Dit moet je weten voor je hypotheekgesprek

hypotheekgesprek

Een hypotheekgesprek geeft je inzicht in hoeveel je kunt lenen en of je dat gave huis kunt kopen. Na het eerste hypotheekgesprek weet je globaal hoeveel je kunt lenen. In een daaropvolgend hypotheekadvies gesprek ga je de diepte in en bespreek je onder andere welke hypotheekvorm bij je past. Een goede voorbereiding scheelt je veel tijd. Daarom delen wij in dit blog alles wat je moet weten over een hypotheekgesprek.

Tips voor hypotheekgesprek

Je hypotheekgesprek voorbereiden is verstandig. Een hypotheekgesprek kost geld. Hoe beter je bent voorbereid, des te efficiënter het gesprek verloopt. Kortom: je hypotheekgesprek goed voorbereiden betekent dat je sneller weet of je dat huis kunt kopen. Dus lees je in over de verschillende hypotheekvormen, hypotheektermen en de hypotheekrente. Bepaal vooraf hoeveel je zelf in de maand wilt besteden aan de hypotheek en verzamel de gegevens die je nodig hebt.

Hypotheekgesprek: wat meenemen?

Wat moet je meenemen naar je hypotheekgesprek? Onze insteek, liever te veel informatie bij je dan iets vergeten. Daarom hieronder een complete lijst ‘wat mee te nemen naar een hypotheekgesprek’.

Wat meenemen hypotheekgesprek
– Legitimatiebewijs: paspoort of identiteitskaart
– Trouwboekje, samenlevingscontract of echtscheidingsconvenant
– Loonstrook: niet ouder dan 3 maanden
– Werkgeversverklaring: hierin staat je jaarloon en je soort dienstverband
– Intentieverklaring: hierin verklaart je werkgever jou een vast dienstverband aan te bieden
– Taxatierapport: van de huidige woning en eventueel van de nieuwe woning
– Voorlopige koopovereenkomst: van de nieuwe woning
– Overzicht van schulden: zoals die bekend zijn bij BKR (Bureau Krediet Registratie)
– Aflosbewijs van de schulden die je had
– Overzicht van je vermogen: neem afschriften van je spaartegoeden en beleggingen mee
– Pensioenoverzicht (UPO): deze download je via www.mijnpensioenoverzicht.nl
– Aangifte inkomstenbelasting: van het afgelopen jaar
– Specificatie verbouwingskosten woning: voor het afsluiten van een bouwdepot
– Ondernemers nemen ook hun zakelijke financiële gegevens mee.

Wat vragen bij hypotheekgesprek

Naast een flinke stapel financiële gegevens is het handig om ook een vragenlijst mee te nemen naar het gesprek met de hypotheekadviseur. Wat kun je vragen een hypotheekgesprek? Denk voor het hypotheekgesprek na over de onderstaande onderwerpen. Heb je vragen over de onderwerpen, schrijf ze op en neem ze mee.

– Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Wil en kun je een woning kopen met NHG?
– In hoeveel jaar wil je de hypotheek afbetalen en hoe? Vraag de adviseur welke hypotheekvorm daarbij past.
– Heb je in de toekomst minder inkomsten omdat je bijvoorbeeld kinderen wilt krijgen, minder gaat werken of start als zzp’er? Bespreek dit met de adviseur.
– Maandelijkse hypotheeklasten: hoeveel wil je maandelijks betalen?
– Hoeveel wil je maandelijks aflossen op de hypotheek?
– Wil je een maximale hypotheek?
– Hoe financier je eventuele verbouwingskosten aan je woning?
– Wat gebeurt er met de woning en de hypotheek als je overlijdt?
– Hoe betaal je de hypotheek als je arbeidsongeschikt raakt?
– Heb je een belastingvrije schenking van je ouders ontvangen? Deze kun je gebruiken voor het financieren van je nieuwe huis. Zo kun je een lagere hypotheek afsluiten.

Wat kost een hypotheekgesprek?

Een oriënterend hypotheekgesprek is vaak gratis. Na een oriënterend hypotheekgesprek weet je globaal wat je kunt lenen. Handig als je op huizenjacht gaat. Wil je echt de diepte in en een hypotheek afsluiten, dan volgt een hypotheekadviesgesprek.

Wat kost hypotheekadvies?

Hoeveel je betaalt aan hypotheekadvies, hangt af van je persoonlijke situatie. Ben je starter of koop je een volgende woning? Ook speelt mee of je kiest voor onafhankelijk advies of advies van je bank. Voor onafhankelijk advies betaal je vaak meer. De Hypotheker rekent tussen de € 1.245,- en € 1.495,- advieskosten en € 1.695,- als hypotheek bemiddelingskosten. De ING rekent tussen de € 1.750,- en € 2.100,-, de Rabobank € 1.750 en ABN AMRO € 1.850,-.

Is hypotheekadvies aftrekbaar?

De kosten voor dit advies kun je aftrekken van de belasting. Net als de notariskosten, de taxatiekosten (alleen als je laat taxeren om een lening te krijgen), kosten voor de aanvraag van een Nationale Hypotheek Garantie, bouwrente over de periode na het sluiten van de voorlopige koop-/aannemingsovereenkomst en onder voorwaarden ook kosten van een nieuwbouwdepot of verbouwingsdepot.

Conclusie

Een hypotheekgesprek voorbereiden is verstandig. Niet iedereen is dagelijks met deze materie bezig. Verdiep je daarom voor het gesprek in de wereld van hypotheken zodat je weet waarover je praat en welke verplichtingen en financiële gevolgen aan die handtekening onder de hypotheekakte kleven. Zo sluit je straks een hypotheek zonder verrassingen af. Dat is pas echt fijn wonen in je nieuwe huis!

Door Mieke Verhoef op 11 mei 2018

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.