Conflict met de buren: wat te doen?

conflict met de buren

Je bent net ingetrokken in je nieuwe droomwoning. Bijna alles klopt aan de woning; een prachtige locatie, mooie ruimte en er hangt al een fijne sfeer in je nieuwe huis. Maar er is één minpunt: de buren. Vrienden kun je kiezen, je buren niet. Terwijl je met je buren in sommige gevallen dagelijks te maken kunt hebben. Wat als je een conflict hebt met de buren, bijvoorbeeld over een schutting of over geluidsoverlast. Pak je je biezen en ga je verhuizen, of probeer je het op te lossen?

Probeer het eerst samen op te lossen

Het mooiste is als je als buren zijnde zonder hulp van buitenaf het conflict kunt oplossen. Hoe rustiger jezelf kunt blijven, des te groter de kans is dat de ander ook rustiger blijft. Als de emoties te hoog oplopen, staak het gesprek dan. Wanneer men hoog in zijn emotie zit, komt er geen rationeel gesprek tot stand. Wanneer een ieder weer tot rust is gekomen, kan het gesprek weer worden opgepakt. Probeer vriendelijk te blijven.

Schakel hulp van derden in

Mocht het nu onderling niet lukken, schakel dan hulp van derden in. Een mogelijkheid is om de wijkagent erbij te betrekken. Die kan je adviseren om de ruzie om te lossen. Ook is er speciale buurtbemiddeling. De bemiddelaars zijn onafhankelijk en kiezen geen partij. Een derde mogelijkheid is om juridische hulp in te schakelen. Als het bijvoorbeeld gaat om een erfafscheiding, dan zal er wettelijk bekeken moeten worden wat je rechten zijn.

Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, kun je deze juridische hulp inschakelen. De kosten voor de juridische hulp worden dan (deels) vergoed. Een paar gesprekken met de advocaat lopen heel snel hoog op. Een rechtsbijstandverzekering kan dan zeker uitkomst bieden. Let er op dat het geen zin heeft om de verzekering af te sluiten als het conflict al loopt, de verzekeraar betaalt dan niet uit.

Voorkomen van burenruzies

Het mooiste is natuurlijk om een burenruzie te voorkomen, zodat je in harmonie naast elkaar kunt wonen. Als je een nieuwe woning betrekt, maak dan een goede indruk. De volgende tips kunnen hierbij helpen:

 • Stel jezelf even voor en maak een praatje;
 • Groet je buren altijd vriendelijk;
 • Bied je buren hulp aan als je ze bijvoorbeeld ziet klussen;
 • Wanneer je herrie gaat maken door een verbouwing, informeer je buren hier dan vooraf over;
 • Als je iets gaat veranderen aan de buitenkant van je huis, of een schutting plaatst bijvoorbeeld, informeer je buren hier dan tijdig over;
 • Organiseer je een feestje? Laat dit dan ook aan de buren weten. Spreek af rond welk tijdstip de muziek uitgaat en het stil moet zijn.
 • Geef een reactie

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.