De ideale raamdecoratie in huis: 6 tips

raamdecoratie

Raamdecoratie is een belangrijk onderdeel in je interieur. Het is zowel praktisch als sfeervol. Houten jaloezieën, gordijnen, plissés en rolgordijnen; de mogelijkheden zijn oneindig! Het kiezen van de juiste raambekleding kan hierdoor best een opgave zijn. In dit artikel lees je de belangrijkste tips, zodat het kiezen van nieuwe raamdecoratie een stuk makkelijker wordt.

1. Kies voor maatwerk

Niet alle ramen zijn hetzelfde, waardoor vaak de standaard raamdecoratie niet past in jouw situatie. Geen nood! Ga op zoek naar maatwerk raamdecoratie. Je stelt hierbij zelf je raamdecoratie samen en bepaalt de gewenste afmeting, kleur, materiaal, bediening en opties. Hierdoor past je raambekleding perfect en hoef je dus niet te knutselen om alles in de juiste maat te krijgen.

2.Geen inkijk met houten jaloezieën

Grote en hoge ramen, we houden er van. Maar wat doe je tegen inkijk, zonder dat je de lichtinval blokkeert? Houten jaloezieën zijn hiervoor een uitkomst. Doordat je de lamellen van de jaloezieën kunt kantelen, bepaal je zelf eenvoudig de gewenste hoeveelheid licht en privacy. Zo kun je die fijne zonnestralen de kamer laten binnenvallen zonder dat alle buren naar binnen kunnen kijken. Tip: hoe groter de lamelbreedte, hoe meer lichtinval en zicht je hebt tussen de lamellen. Heb je dus grote ramen? Kies dan voor een lamelbreedte van 70mm.

3. Raambekleding in de slaapkamer

Iedere raamdecoratie heeft zijn eigen functies. Het is dus belangrijk om van tevoren te bepalen welke functie jouw nieuwe raamdecoratie moet hebben per ruimte. Zo is het in de slaapkamer vaak wenselijk om de ruimte goed donker te maken. Verduisterende rolgordijnen of duette shades zijn hierbij favoriet. Ook gordijnen met een black-out stof zijn ideaal voor in de slaapkamer. Deze stoffen zijn 100% verduisterend, waardoor jij geniet van een goede nachtrust.

4. Raambekleding in de badkamer

Raamdecoratie is ook prima geschikt voor in de badkamer. Er zijn verschillende soorten die goed tegen vocht, vuil en bacteriën kunnen. Ga bijvoorbeeld voor aluminium jaloezieën of stijlvolle shutters. Het is wel belangrijk dat je de badkamer goed kunt ventileren. Doordat deze goed tegen vocht en vuil kunnen zijn ze ook handig in de keuken, waar raamdecoratie snel vet of nat wordt door het koken.

5. Houd rekening met het type raam

Ieder type raam vraagt om een ander soort raamdecoratie. Wanneer je nieuwe raambekleding wil aanschaffen is het type raam dus leidend. Heb je bijvoorbeeld een standaard raam, een schuin raam, een grote schuifpui of een draai-kiepraam? En gaat het raam naar binnen of buiten open? Zitten er ventilatieroosters boven het raam?

Houd rekening met de beperkingen en mogelijkheden van het raam. Kies bijvoorbeeld voor een ingespannen plissé voor op een draai-kiepraam, deze beweegt mee met het raam en er hoeft niet geboord te worden! Maar laat je schuine ramen voorzien van shutters en kies voor een standaard raam trendy houten jaloezieën.

6. Neem raamdecoratie mee in je budget

Raamdecoratie wordt vaak vergeten. Zo ook in het budget. Neem hier daarom budget voor op in je begroting. Er zijn veel verschillende modellen en merken waarbij de prijzen nogal uiteen kunnen lopen. Op basis van je budget kun je gaan kijken welk type raamdecoratie hierin past. Dit maakt de keuze een stuk makkelijker. Vind je houten jaloezieën bijvoorbeeld erg mooi, maar zijn deze net boven je budget? Ga voor aluminium jaloezieën als alternatief.

Meer interieurtips vind je hier.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.