Een dakterras aanleggen: wat kost dat?

Dakterras

Een dakterras aanleggen is een grote verbouwing en brengt de nodige kosten met zich mee. Aan de andere kant kan het ook de waarde van je woning verhogen. Wil jij binnenkort genieten van de zon op je eigen dakterras? Wij vertellen je meer over de kosten, de inrichting van je dakterras en waar je vooraf nog meer op moet letten.

Dit kost een dakterras

De kosten zijn afhankelijk van diverse factoren. Zo is onder andere het oppervlak van invloed op de prijs. Het aanleggen van een groot dakterras is uiteraard duurder dan een klein formaat, omdat er naast meer manuren ook meer materiaal nodig is. Over het algemeen moet je rekening houden met een prijs tussen de €10.000 en €25.000. Jouw wensen bepalen uiteindelijk de precieze kosten. Gelukkig zijn er heel veel mogelijkheden.

Voor de constructie kun je bijvoorbeeld kiezen tussen hout (geïmpregneerd hout of hardhout) of staal. Houd er rekening mee dat een stalen constructie bewerkt moet worden met menie voor bescherming tegen weersinvloeden. Vervolgens bepaal je welk soort bedekking je wil: vlonderplanken of terrastegels? Ook is er de mogelijkheid om kunstgras te leggen of zelfs planten te plaatsen.

De financiering

Vraag jij je af: hoeveel kan ik lenen? In principe kun je de aanleg van een dakterras meefinancieren in je hypotheek als de bank hiermee akkoord gaat. In de praktijk zal dit niet makkelijk te regelen zijn, omdat de maximale hypotheek die je kunt krijgen 100% van de woningwaarde bedraagt. Kun je aantonen dat de woning in waarde stijgt door de aanleg van een dakterras? Dan kun je, net als bij een verbouwing, eventueel extra hypotheek krijgen. Smaken verschillen, dus een dakterras zorgt niet voor aantoonbare waardevermeerdering.

Je kan natuurlijk altijd eerst even advies aanvragen bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Je kunt ook geld lenen in de vorm van een doorlopend krediet of persoonlijke lening. Het voordeel van een doorlopend krediet is dat deze lening flexibel is en je dus meer op kunt nemen wanneer je dit nodig hebt.

Let ook hierop bij het plaatsen van een dakterras

Voordat je jouw dakterras gaat inrichten is het belangrijk om na te denken over de functie. Wil je hier bijvoorbeeld lekker barbecueën en lang tafelen met vrienden, of wil je graag met je partner ontspannen op je dakterras? Niet ieder dak is geschikt voor het plaatsen van zware tuinmeubels. Kies bijvoorbeeld voor multifunctionele meubels die licht van gewicht en makkelijk te verplaatsen zijn. Ten slotte kun je een paar leuke planten plaatsen om jouw dakterras verder aan te kleden.

Daarnaast zijn er nog een paar andere belangrijke zaken waar je aan moet denken. Houd er bij het incalculeren van het oppervlak rekening mee dat er aan de voorzijde van de woning minimaal 1,5 afstand moet zijn tussen de dakrand en het dakterras. Aan de achterkant van de woning mag het dakterras doorlopen tot aan de achtergevel. Verder is het verplicht om een omgevingsvergunning aan te vragen. De kosten hiervoor verschillen per gemeente en liggen meestal tussen de €900 en €2.000.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.