Deze documenten heb je nodig als je een huis wil huren

documenten

Wanneer je een woning wil huren, is het belangrijk om kredietwaardig te zijn. Kredietwaardig ben je als je kunt laten zien dat je de huur kunt betalen. Verhuurders willen immers ook zeker van hun zaak zijn. Om je kredietwaardigheid aan te kunnen tonen heb je een aantal documenten nodig. Hier vind je welke documenten dat precies zijn.

Je kunt altijd verwachten dat er om een kopie van je identiteitsbewijs wordt gevraagd. Indien mogelijk kun je ook een verhuurdersverklaring geven aan de verhurende partij. Dit is een schriftelijk bewijs van je vorige verhuurder dat je altijd netjes en op tijd je huur hebt betaald. Het kan ook nooit kwaad om een begeleidende brief te schrijven voor de verhuurder waarin je jezelf kort voorstelt en je gezinssituatie beschrijft.

Huurdocumenten ZZP’er

Wanneer je in loondienst bent, worden er andere documenten van je gevraagd dan wanneer je student, ZZP’er of met pensioen bent. Als ZZP’er kun je bijvoorbeeld maar moeilijk een werkgeversverklaring aanleveren. Wel kun je als ZZP’er aantonen dat je voldoende inkomsten binnenkrijgt door een kopie van de resultatenrekening te tonen. Verder zorgt een uittreksel van de inschrijving Kamer van Koophandel dat je betrouwbaar bent.

Loondienst

Indien je in loondienst bent, is het de norm een kopie van je loonstroken van de afgelopen 3 maanden te laten zien, samen met een bankafschrift waarop te zien is dat het bedrag daadwerkelijk op je rekening wordt gestort. Meestal wordt er ook een werkgeversverklaring of een intentieverklaring gevraagd.

Student

Studenten kunnen ‘kredietwaardigheid’ aantonen met een overzicht van de hoogte van de studiefinanciering en een bankafschrift (met eventueel eigen inkomsten), waarop de stortdatum staat van de financiering. Je kunt met behulp van je registratie bij DUO aantonen dat je nog studeert.

Gepensioneerd

Wanneer je met pensioen bent, wordt er gevraagd om een toekenningsbesluit van je AOW. Daarnaast moet je een kopie van je inkomen uit je pensioenfonds kunnen tonen.

Bijzondere situaties

Kun je één of meerdere documenten niet aanleveren? Dan kun je nog onderzoeken of een garantstelling een optie is. Hiervoor is een akte van garantstelling noodzakelijk. Het kan ook voorkomen dat degene die garant voor je staat, bovengenoemde documenten alsnog moet aanleveren. Voldoet de garantsteller aan de eisen? Wellicht heb jij dan binnenkort een nieuw dak boven je hoofd.

Een andere bijzondere situatie is wanneer je op dit moment een woning in de verkoop hebt staan, of wanneer je recentelijk een koopwoning hebt gehad. In deze gevallen is een kopie van de koopovereenkomst, een verklaring van de makelaar of een link naar de pagina waar je woning te koop staat (indien je je woning zelf online verkoopt) belangrijk. Zo kun je aantonen dat de woning te koop staat en dat je een huurwoning nodig hebt.

Bereid je beter voor dan je concurrenten

Zorg dat je alle documenten op orde hebt voordat je een woning gaat bezichtigen. Weten hoe je je beter voorbereid dan je concurrentie bij het huren van een huis? Dat lees je hier.

2 Comments

 • Joost van Straaten says:

  Graag ontvang ik een voorbeeld danwel een document voor een garantiestelling.

  bij voorbaat dank,

  vr gr

  Joost v Straaten

 • JAAP.NL says:

  Beste Joost,

  Via Google zijn er diverse voorbeelden van een akte van garantstelling te vinden. Veel succes!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.