Do’s en don’ts bij een bezichtiging

bezichtiging

Je huis staat online en het wachten is op de eerste reacties. Bij de juiste voorwaarden hoeft dat niet lang op zich te laten wachten, dus je hebt de telefoon standaard in de hand en je agenda naast je. JAAP.NL stuurt je een bezichtigingsaanvraag door van de eerste potentiële koper. Gezamenlijk komen jullie tot een afspraak voor een bezichtiging op vrijdagmiddag, 4 uur.

Dat is mooi, want dan heeft de geïnteresseerde het weekendgevoel ook al te pakken. Op vrijdagmiddag ziet de wereld er een stuk rooskleuriger uit dan op maandagochtend. Dus als je de keuze hebt, houd de vrijdagmiddag dan vrij.

Een schoon en opgeruimd huis verkoopt een stuk beter. Dat geldt ook voor de tuin. Voor jou is dat natuurlijk logisch, maar het is toch maar even goed om er bij stil te staan. Standaard een stofzuiger door het huis, vensterbankjes afnemen en het speelgoed van de kinderen achter slot en grendel. Kleine plekjes op kozijnen wegwerken, evenals de groene plantjes tussen de tegels. Als de deur van de berging klemt, dan probeer je deze zo goed als mogelijk te fixen.

Geur bepaalt voor een groot deel de sfeer

Heb je huisdieren? Zorg dat – indien mogelijk – de kat buiten is en de hond even bij je buurvrouw of schoonmoeder. Je weet nooit of de aanstaande bezitter van je huis een hartsgrondige hekel heeft aan viervoeters. Bovendien kan een kwispelende Max behoorlijk op de zenuwen werken, laat staan dat hij steeds blaft. Je zult het zelf waarschijnlijk niet eens meer ruiken, maar aan dieren kleeft nogal een geur. Dus in de omgeving van de kattenmand, bench, of vogelkooi kun je een onopvallend geurkaarsje aansteken.

Geur bepaalt voor een groot deel de sfeer van de woning, op de woning zelf na dan. Goed verkopende geuren zijn: de cliché versgebakken appeltaart, vers gezette koffie, bloemen zoals jasmijn en lavendel (pas op met een te veel aan rozen, dat kan averechts gaan werken), in de zomermaanden frisse geuren van bijvoorbeeld appel of limoen, in de winter donkere geuren van gember of kaneel. Laat de geuren niet overheersen.

Als iemand voor het eerst in je huis rondloopt, moet deze niet het idee krijgen dat je net met een hele spuitbus Brise rond bent geweest. Dat zou kunnen vermoeden dat je een grote boodschap wil verdoezelen en juist díe kant wil je niet opgaan. Maar een vers bosje bloemen op de keukentafel, een paar lavendelstokjes in de badkamer; het zijn de kleine dingetjes die bij de bezoeker blijven hangen. Geur is ontzettend belangrijk voor de herinnering en als je niet direct aan de onderhandelingstafel gaat zitten, dan wil je wel dat men na een week nog een positieve gedachte heeft aan je huis.

Kijk uit met deze geuren tijdens een bezichtiging

Geuren die je nooit tijdens een bezichtiging in huis moet hebben zijn dus van stinkende dieren, de frituurpan die nog op het aanrecht staat, rook, vieze was van het hardlopen gisteravond en alles waarvan je zelf ook wel weet dat het stinkt (ga dus niet een kwartier van tevoren langdurig op de wc zitten). Maar wat dacht je van broccoli of bloemkool koken een dag eerder?

Licht en ruimte

Vind je je woning gezellig en sfeervol door de decoratieve kastjes en stoeltjes die je in de kamer hebt staan? Kijk voorafgaand of je wellicht wat meubels weg kunt halen. Een volle kamer doet vermoeden dat de er weinig ruimte is en niet veel mensen kiezen voor een tekort aan vierkante meters. Je kunt nog zo duidelijk vertellen dat je kamer zoveel bij zoveel is, een propperig huis verkoopt zeer slecht. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld een strijkplank op de slaapkamer. Ruim deze op zijn minst op, want zoiets doet vermoeden dat er te weinig ruimte is.

Tot slot: gooi alle (rol)gordijnen en jaloezieën open. Oké, bij een zonnige dag ben je wel verplicht je ramen schoon te hebben, maar licht in een woning verkoopt ook goed. Licht is ruimte, licht is leven. Toevallig wel een bezichtiging ‘s avonds? Doe zoveel mogelijk de lampen aan. Dan is het even niet gezellig, maar een donker huis is nu eenmaal niet zo aantrekkelijk. Lees hier tips over waar je op moet letten als je zelf een huis gaat bezichtigen.

Door Simon Grooten op 14 maart 2018

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.