Een hypotheek afsluiten: in 2017 of 2018?

hypotheek

Heb jij een woning op het oog? Dan ben je je misschien al rustig aan het oriënteren op de mogelijkheden van een hypotheek. Vanaf 1 januari 2018 gelden er echter andere hypotheekregels. Daarom kan het slim zijn om haast te maken met je hypotheekaanvraag. In dit artikel vertellen we je wat er gaat veranderen en wat dat voor jou betekent.

Wat verandert er in 2018?

Als je een woning koopt, ben je natuurlijk benieuwd wat je maximaal kunt lenen. Vanaf volgend jaar veranderen er echter een aantal regels en dat heeft gevolgen voor de hoogte van jouw maximale hypotheek.

1. Loan to value
De eerste verandering heeft te maken met de loan to value, oftewel: de verhouding tussen jouw maximale hypotheek en de waarde van de woning. De maximale hypotheek die je mag afsluiten voor een woning daalt namelijk van 101% tot 100%. Vanaf 2018 moet je alle bijkomende kosten dus met eigen geld betalen, terwijl je op dit moment nog een klein deel, namelijk 1%, kunt opvangen met je hypotheek. Ben jij van plan om energiebesparende maatregelen te treffen in je nieuwe stulpje? Dan kun je net wat meer lenen. De loan to value is dan, net als dit jaar, 106% van de woningwaarde.

1. Loan to income
Daarnaast wordt ook de woonquote verlaagd. Dit is het percentage van je inkomen dat je maximaal aan hypotheeklasten mag besteden. Volgens het Nibud zul je hier met de verwachte loonstijging niet zoveel van merken in je maximale hypotheek. Maar blijft jouw inkomen in 2018 hetzelfde, dan kun je dus minder lenen.

1. Tweeverdieners
Tweeverdieners komen in 2018 beter uit de verf. Het tweede inkomen telt in 2018 meer mee in de hypotheekberekening dan dat in 2017 het geval was, namelijk 70% in plaats van 60%. Vooral koppels met een inkomen van hoger dan € 45.000 profiteren hiervan.

1. NHG-grens
De grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stijgt volgend jaar naar maximaal € 265.000. Dit jaar was de grens nog € 245.000, maar liefst € 20.000 minder. Ga je jouw woning energiezuinig maken? Dan ligt de grens hoger. Omdat je dan 106% van de woningwaarde mag lenen, komt het maximale bedrag op € 280.900. Tot slot vervalt ook de overlijdensrisicoverzekering die je dit jaar nog verplicht moet afsluiten bij een hypotheek met NHG.

1. Hypotheekrenteaftrek
De laatste verandering heeft te maken met de hypotheekrenteaftrek. De hypotheekrente die je elk jaar betaalt, mag je aftrekken van de belasting. Zo heb je een fiscaal voordeel. De hypotheekrenteaftrek in de hoogste schaal wordt dit jaar een stukje verlaagd: van 50% in 2017 naar 49,5% in 2018. Zo wordt het afsluiten van een hypotheek voor mensen met een hoger inkomen dus duurder.

Kom snel in actie

Het is duidelijk dat er volgend jaar veel gaat veranderen. In de meeste gevallen kun je daardoor minder lenen. Heb jij pas een woning gekocht en wil je je hypotheek nog regelen onder de huidige voorwaarden? Kom dan snel in actie. Alleen als je dit jaar nog het bindend aanbod van de geldverstrekker ontvangt, gelden namelijk de regels van 2017. Er is dit jaar geen overgangstermijn.

Documenten aanleveren

De laatste maanden van het jaar zijn vaak drukke maanden voor geldverstrekkers. Het kan dus zijn dat het langer duurt voordat jij jouw bindende aanbod ontvangt. Zorg daarom dat je alle benodigde documenten op tijd en correct aanlevert, zodat je op dit vlak geen vertraging oploopt. Download het gratis e-book ‘Documenten voor je eerste woning’ van Knab voor een handig overzicht van alle documenten die je nodig hebt.

1 reactie

  • Lauren de Bruijn says:

    Ik heb er genoeg van om een huis te huren, daarom wil ik mijn eigen huis kopen of bouwen. Ik wil het energiezuinig maken, dus ik hoop dat ik genoeg geld voor mijn huis kan lenen.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.