Duwt Airbnb de Amsterdamse huizenprijzen omhoog?

Een veelbesproken onderwerp de laatste tijd is Airbnb, het platform waarop mensen hun woning te huur kunnen aanbieden aan toeristen, mits zij zich aan de regels houden. Er wordt zelfs gesteld dat de prijzen van woningen in Amsterdam omhoog gaan vanwege Airbnb.

De discussie barst los

Airbnb heeft veel voorstanders; het is natuurlijk een goedkope manier om in een andere stad in de wereld te verblijven en een goed beeld te krijgen van hoe de ‘locals’ leven. Maar er zijn ook veel tegenstanders. In Nederland zijn met name Amsterdammers zijn de dupe: inwoners klagen dat het veel te druk wordt in de stad en dat de toeristen overlast bezorgen in hun woonomgeving. In sommige steden, zoals Berlijn, is er inmiddels een verbod gekomen op woningen die alleen worden aangeboden voor particulier verhuur. Ook in Amsterdam is de discussie inmiddels in alle hevigheid losgebarsten.

Welke regels zijn er voor Airbnb?

Airbnb is een platform waarop mensen hun woning te huur aan kunnen bieden aan met name toeristen. Deze manier van je woning verhuren is legaal, mits je je huis niet meer dan maximaal 60 dagen per jaar verhuurt. Bij een koopwoning moet je officieel toestemming hebben van de bank die je hypotheek heeft verstrekt. Bij een sociale huurwoning of een woning in de vrije sector moet je toestemming vragen bij de verhuurder. In veel gevallen zal deze geen toestemming geven voor Airbnb, omdat zij niet langer weten wie er in de woning verblijft en de kans op schade aan de woning toeneemt. Er valt veel geld te verdienen met deze manier van je woning verhuren en dat heeft een nadelig gevolg voor woningkopers; zij betalen nu meer voor een woning in Amsterdam dan voorheen. Voor mensen die hun woning op dit moment willen verkopen kan het natuurlijk niet beter.

De vraag groeit, terwijl het aanbod achterblijft

Potentiële huizenkopers in aantrekkelijke, toeristische Amsterdamse buurten zijn mogelijk bereid meer neer te leggen voor een woning, omdat er extra aan te verdienen valt. Om dezelfde reden wordt kopen aantrekkelijker dan huren. Dat heeft volgens een onderzoek van de ING een opwaarts prijseffect. De vraag groeit, terwijl het aanbod achterblijft. Amsterdammers maken zich zorgen: veel Amsterdamse woonwijken in het centrum veranderen inmiddels in toeristenverblijfplaatsen. Er zijn zelfs straten met alleen maar dit soort ‘illegale hotels’, want de regels die zijn opgesteld om niet meer dan maximaal 60 nachten per jaar je huis te verhuren en niet meer dan 4 personen per locatie, worden massaal aan de laars gelapt.

Hier kan nog niet goed genoeg op worden gehandhaafd. De politiek is van plan in te grijpen: zij vragen Airbnb om gegevens van verhuurders en huurders met hen te delen, zodat er beter gehandhaafd kan worden. Airbnb lijkt daarin tegemoet te willen komen. Ook hebben zij inmiddels een meldpunt voor overlast geopend. Mochten zij na de melding het idee hebben dat het inderdaad niet in de haak is, kunnen zij ervoor kiezen om deze huurder of verhuurder van het platform uit te sluiten. Het is nog niet duidelijk wanneer het meldpunt voor Nederland gaat werken.

Strengere regels

Ook wordt er door verschillende partijen uit de gemeenteraad gekeken naar strengere regels voor verhuurders die de regels overtreden. Er wordt gedacht aan hogere boetes, maar ook de inzet van de ‘pluk ze-regeling’, bedoeld om veroordeelde criminelen hun illegaal verdiende geld af te pakken, wordt door D66 bekeken. Het opvallendste voorstel is een maatregel waarbij betrapte huurders hun woning verplicht voor vijf jaar moeten verhuren als sociale huurwoning. Een meerderheid van de gemeenteraad zou een onderzoek naar de haalbaarheid van zo’n maatregel steunen.

Wat vind jij, moet verhuur van woningen via sites als Airbnb verboden worden? We horen jouw mening graag, laat je reactie hieronder achter!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.