Een goede makelaar? Zoek de goedkoopste!

makelaar

Binnenkort je huis verkopen? Denk dan nog een keer rustig na of je dit via de traditionele makelaar wil doen, of via een internetmakelaar. De goedkoopste makelaars zijn voor huizenverkopers de beste makelaars, blijkt uit een grootschalig onderzoek door de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij bekeken miljoenen huizentransacties die tussen 1985 en 2011 plaatsvonden.

Makelaar met vast tarief verkoopt huis sneller

Makelaars die een vast tarief hanteren, verkopen een huis eerder en tegen een hogere prijs dan makelaars die een percentage van de verkoopprijs opstrijken. Bovendien zijn de vasteprijsmakelaars in de meeste gevallen ook nog eens goedkoper. Toch kiezen huizenverkopers nog altijd massaal voor de dure makelaars.

Verschillen

De Amsterdamse onderzoekers keken of er verschillen waren tussen de transacties van makelaars die een vast percentage van de verkoopprijs hanteren en makelaars die een vast tarief hanteren, de internetmakelaars. De uitkomst was niet wat de onderzoekers verwacht hadden, want een goedkope makelaar doet het niet slechter dan een dure. Dat is nog voorzichtig uitgedrukt.

Hogere prijs

Uit het onderzoek blijkt dat de goedkope makelaars gemiddeld een 2,7% hogere prijs uit het vuur slepen voor de verkoper. Bovendien verkopen ze de huizen sneller. Makelaars die met een vaste prijs werken, vragen gemiddeld tussen de €400 en €1300 voor de verkoop van de woning. De klant moet dan wel zelf de bezichtigingen doen. Andere makelaars vragen meestal 1,85% van de verkoopprijs als tarief. Die makelaars doen wel zelf de bezichtigingen.

Kosten bij traditionele makelaar

De gemiddelde verkoopprijs van een woning in het onderzoek was €200.000. Makelaars die op basis van deze verkoopprijs een percentage van 1,85% de verkoopprijs rekenen, rekenen dus een bedrag van €3700.

Zelf je huis verkopen via een internetmakelaar

Op JAAP.NL kun je zelf je huis al verkopen vanaf €298. Veel mensen kiezen nog altijd liever voor een makelaar, omdat je nu eenmaal niet elke dag een huis verkoopt en het gaat om veel geld. Toch kan iedereen zelf zijn of haar huis verkopen. Op JAAP.NL word je bij elke stap die je neemt begeleid. In elk ‘zelf je huis verkopen-pakket’ zit Professionele Fotografie inbegrepen, zodat jouw woning zo mooi mogelijk online gepresenteerd wordt. In een Goud-pakket zit alles wat je nodig hebt om je huis zelf te verkopen, waaronder een koopakte, advies van een gediplomeerd makelaar, een uitgebreid mediapakket op JAAP.NL en een uitgebreide plaatsing op Funda.

De financiële afronding

Je krijgt op JAAP.NL advies van een persoonlijk aan jou toegewezen gediplomeerd makelaar. Deze makelaar helpt jou met de prijsbepaling, de onderhandelingen en de financiële afronding. Ook vind je in het Goud-pakket alvast een koopakte, deze hoef je alleen maar te bestellen zodra je een bod hebt geaccepteerd. De kopende partij zorgt voor een notaris en jij zorgt ervoor dat de koopakte daar terecht komt. Daarna zal de notaris je verder helpen met de financiële afronding. Het enige dat jij dus zelf hoeft te doen, is de bezichtigingen begeleiden en ervoor zorgen dat je alle gegevens over je woning online invult en de foto’s erbij geplaatst worden.

Klik hier voor meer informatie over zelf je huis verkopen.

Bron: AD

2 Comments

  • Makelaar says:

    Online je woning verkopen heeft altijd het voordeel van lage kosten, maar zelf de bezichtigingen verzorgen kan voor sommige verkopers best een drempel zijn. Je wilt uiteindelijk niemand teleurstellen en iedereen je huis laten kopen.

  • JAAP.NL says:

    Beste Makelaar,

    Dat klopt, dat kan zeker een drempel zijn. Wat een voordeel is van zelf de bezichtigingen begeleiden, is dat niemand zoveel over zijn/haar eigen huis kan vertellen als de verkoper zelf en daar kunnen zij heel leuk zelf over vertellen. Zeker in een markt waarin de meeste woningen toch wel verkocht worden, soms zelf zonder de woning te bezichtigen, kan zelf je huis verkopen heel interessant zijn om veel geld te besparen. Desondanks raden we iedereen altijd aan om te kiezen voor de optie waar hij/zij zichzelf het beste bij voelt, dat is het belangrijkste!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.