Bieden zonder voorbehoud van financiering, doen of niet?

voorbehoud van financiering

Het vinden van een huis is tegenwoordig een hele opgave. Vooral in grote steden zijn woningen binnen no time verkocht. Als je weer een overvolle bezichtiging hebt, overweeg je misschien je bod extra aantrekkelijk te maken. Bijvoorbeeld door te bieden zonder voorbehoud van financiering. Maar is dat eigenlijk wel verstandig? In dit artikel beantwoorden we vier vragen.

Wat houdt het financieringsvoorbehoud in?

Als je het voorlopig koopcontract tekent, kun je daar ontbindende voorwaarden in opnemen. Daarmee geef je aan onder welke omstandigheden de koop niet doorgaat. Het financieringsvoorbehoud is daar één van. Het wil zeggen dat de koop bindend is mits je de financiering ervoor op tijd rond krijgt.

Vooraf aan het tekenen van het voorlopig koopcontract wordt er een datum vastgesteld. Lukt het niet om binnen die periode je hypotheek rond te krijgen? Dan kun je onder de koop uit, zonder een boete te hoeven betalen. Let op: het is meestal wel verplicht om de schriftelijke afwijzingen van twee geldverstrekkers te overhandigen.

Waarom zou je bieden zonder voorbehoud van financiering?

Het financieringsvoorbehoud is dus een handige ontsnappingsroute als het niet wil lukken met de hypotheek. Toch komt het wel eens voor dat men biedt zonder voorbehoud van financiering. Waarom? Door af te zien van deze ontbindende voorwaarde, maak je jouw bod aantrekkelijker. Het regelen van je hypotheek kan tot wel 6 weken duren. De verkoper hoeft dan niet af te wachten totdat je jouw hypotheek rond hebt.

Wat zijn de risico’s?

Als je biedt zonder voorbehoud van financiering, loop je een groot financieel risico. Mocht het je niet lukken om jouw hypotheek rond te krijgen, dan zit je aan de koop vast. Je betaalt dan een boete van 10% van de verkoopprijs. Bij een woning van € 200.000 komt dat neer op € 20.000. Een flink bedrag dus.

Wanneer kun je bieden zonder voorbehoud?

Bieden op een huis zonder voorbehoud van financiering is niet verstandig. Maar niemand kan het je verbieden. Als je bereid bent het risico te lopen, is het belangrijk dat je voldoende eigen geld hebt. Hoef je minder van de bank te lenen, of heb je helemaal geen hypotheek nodig? Dan is de kans groter dat jouw hypotheek rond komt.

Let op: laat vooraf ook altijd een taxatie en een bouwkundige keuring doen. Dan heb je namelijk een beter beeld van wat het huis waard is.

Praat met een hypotheekadviseur

Daarnaast is het slim om in gesprek te gaan met een hypotheekadviseur. Hij of zij kan geen garanties geven, maar wel een inschatting maken of jouw hypotheekaanvraag haalbaar is.

Verstandig bieden op een huis

Wil jij weten hoe je verstandig een bod uitbrengt op jouw droomhuis? Download dan de gratis checklist ‘Openingsbod bepalen’. Daarin lees je hoe je de juiste koopsom betaalt en welke ontbindende voorwaarden je kunt opnemen.

1 reactie

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.