Deze verzekeringen heb je nodig voor je huis

In het oerwoud van verzekeringen kun je behoorlijk verdwalen, want verzekeringen zijn er in overvloed. Als je wil kun je zelfs je smartphone verzekeren. Of een regenverzekering afsluiten: een soort weer- en annuleringsverzekering voor als je vakantie in het water valt. Voordat jij ook verzandt in verzekeringsland, geven wij je een snel inzicht in de verzekeringen die je écht nodig hebt voor je huis. Bij een koophuis zijn het er drie, bij een huurhuis heb je maar één verzekering nodig.

Welke verzekeringen nodig bij koophuis

Heb je een eigen huis, dan heb je in feite deze drie verzekeringen nodig:

– Opstalverzekering
– Inboedelverzekering
– Overlijdensrisicoverzekering

Opstalverzekering

Met een opstalverzekering verzeker je alles wat aan je huis vast zit, het huis zelf en de schuur of garage. Bijvoorbeeld het dak tegen stormschade, de woning tegen brand en de vastgelijmde vloer tegen waterschade.

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering sluit je af als je alle verplaatsbare spullen in je woning maar ook in je schuur of garage wil verzekeren. Je meubels dus. Maar ook je fiets, je smartphone, tablet etc.

Overlijdensrisicoverzekering

De hypotheekverstrekker kan een opstalverzekering verplicht stellen. Daarnaast stelt de hypotheekverstrekker vaak ook een overlijdensrisicoverzekering als voorwaarde. Een overlijdensrisicoverzekering keert een vooraf afgesproken bedrag uit als je voor een bepaalde datum overlijdt. Met dit bedrag kunnen de nabestaanden de hypotheek deels aflossen. Zo kunnen zij evengoed in de woning blijven wonen.

Welke verzekeringen nodig bij huurhuis

Ga je een huis huren? Dan heb je eigenlijk maar één verzekering nodig: de inboedelverzekering. Hiermee verzeker je de spullen in je woningen bijvoorbeeld tegen brand en diefstal.

Huurdersbelang meeverzekeren

Heb jij in je huurwoning de badkamer verbouwd of een nieuwe keuken geplaatst? Schade aan deze aanpassingen kun je meeverzekeren met de inboedelverzekering. Huurdersbelang meeverzekeren heet dat.

Glasverzekering bij huurwoning

Soms is het ook raadzaam om een glasverzekering af te sluiten. Dat doe je als uit je huurcontract blijkt dat glasbreuk niet hersteld wordt. Bij veel verzekeraars is dit ook een aanvullende dekking op de inboedelverzekering.

Verzekeringen nodig bij huren

Conclusie: huur je een woning, dan heb je een inboedelverzekering nodig. Die verzekering kun je uitbreiden met aanvullende dekkingen waarmee je ook het glas en het huurdersbelang verzekerd.

verzekeringen

Waarom verzekeren?

Een verzekering sluit je af als je zelf de risico’s niet wil of kunt dragen. Een inboedelverzekering is bijvoorbeeld niet verplicht, maar na een verwoestende brand wel een pleister op de wond. Vraag je dus bij elke verzekering af of je het risico zelf kan en wil dragen. Zo sluit je weloverwogen je verzekeringen af en voorkom je dat je je laat misleiden door een onzin-verzekering.

Door Mieke Verhoef op 22 maart 2018

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.