Bod uitbrengen op een huis? Hoe moet je dat doen?

bod uitbrengen

Na het bezoeken van JAAP.NL heb je een aantal mooie woningen bezichtigd en zelfs je droomhuis gevonden. Nu is het alleen zaak om ervoor te zorgen dat dat huis ook daadwerkelijk van jou wordt. Daarbij is het bod dat je uitbrengt erg belangrijk. Maar wat komt er eigenlijk allemaal in een bod te staan?

Voorbeeldbrief

Voordat we alle belangrijke onderdelen van een bod bespreken is het handig om gebruikte maken van een voorbeeldbrief. Hierin staan alle onderdelen die je kunt meenemen al genoemd, zodat je deze enkel nog naar de eigen situatie hoeft aan te aanpassen. Weten hoe je een bod en de ontbindende voorwaarden formuleert? Download dan gratis deze voorbeeldbrief.

De inhoud van een bod kun je indelen in zeven onderdelen:

1) Koopsom

Eén van de belangrijkste onderdelen van je bod is uiteraard de koopsom. Hoeveel geld wil jij voor de woning betalen? De koopsom is afhankelijk van meerdere factoren. Eén daarvan is de woningwaarde, deze kun je achterhalen door de WOZ-waarde op te vragen bij de gemeente of te kijken voor welke prijs woningen in de buurt verkocht zijn?. Ook spelen de mogelijkheden rondom je hypotheek een grote rol. Je kan o.a. je maximale hypotheek berekenen via eyeOpen.nl. Houd er verder bijvoorbeeld rekening mee hoeveel andere geïnteresseerden er zijn, hoelang de woning al te koop staat en hoe graag de verkoper er vanaf wil.

2) Overdrachtsdatum

Het is handig om te weten wanneer je je nieuwe huis in kunt. Vermeld in het bod daarom wanneer je in de woning wilt en kunt. Geef hierbij de begin- en einddatum aan van de periode die voor jou wenselijk is voor het betrekken van de woning.

3) Ontbindende voorwaarden

Neem in je bod ook direct de ontbindende voorwaarden mee die voor jou belangrijk zijn. Als jij je daarop kunt beroepen, kun je de koop van het huis kosteloos laten ontbinden. Een veel voorkomende ontbindende voorwaarde is het rondkrijgen van de financiering. Daarmee kun je kosteloos van de koop afzien indien je geen hypotheek kunt krijgen. Je kunt ook bieden onder voorbehoud van de bouwkundige staat. Je legt dan vast wat het maximale bedrag is wat aan onderhoudskosten uit de bouwkundige keuring mag komen. Tot slot wordt ook vaak Nationale Hypotheek Garantie (NHG) als ontbindende voorwaarde gebruikt. De koop gaat dan alleen door als je een hypotheek mét NHG kunt krijgen.

4) Roerende zaken

Zijn er roerende zaken die je graag wilt overnemen van de verkoper, zoals een vloer of gordijnen? Zorg dat je deze dingen in het bod opneemt en later duidelijke afspraken maakt die je goed vastlegt.

5) Bij levering ontruimd en vrij van huur

Je wilt natuurlijk niet een huis kopen waar nog huurders in zitten die jij er dan moet uitzetten. Om dit te voorkomen, kun je in je bod opnemen dat de woning ontruimd en vrij van huur moet zijn bij levering. Zo kun jij zonder problemen het huis betrekken.

6) Openingsbod of eindbod

Maak in het bod dat je uitbrengt duidelijk of het om een openingsbod gaat of een eindbod. Is het een openingsbod? Dan geef je bij de verkoper aan dat je open staat voor onderhandelingen over de prijs. Ga je direct voor een eindbod? Dan ben je dus niet bereid om te onderhandelen en geef je een definitief bod.

7) Deadline van je bod

Het is moeilijk om vooraf te voorspellen hoelang het duurt voordat je een reactie ontvangt van de verkoper. Om te voorkomen dat je eindeloos in spanning zit, is het slim om de deadline van je bod te vermelden. Daarmee geef je aan tot wanneer jouw bod geldig is.

3 Comments

 • J.Jansen says:

  Ik kan uit uw toelichting niet vaststellen of de koper, na overeenstemming met de verkoper over de hoogte van het bod, het bod weer kan intrekken?

 • JAAP.NL says:

  Dat is inderdaad een goede vraag en we gaan hier zeker nog een artikel aan wijden. Om alvast antwoord op uw vraag te geven: wanneer de verkoper uw bod accepteert, betekent dit nog niet dat u verplicht bent het huis te kopen. Volgens de wet is dat pas het geval op het moment dat dit zwart-op-wit staat in het koopcontract en u uw handtekening hieronder zet. Bent u dus van gedachten veranderd en heeft u nog niks getekend? Dan kunt u uw bod alsnog intrekken.

  Hopelijk is uw vraag hiermee beantwoord, maar mocht u nog vragen hebben horen wij dat natuurlijk graag.

  Met vriendelijke groet,

  JAAP.NL

 • Marie de Jonge says:

  Bedankt voor deze tips om een bod uit te brengen op een huis. Goed om te weten dat je in het bod duidelijk kan maken wanneer je de woning wil betreden. Ik had hier nog niet eerder over gelezen. Hopelijk vind ik snel een huis dat bij mij past!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.