De garagedeur vervangen van je nieuwbouwwoning? Dit moet je weten

garagedeur

Kopers van nieuwbouwwoningen kiezen er vaak voor om de garagedeur standaard te laten opleveren. Vaak is het namelijk voordeliger om na oplevering zelf een garagedeur te kopen. Maar voor welke garagedeur moet je dan gaan? Dat vertellen we in dit artikel.

De verschillen tussen de diverse types garagedeuren leggen we uit. De meest voorkomende soorten garagedeuren zijn de kanteldeur, roldeur, sectionale garagedeur en de openslaande garagedeur. Elke garagedeur neemt een andere hoeveelheid ruimte in beslag en biedt andere voordelen. Veel mensen weten niet dat een garagedeur ervoor kan zorgen dat bepaalde ruimtes niet gebruikt kunnen worden.

De meeste nieuwbouwwoningen hebben een kanteldeur. Met een kanteldeur kun je nauwelijks spullen vlak onder het plafond opbergen, aangezien de deur zich naar binnen klapt tegen het plafond aan. Ook is dit type garagedeur op alle fronten ingehaald door de andere deurtypes. Daarom kun je beter voor een roldeur gaan als er ook nog ruimte op het plafond moet overblijven. Een roldeur heeft een soort opbergbak waarin de deur in wordt gerold zodat er genoeg ruimte overblijft.

Als je vaak in en uit de garage moet om bijvoorbeeld te gaan fietsen dan zijn openslaande deuren, een garage met loopdeur of een zijdelingse sectionaaldeur, die helemaal links of rechts wordt geplaatst, het beste. Deze zijn namelijk een stuk sneller en makkelijker te openen dan bijvoorbeeld de rol- of kanteldeur.

Verkrijgbare materialen

De keuze uit een garagedeur hangt natuurlijk ook samen met het te gebruiken materiaal. In de meeste gevallen wordt er metaal, kunststof of hout gebruikt. Deze materialen hebben verschillende eigenschappen. Zo heeft kunststof veel duurzame eigenschappen en een goede isolatiewaarde. Vooral sectionale-, rol- en zijloopgaragedeuren worden vaak gemaakt van kunststof.

Metalen garagedeuren zijn stevig en kunnen de garage een luxueuzere uitstraling geven. Bij een metalen garagedeur is het voor optimale isolatie van belang om een dubbelwandige deur te kiezen. Sectionale- en kantelgaragedeuren worden vaak van metaal gemaakt. Overigens kan er ook een combi gemaakt worden tussen metaal en kunststof.

Houten garagedeuren hebben een authentieke uitstraling en zijn goed geïsoleerd. Hout kan ook nog eens in elke gewenste kleur geschilderd worden. Vooral openslaande garagedeuren worden van hout gemaakt. Het enige nadeel van een houten garagedeur is dat deze veel onderhoud nodig heeft.

Indicatie van gemiddelde prijzen

De prijs van een kantelgaragedeur ligt tussen de €500,- en €800,-. De prijs van een roldeur ligt tussen de €600,- en €800,-. Bij zowel de kantel- als de roldeur is dit afhankelijk van of je de deur handmatig of elektrisch kunt openen. De sectionale garagedeur kost € 1.100 (elektrisch openen) en een openslaande garagedeur tussen de €3.500 en €4.500.

Nu je weet welke garagedeuren, materialen en prijsklassen er zijn kan je deze gaan afstemmen welke uitstraling je mooi vindt en welk budget je hebt. Als je dit in kaart hebt gebracht is het verstandig om in eerste instantie online te gaan oriënteren naar de verschillende aanbieders. Als je een paar specialisten hebt geselecteerd zou je ook langs deze aanbieders kunnen gaan om de deuren in het echt te bekijken. Op die manier krijg je een beter inzicht en heb je daarnaast ook gelijk inzicht in hoe schappelijk de prijzen van de diverse aanbieders zijn.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.