Een bezichtiging in de winter: waar moet je extra goed op letten?

bezichtiging in de winter

Als jij een woning tegenkomt die perfect aansluit bij je wensen en budget, wil je deze natuurlijk zo snel mogelijk van binnen bekijken. In welk jaargetijde je je ook bevindt. Bij een bezichtiging in de winter zijn er echter zaken waar je extra goed op moet letten. Welke dat zijn, lees je in dit artikel.

De foto versus de realiteit

Als de verkoper de woning online zet, heeft hij of zij maar één doel: zoveel mogelijk potentiële kopers naar het huis ‘lokken’. Ga er dus maar vanuit dat de foto’s in de verkoopadvertentie verfraaid zijn. Waarschijnlijk zijn ze gemaakt op een dag waarin de lichtinval het beste is en het huis goed tot zijn recht komt. In de zomer bijvoorbeeld, of lente.

Na het zien van die foto’s kan de woning er in de winter ineens heel anders uitzien. Laat je hierdoor niet van je stuk brengen, want het is juist een mooi moment om te kijken of je jezelf ook in de wintermaanden in dit huis ziet wonen. Vind je alles er goed uitzien? Reken dan maar dat het huis in de zomer nog mooier is.

Extra tip: maak zelf ook foto’s en video’s van het huis. Zo weet je zeker dat je bepaalde details niet vergeet en kan je altijd nog even bekijken hoe het huis er echt uitzag.

Lichtinval in huis

In de winter zijn de dagen korter en is het sneller donker. Grote kans dat jij het huis gaat bezichtigen terwijl het schemert of wanneer het zelfs al donker begint te worden. Houd er rekening mee dat kunstlicht vaak sfeerbepalend is en het niet alle details blootgeeft. Eventuele gebreken zie je gemakkelijk over het hoofd.

Heb je de mogelijkheid om bij daglicht te bezichtigen? Vooral doen. Dan krijg je een goede indruk van de sfeer van de woning en de lichtinval. Ook kan je zo beter beoordelen of het huis goed is afgewerkt en vallen gebreken, zoals scheuren en schimmels, je eerder op.

Een ommetje in de buurt

De buurt waarin de woning staat, is minstens zo belangrijk als het huis. Doe er je voordeel mee dat je bezichtiging plaatsvindt in de winter en bekijk eens hoe de sfeer van de wijk is in deze periode. Zie je jezelf ook als het wat donkerder is door de straat lopen of fietsen?

Veel spullen in huis

De verkoper doet er alles aan om de woning gezellig te maken. Met een bosje bloemen en wat sfeerverlichting, bijvoorbeeld. Ga jij de woning bezichtigen met kerst in het vooruitzicht? Dan kan er zelfs een kerstboom in de huiskamer staan. Alles zodat jij je thuisvoelt.

Een huis koop je niet voor even. Het is dus belangrijk dat je een goede indruk krijgt van de ruimte. Laat je daarom niet beïnvloeden door de inrichting en denk grote meubels weg. Heb je zelf al meubels? Meet gelijk op of ze in het huis en door de deur passen.

Overige tips bij het bezichtigen van een huis

Een bezichtiging in de winter vergt een extra oplettende blik. Maar of de bezichtiging nu in de winter of in de zomer plaatsvindt: er zijn zaken waar je altijd aan moet denken. Neem daarom deze handige checklist ‘Bezichtig jouw droomwoning’ mee. Daarmee vergeet je niets te bekijken of te vragen. Download ‘m gratis!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.