Extra comfort aanbrengen in je huurwoning: hoe regel je dit met de verhuurder?

huurwoning

Wanneer je in een huurwoning woont, is het niet altijd toegestaan om wijzigingen aan het pand aan te brengen. Toch kan het voorkomen dat je meer comfort wenst of de veiligheid in de woning wil verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van het slot op de voordeur, het plaatsen van een koolmonoxidemelder, enzovoorts. Welke rechten heb je als huurder? Hoe voorkom je dat je een wijziging aan de huurwoning terug moet draaien na het uitvoeren hiervan? In dit artikel geven we een aantal tips, die je kunnen helpen wanneer je meer comfort wenst in je woning.

Bepaal hoe ingrijpend een verandering aan de huurwoning is

Het doorvoeren van een aanpassing aan een huurwoning begint bij het bepalen van de aard hiervan. Is een verandering bijvoorbeeld van tijdelijke duur, of gaat het om een blijvende verandering? Onder een tijdelijke verandering verstaan we in dit geval een verandering die je bij de verhuizing naar een volgende woning terug kunt draaien. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een speelhuisje in de tuin. Je zou deze weg kunnen halen als je verhuist naar een nieuwe woning. Lastiger is het om schilderwerk, het plaatsen van een poort in de tuin of bijvoorbeeld het plaatsen van een jacuzzi terug te draaien. Zeker wanneer het om een groter model jacuzzi gaat, die in de grond geplaatst wordt.

Blijvende verandering aan een huurwoning

Bij een blijvende verandering aan een huurwoning is het verstandig om contact op te nemen met de eigenaar van de woning. Wanneer een blijvende verandering waarde toevoegt aan de woning, zal een verhuurder in veel gevallen akkoord gaan. Hierbij hangt het vaak nog wel af van de partij die de verbouwing uitvoert. Een verhuurder moet er zeker van zijn dat de stabiliteit van en veiligheid in de woning niet in gevaar komt. Dit kan immers ook gevolgen hebben voor de verhuur van de woning aan een volgende huurder.

Wie betaalt een wijziging aan huurwoningen?

In de meeste gevallen zal een verhuurder niet financieel bijdragen aan een wijziging aan de huurwoning, wanneer deze niet als noodzakelijk wordt beschouwd. Denk bijvoorbeeld aan het inbouwen van een sauna in de woning, het plaatsen van een tussenmuur om een kamer op te delen in twee losse ruimtes, enzovoorts. Je kunt echter altijd informeren of de verhuurder een financiële bijdrage wil leveren. De waarde van de woning neemt immers toe door je aanpassing aan het huis!

Comfort verbeteren door vervanging van apparatuur

Er zijn situaties waarbij een verhuurder wel degelijk een financiële bijdrage zal leveren aan het verbeteren van het comfort in de huurwoning. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van versleten apparatuur. Het kan gaan om een koelkast, een vriezer en bijvoorbeeld een wasmachine welke onderdeel is van de verhuurde inboedel. Werkt de apparatuur niet meer, of heb je regelmatig last van witte vlekken op je kleding? Meld de problemen bij de verhuurder, zodat deze de apparaten tijdig voor je kan vervangen.

Tip: kijk ook eens naar het contract wat je bij de huur van de woning ondertekend hebt. Vaak vind je hierin meer informatie over je rechten en plichten als huurder.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.