Een hypotheek afsluiten als ondernemer

ondernemer

Berber en haar vriend Boy zijn allebei zzp’er en waren al lange tijd op zoek naar een woning met ruimte voor hun passies fotograferen en motoren. Maar kun je met een flexibel inkomen een hypotheek krijgen? Berber en Boy verruilden hun flat in Amsterdam-Noord voor een prachtige woonboerderij op de Veluwe. Hoe kregen ze dit voor elkaar?

Ze woonden beiden in Amsterdam en waren op zoek naar meer groen en meer plek. Berber is fotograaf en verhuurt fotografie-apparatuur, dus meer ruimte kon ze goed gebruiken. Dankzij de vaste inkomsten van het verhuren van fotografie-apparatuur heeft ze geen financiële druk en kan ze onafhankelijk werken. Haar vriend Boy heeft zijn eigen garage met motoren. Ze hadden nooit gedacht dat het hen als zzp’ers zou lukken om een huis te kopen.

Ondernemen en een hypotheek

Ondernemen en een hypotheek: het lijkt een lastige combinatie, omdat je vaak een flexibel inkomen hebt. Maar natuurlijk kun je ook als zzp’er een huis kopen. Een hypotheek afsluiten is misschien wat lastiger dan wanneer je in loondienst werkt. De reden daarvan is dat je geen vast, maar een variabel inkomen hebt en hypotheekverstrekkers willen nu eenmaal inkomenszekerheid.

Ben jij ondernemer en wil je een huis kopen? Dan is het altijd verstandig om een inschatting te laten maken van wat je maximaal kunt lenen. Je kunt zelf online je hypotheek berekenen, maar je kunt natuurlijk ook een hypotheekgesprek aanvragen. Wist je dat er ook partijen zijn waar je als zzp’er of freelancer in aanmerking kunt komen voor een ondernemershypotheek? Daarmee vraag je als ondernemer net zo makkelijk en snel een hypotheek aan als ieder ander, ook als je een startende ondernemer of zzp’er bent.

Waar moet je verder rekening mee houden?

Wees je ervan bewust dat wanneer je een huis koopt, de verantwoordelijkheid om voldoende inkomsten binnen te krijgen groot is. Het laatste wat je wil is dan ook wel arbeidsongeschikt worden, want niet kunnen werken betekent als ondernemer geen inkomsten. Zorg dus voor een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Zo’n verzekering is duur, maar je verzekert jezelf van inkomsten als je onverhoopt arbeidsongeschikt raakt.

Bezichtigingstip: kijk uit naar een woning met werkruimte

Zodra je weet wat je kunt lenen komt het leukste deel: op zoek naar een huis! Tip: kijk uit naar een woning met een werkruimte die een eigen ingang en voorzieningen (zoals een toilet) heeft. Wanneer je die werkruimte voor meer dan 90% voor je onderneming gebruikt, is de werkruimte aftrekbaar van de belasting. Scheelt toch weer!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.