Bieden op een huis: tips voor het onderhandelen

Een openingsbod uitbrengen op een huis is spannend. Wat gebeurt er eigenlijk daarna? Je moet eerst wachten op een reactie van de verkoper. Als de verkoper met een tegenbod komt, begin je officieel met onderhandelen, mits jouw openingsbod geen definitief bod was. Bij onderhandelingen tijdens het bieden op een huis komt veel kijken. Om je hierbij te helpen hebben we een aantal tips op een rij gezet.

Onthoud je doelen

Onthoud de doelen die je hebt gesteld vóórdat je een openingsbod uitbracht. Houd je aan de maximale koopprijs die je wilt betalen. In het heetst van de strijd bied je misschien hoger dan je eigenlijk van plan was. Probeer je hoofd altijd koel te houden. Je wilt later geen torenhoge maandlasten hebben die niet binnen je budget passen.

Bepaal de onderhandelstrategie

Bepaal je strategie tijdens de onderhandelingen. Zet je direct hoog in of begin je toch liever met een lager bedrag? Deze keuze hangt van meerdere dingen af. Zijn er bijvoorbeeld veel andere geïnteresseerden? Hoe meer concurrentie je hebt, des te hoger je moet gaan met de prijs om kans te maken op die woning. Denk ook na over eventuele gebreken van de woning. Als er bijvoorbeeld achterstallig onderhoud is, kan dat een reden zijn om lager te bieden. Geef in de onderhandeling aan welke minpunten het huis heeft. En check ook hoelang de woning al te koop staat. Staat het al geruime tijd op de markt? Dan gaat de verkoper misschien wel sneller met een lager bod akkoord.

Denk na over aanvullende voorwaarden

Je hebt bij je openingsbod waarschijnlijk al een aantal ontbindende voorwaarden genoemd. Deze voorwaarden beschermen je tegen risico’s die komen kijken bij een huis kopen. Denk hierbij aan het (op tijd) rond krijgen van je financiering. Je mag tijdens de onderhandelingen extra ontbindende voorwaarden stellen. Misschien wil je namelijk wel dat de overdrachtsdatum later plaatsvindt. Het kan ook zijn dat je na research twijfelt of het huis wel op schone grond staat. Dan kun je een bodemonderzoek laten doen. Ook is het niet onverstandig om het bestemmingsplan te raadplegen om op de hoogte te zijn van eventuele ontwikkelingsplannen in de omgeving.

Onderhandel ook over roerende zaken

De onderhandelingen gaan verder dan alleen de prijs en ontbindende voorwaarden. Je kunt namelijk ook onderhandelen over eventuele roerende zaken. Misschien wil je wel de gordijnen, parketvloer of koelkast overnemen? Bespreek samen met de verkoper welke mogelijkheden er zijn.

Blijf zakelijk én vriendelijk

Ben jij superenthousiast over de woning? Laat dit dan niet weten aan de verkoper of verkoopmakelaar. Als die dit merkt, kan de vraagprijs namelijk omhoog gaan. Blijf daarom zakelijk. Op JAAP.NL kun je vaak vergelijkbare woningen vinden in de omgeving van het huis dat je op het oog hebt. Niet alleen interessant om kijken of er toch niet nog een perfectere woning bestaat, maar ook om te laten doorschemeren dat je nog andere bezichtigingen hebt én daarmee twijfel te creëren bij de verkopende partij. Dit zakelijke karakter betekent natuurlijk niet dat je onvriendelijk moet zijn. Een goede band met de verkoper en verkoopmakelaar kan juist in jouw voordeel werken.

Wees geduldig

Het gaat misschien tegen je gevoel in, maar wacht even met reageren op het tegenbod van de verkoper of verkoopmakelaar. Zo versterk je namelijk jouw positie in de onderhandelingen. Als je direct reageert merkt de verkooppartij dat je het huis graag wilt. Wacht je rustig een paar dagen? Dan ben je lastiger in te schatten.

Let op! Heb je een populair huis op het oog? Dan werkt deze strategie waarschijnlijk minder goed. De verkoper mag maar met één partij tegelijk onderhandelen. Maar hij kan natuurlijk wel op ieder moment uit de onderhandelingen met jou stappen .

Vraag om duidelijkheid

Zorg ervoor dat je precies weet waaraan je toe bent. Geeft de makelaar aan dat de verkoper niet onder de vraagprijs wil zakken? Dan betekent dit niet per se dat die een tegenbod doet ter hoogte van de vraagprijs. Laat je dus niet gek maken door praatjes van de verkoopmakelaar, maar vraag door zodat je exact weet wat er gezegd wordt.

Leg alles zwart-op-wit vast

Breng jij een bod uit of heb je een tegenbod ontvangen met een bepaalde prijs en voorwaarden? Of heb je afspraken gemaakt over roerende zaken? Leg altijd alles zwart-op-wit vast, bijvoorbeeld per email. Zo voorkom je misverstanden of discussies op een later moment. Om er zeker van te zijn dat je niets vergeet bij het uitbrengen van een bod kun je hiervoor de volgende template gebruiken: Voorbeeld e-mail voor uitbrengen bod op woning.

Heb je telefonisch contact gehad met de verkopende partij? Vraag dan om een bevestiging per mail.

Wees op de hoogte van de financiering

Weet jij al wat je maximale hypotheek is? Je versterkt je onderhandelingspositie namelijk als je weet dat je de hypotheek voor de woning rond kunt krijgen. Zorg er daarom voor dat je goed op de hoogte bent van jouw mogelijkheden voor een hypotheek.

Bod geaccepteerd: en dan?

Is het na lang wachten dan eindelijk zover en accepteert de verkoper je bod? Dit betekent dat de onderhandelingen voorbij zijn. En dan? Nu kom je bij de volgende stap: het tekenen van het voorlopig koopcontract.

Voorlopig koopcontract tekenen

In het voorlopig koopcontract komen alle afspraken, zoals de koopprijs en alle ontbindende voorwaarden. Na het tekenen van het voorlopig koopcontract heb je een wettelijke bedenktijd van drie werkdagen. Daarna kun je alleen nog maar van de koop afzien op basis van de ontbindende voorwaarden.

Er komt dus best veel kijken tijdens onderhandelingen. Met dit artikel helpen we je hopelijk op weg!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.