De financiering van een verbouwing

financiering

Je hebt een echte kluswoning gekocht waaraan een hoop moet gebeuren. Of de bestaande woning kan wel een paar updates gebruiken. Dan ga je (flink) verbouwen. Je maakt een plan, brengt in kaart wat er moet gebeuren en hoe je dit gaat doen. Ga je inderdaad zelf aan de slag of besteed je delen van de verbouwing liever uit? Een ander belangrijk vraagstuk is de financiering. Hoe ga je de verbouwing betalen? Doe je dit uit eigen zak of gebruik je een deel van de hypotheek? En wat als dat laatste niet kan? Hoe zit het dan met geld lenen?

Spaargeld gebruiken

Als je je eigen geld gebruikt voor de verbouwing loop je het minste risico om financieel in de knoop te geraken. Bovendien is een verbouwing een prima investering die zich weer uitbetaalt wanneer je de woning ooit verkoopt. Niet zo gek dus om (een deel van) je spaargeld te gebruiken. Zeker wanneer je bedenkt dat je over spaarbedragen vanaf 30.000,- euro momenteel niet zoveel rente vangt maar wel vermogensbelasting betaalt.

Tweede hypotheek of oversluiten

Heb je weinig spaargeld of is dat beetje gereserveerd voor onvoorziene zaken zoals een kapotte auto? Wanneer je een hypotheek hebt, kun je informeren of het mogelijk is een tweede hypotheek te nemen of de huidige hypotheek over te sluiten. Een tweede hypotheek sluit je af bij de bank waar ook de huidige hypotheek loopt. Je leent feitelijk een bedrag bij waarvoor een andere, wellicht hogere, rente geldt. Sluit je de hypotheek over, dan profiteer je mogelijk van een lagere hypotheekrente bij een andere kredietverstrekker.

Je krijgt dan wel opnieuw te maken met extra kosten, zoals die voor advies en de notaris. Ook wordt een boeterente gerekend. Een derde optie is om bij de bank te informeren of je de hypotheek kunt verhogen. De woning wordt vermoedelijk meer waard door de verbouwing. Je mag maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen of 106 procent bij een duurzame verbouwing.

Geld lenen

Geld lenen is een alternatief wanneer de hypotheek verhogen of oversluiten geen optie is. Er zijn twee vormen van consumptief krediet, namelijk het doorlopend krediet en de persoonlijke lening. Een doorlopend krediet is een met de bank afgesproken bedrag dat je tot je beschikking krijgt. Alleen wanneer je een deel van het krediet opneemt, los je af. Over dat bedrag wordt rente berekend. Bedragen die je hebt afbetaald, mag je opnieuw gebruiken.

Bij een persoonlijke lening ligt dat anders. Je krijgt ook hier een met de bank afgesproken bedrag tot je beschikking. Maar ongeacht of je dit gebruikt, zul je dit hele bedrag moeten aflossen binnen een afgesproken periode. De rente persoonlijke lening en de maandelijkse aflossing van de persoonlijke lening staan vast. Je kunt het afgeloste deel niet opnieuw opnemen.

Een doorlopend krediet is flexibeler dan een persoonlijke lening, maar die laatste is fiscaal gunstiger. Wanneer je een persoonlijke lening afsluit vanwege een verbouwing, dan mag je de rente van de belasting aftrekken. Dit belastingvoordeel geldt alleen wanneer je een persoonlijke lening afsluit.

Op zoek naar een huis of zelf verkopen?

Ben jij op zoek naar een woning die je helemaal op kunt knappen? Of wil je een prachtig verbouwd huis juist verkopen? Bij ons kun je zoeken op woningen om te kopen, maar je kunt ook een huis verkopen of verhuren. Dit hoef je natuurlijk niet alleen te doen want je krijgt deskundige hulp via de website.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.