De vier grootste keukentrends van dit moment

keukentrends

Tientallen jaren geleden was de keuken verborgen achter in het huis. Het was een plek waar maaltijden werden bereid en vuile vaat werd gewassen. Fast forward naar 2020 en de keuken heeft een heel andere rol. Tegenwoordig is de keuken het middelpunt van het huis, de plek die iedereen samenbrengt aan het begin van de dag of na een lange dag. Sta je op het punt om een keuken aan te schaffen of te verbouwen? Laat dit artikel je dan inspireren met de nieuwste keukentrends.

Zwarte keukens

Witte keukens maken steeds meer plaats voor zwarte en andere donkere tinten. Zwart geeft een luxe uitstraling en past bij iedere interieurstijl van modern tot klassiek. De kleur zwart is niet alleen gereserveerd voor de keukenkastjes maar ook voor keukenapparaten. We zien steeds meer zwarte keukenapparaten, maar ook in sanitair zie je dit terug: bijvoorbeeld met zwarte kranen en zwarte radiators.

Koken op inductie

Wanneer je een nieuw huis koopt of een huis laat bouwen, dan loop je er waarschijnlijk tegen aan dat er geen gasaansluiting is. Je bent bijna verplicht om te gaan koken op een alternatief van gas. Het meest gekozen alternatief is de inductiekookplaat. Inductie is niet alleen energiezuinig, maar is ook esthetisch verantwoord. Tegenwoordig zijn er zelfs inductiekookplaten met geïntegreerde afzuiging te verkrijgen, waardoor een afzuigkap ook overbodig wordt. Zo creëer je een strakkere uitstraling in de keuken of je behoudt meer ruimte voor extra opbergruimte.

De nieuwste technologische hoogstandjes

De nieuwste technologie is in de keuken gearriveerd en blijft zich steeds verder ontwikkelen. Technologie staat allang niet meer voor luxe apparaten, maar voor slimme keukenapparaten die je met elkaar kunt verbinden. Dit noemen we een slimme keuken. Je kunt bijvoorbeeld slimme verlichting koppelen aan jouw slimme oven om een lichtsignaal te krijgen als de oven een programma heeft voltooid. Zo weet je precies wanneer de oven klaar is terwijl je bijvoorbeeld televisie kijkt. Ook is het mogelijk om slimme keukenapparaten te koppelen aan apparaten die met spraak te bedienen zijn zoals de Google Home.

Slim staat niet alleen voor de connectie tussen apparaten, maar ook de functionaliteiten van het slimme apparaat zelf. Een mooi voorbeeld is een slimme koelkast. Je staat er vast niet bij stil, maar je gebruikt dit huishoudelijke apparaat dagelijks meerdere keren. De koelkast is dus bij uitstek het apparaat om te profiteren van technologische snufjes. De Amerikaanse koelkast is tegenwoordig bijna de standaard geworden bij de aanschaf van een nieuwe koelkast. Maar wist je dat je veel kou verliest bij het openen van deze koelkast en zo dus veel onnodige energie verbruikt? Zo zijn witgoedfabrikanten functionaliteiten gaan ontwikkelen, zoals een energiebesparende deur. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Dit is slechts een gangbare functionaliteit. Er zijn ook koelkasten verkrijgbaar met ingebouwde touchscreens of deuren die transparant worden zodra je erop klopt.

Slimme opbergmogelijkheden

In een tijd waarin we geïnspireerd zijn door Marie Kondo en ernaar streven om voor ons algehele welzijn op te ruimen is opslagruimte essentieel. Vooral in (kleine) keukens waar we zoveel items nodig hebben, van de ingrediënten tot de kookapparatuur om maaltijden te bereiden. Goed geplaatste, verborgen opslag is heerlijk esthetisch. In het verlengde hiervan is de trend met meer ingebouwde keukenapparaten. Een koffiemachine gebruik je dagelijks, maar neemt vaak behoorlijk wat ruimte in beslag op het aanrecht. Een inbouw koffiemachine wordt netjes weggewerkt in een nis in een keukenkast. Dit geeft een opgeruimde en strakke look aan het keukeninterieur.

Op zoek naar meer interieurtips? Die vind je hier.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.