om je openingsbod uit te brengen. Dit doe je bij de verkoopmakelaar of bij de particulier zelf. Dit kan schriftelijk of via e-mail. Soms kun je zelfs via de website van de verkopend makelaar bieden. Een telefonisch bod is handig omdat je dan meteen de eerste reactie kunt polsen. Denk er alleen wel aan dat je het bod altijd nog even zwart-op-wit bevestigt. Zo voorkom je misverstanden.

Reactie op bod
Na het plaatsen van je openingsbod begint het wachten op een reactie van de verkoper. Die kan op meerdere manieren reageren. Je kunt een afwijzing ontvangen. Met wat geluk krijg je een tegenbod en kun je beginnen met onderhandelen. In de meest ideale situatie wordt je bod meteen geaccepteerd.

Er gaat dus veel voorbereiding vooraf aan het bieden op een woning. Met de punten uit dit artikel weet je hoe het in z’n werk gaat. Succes!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.