Doe jij aan de grote lenteschoonmaak?

lenteschoonmaak

De lente is eindelijk weer begonnen! De vogels zijn aan het fluiten, de zon schijnt zo nu en dan volop en ondanks dat het nog redelijk fris is, voelt het wel al als lente. En dus is het tijd voor een grote lenteschoonmaak. Waarschijnlijk ken je dit nog wel van je oma: de deuren wijd open en flink aan de bak. Maar hoe pakken we dit tegenwoordig aan? Ga je alleen schoonmaken of ook opruimen? En doe je dit met de Franse slag, of juist heel grondig? Deze tips helpen je in ieder geval om straks met een schoon gevoel van het zonnetje te genieten.

Neem ruim de tijd

Een goede schoonmaakbeurt vergt tijd. Niets vervelender dan wanneer je net lekker bezig bent en je moet alweer weg. Zorg dus dat je hier echt een hele ochtend of middag voor uittrekt. Zet het in je agenda en maak er een happening van. Op deze manier ga je er misschien zelfs stiekem naar uitkijken…

Trakteer jezelf op een rustmomentje voor je begint

Voordat je gaat beginnen met schoonmaken, trakteer jezelf eerst op een heerlijke kop koffie of thee. Ga er echt voor zitten en geniet nog even van je rust. Door echt in het moment te zijn, bereid je je mentaal voor op een loodzware dag.

Zorg dat je goede spullen in huis hebt

Niets irritanter dan extra hard moeten schrobben of niet voldoende doekjes en sponsjes in huis hebben. Zorg dus dat je met goede spullen werkt, uit ervaring kunnen we zeggen dat dit tijd en frustratie scheelt. En ook handig, maak van tevoren een lijstje met wat je nodig hebt en check alvast of je deze spullen in huis hebt. Zo niet, dan is wat boodschappen doen een handige eerste stap.

Bedenk wat je wil gaan doen

Bedenk van tevoren wat je wil gaan schoonmaken. En weet dat je hoe dan ook meer gaat doen dan dit. Wanneer iets schoon is, lijkt hetgeen ernaast (wat eerst wellicht niet opviel) een stuk viezer. En bij een grote schoonmaak wil je natuurlijk dat alles lekker schoon is. Stel jezelf hier dus op in, zodat het niet lijkt alsof er geen einde aan komt aan je lijst.

Zorg voor een fijne omgeving

Muziek hard aan, theepot op het kaarsje en kleren aan waar je lekker in kunt werken en die ook vies mogen worden. Zorg voor goed licht, het liefst natuurlijk licht of anders alle lampen aan. Dan zie je goed waar de viezigheid zit en waar je wat extra aandacht aan moet geven.

Goed eten en drinken tussendoor

In de waan van de schoonmaak vergeten we nog wel eens goed voor onszelf te zorgen. Je bent net lekker bezig, je wil even doorgaan en voordat je het weet is je thee ijskoud geworden en zijn er al een paar uur verstreken. Voordat je echt helemaal klaar bent, is je energie op en ben je redelijk ‘hangry’. Zorg dus dat je tussendoor goed drinkt, wat eet en af en toe ook gewoon even 10 minuten op de bank ploft en geniet van datgene dat je al hebt gedaan.

De Franse slag of echt goed schoonmaken?

Schoonmaken met de Franse slag is een beetje her en der een doekje overheen halen en vooral met een scheef oog kijken. Tijdens één van je wekelijkse (maandelijkse) schoonmaakbeurten kan dit best. Maar tijdens de grote lenteschoonmaak? Nee, deze is er eentje in de categorie grondig.

Ga je behalve schoonmaken ook opruimen?

Zorg dan dit je hier echt een flinke dag de tijd voor neemt. Dan kun je namelijk rustig en op je gemak al je spullen uitzoeken, bekijken en nostalgie ervaren. En wil je meer tips over hoe je echt goed kunt opruimen? In dit blog nemen we je mee in de Konmarie opruimmethode.

Geniet van de lente!

Door Cindy Stechweij op 27 maart 2018

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.