Een energielabel aanvragen: hoe werkt dat precies?

energielabel aanvragen

Ga je je woning verkopen of ben je nog op zoek naar een huis? Dan krijg je te maken met het energielabel. Deze geeft aan hoe energiezuinig de woning is. Hoe hoger de norm van het energielabel is, hoe gunstiger dit is voor de waarde van het huis. Met een energiezuinig huis kun je namelijk behoorlijk besparen op de energiekosten. Maar wat levert zo’n energielabel je nu eigenlijk op en hoe vraag je hem aan? Wij leggen het je uit.

De functie van het energielabel

Het energielabel toont dus aan hoe energiezuinig je woning is en hoe hoog de energierekening ongeveer zal worden. Maar je kunt ook bepalen of er nog veel nodig is om de woning te verduurzamen. De laagste norm van een energielabel is G. Dit kan oplopen tot een uiterst energiezuinig label A++++.

Sinds 1 januari 2015 is het verplicht om als woningeigenaar in het bezit te zijn van een definitief energielabel wanneer je van plan bent om je woning te verkopen. Het is zelfs zo dat je het risico loopt op een boete wanneer de woning tijdens de verkoop geen definitief energielabel heeft en de woning kan niet worden overgedragen. Dat is natuurlijk ontzettend zonde en bovendien niet nodig.

Definitief energielabel aanvragen

Het aanvragen van een energielabel kan in het algemeen snel geregeld worden. Soms is deze zelfs de volgende dag al beschikbaar. Het nieuwe definitieve energielabel is 10 jaar geldig. Ook wordt in het energielabel vermeld hoe je je woning energiezuiniger kunt maken.

Maar hoe regel je een energielabel? Daar komt nog best veel bij kijken. Het is dan ook aan te raden om dit via een vakkundige organisatie te laten doen. Een voorlopig energielabel is niet voldoende, omdat dit enkel een indicatie is en een goedkeuring van een erkend deskundige vereist is.

Verduurzamen van je woning

Wanneer jouw woning toch niet zo duurzaam is als gewenst kun je er natuurlijk altijd over nadenken om jouw woning energiezuiniger te maken. Zo maak je je woning ook milieuvriendelijker en comfortabeler en het kan zelfs zorgen voor een hogere woningwaarde.

Het hoogste energielabel A+++ kan alleen behaald worden als je woning volledig energieneutraal is. Hierbij is een goede isolatie van de woning noodzakelijk, maar ook kun je kijken of je duurzame warmte kunt opwekken en je kunt misschien zelfs in groene daken of een groene tuin investeren.

Tips bij de aankoop van een woning

Helaas wil het nog wel eens gebeuren dat er met het bewijs van energiebesparende maatregelen wordt gesmokkeld om zo een beter label te ontvangen. Daarom is het altijd aan te raden om te controleren of het label daadwerkelijk klopt. Bij de aankoop van een woning kun je dit laten uitzoeken, bijvoorbeeld door je aankoopmakelaar of een bouwkundige.

Heeft jouw droomhuis toch een minder goed energielabel? Zoek dan eerst uit welke maatregelen er nodig zijn om de woning energiezuiniger te maken. Houd hier dan rekening met de kosten, de mogelijkheden en wat je eventueel kunt besparen. Tegenwoordig zijn er in veel van de gevallen mogelijkheden voor subsidies of leningen. Dit is zeker de moeite waard om uit te zoeken!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.