De juiste opstalverzekering

opstalverzekering

Ben je de trotse eigenaar van een woning? Dan is het belangrijk dat de woning goed verzekerd is tegen schade. Je hypotheekverstrekker verplicht je meestal een opstalverzekering te nemen indien je een woning koopt en een hypotheek afsluit. Met de opstal worden de delen die vastzitten aan het huis bedoeld. Het is verstandig als je opstalverzekering ingaat op de dag dat het huis aan jou wordt opgeleverd. Woon je in een appartement? De Vereniging van Eigenaren is dan verplicht om voor de gemeenschappelijke delen in een pand (zoals vloeren, gevels en muren) een opstalverzekering af te sluiten. In dit artikel vertellen we je meer over de opstal.

De dekking van de opstalverzekering

Bij de opstalverzekering wordt de schade aan de woning, en alle delen die vastzitten aan de woning, vergoed. De opstal bevat dus woning en alle onroerende goederen die tot het huis behoren. Je kunt hierbij denken aan schuttingen, leidingen, schuurtjes, zonnepanelen, sanitair en centrale verwarming. Ook glas valt in een enkel geval onder de opstal. In je polis vind je wat jouw verzekeraar precies vergoedt. De meeste verzekeraars vergoeden schade die is ontstaan door brand of ontploffing, water, storm vanaf windkracht 7, inbraak, diefstal en vandalisme. De opstalverzekering dekt geen schade als deze is veroorzaakt door een vulkanische uitbarsting, een aardbeving, een overstroming, een atoomkernreactie of een (burger)oorlog.

Appartement

Als je een appartement hebt, sluit de VvE een opstalverzekering af voor het gehele pand. De VvE is verplicht om de opstal van het gebouw te verzekeren. De verzekering dekt schade aan de gemeenschappelijke delen van het pand. Denk hierbij aan de gevels, de vloeren en de muren. In dat geval is het wel mogelijk om voor bepaalde zaken in je eigen appartement een extra dekking af te sluiten. Als je bijvoorbeeld een dure keuken in je appartement hebt laten installeren, kun je deze verzekeren via je eigen inboedelverzekering.

Kosten van de opstalverzekering

Over het algemeen is de jaarpremie van een opstalverzekering zo’n €1,30 per €1000,- aan verzekerd bedrag. Toch kunnen de bedragen behoorlijk verschillen per verzekeraar en per regio. De hoogte van de premie hangt onder andere af van de bouwwijze van de woning (steen, hout, riet, pannendak), de staat van het onderhoud en de herbouwwaarde. De herbouwwaarde is het totaalbedrag dat nodig is om de verzekerde woning in dezelfde staat te herbouwen. Om dit te bepalen, gebruiken verzekeraars herbouwwaardemeters. Bij sommige verzekeraars wordt een garantie gegeven tegen onderverzekering als het verzekerde bedrag jaarlijks wordt bijgewerkt aan de inflatie.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.