Een kluswoning kopen? Dit is waar je rekening mee moet houden

kluswoning

Denk je erover om een kluswoning te kopen? Daar zitten zo zijn voordelen aan. Namelijk dat de prijs een stuk lager is dan een volledig opgeknapte woning, het huis brengt sfeer door details van vroeger en het beste is: je kunt je huis volledig opknappen volgens jouw persoonlijke woonwensen. Bij het kopen van een kluswoning zijn er ook een aantal zaken om rekening mee te houden. Wij vertellen je er meer over.

Kluswoning kopen: waar let ik op?

Kluswoningen zijn vaak oude woningen en dat heeft zo zijn charmes. De mooie balken aan het plafond, glas-in-lood-ramen en de oude zware deuren: dit zijn de mooie elementen van een oude woning waar je verliefd op wordt. Toch is het belangrijk kritisch te kijken als je een kluswoning gaat bezoeken. Glas-in-lood-ramen zijn prachtig, maar kun je ze isoleren?

Het is belangrijk om vooraf een zo gedetailleerd mogelijk kostenplaatje te maken. Wat wil je zelf toevoegen aan het interieur en wat wil je verbouwen? Het is van belang dit van tevoren in kaart te brengen. Je wil namelijk niet dat je hypotheek niet toereikend genoeg is om je woning te kunnen verbouwen.

Ook uitzoekwerk doe je voorafgaand

Bij een kluswoning ga je veel verbouwen, maar je wil wel dat dit ook mág. Voor bepaalde toevoegingen aan je woning heb je een vergunning nodig van de gemeente. Wil je een aanbouw? Controleer dan eerst of je hiervoor een vergunning krijgt. Zonde als je je woning gekocht hebt, maar je hem niet kan opknappen zoals jij dat wil.

Geld besparen door zelf te klussen

De meeste mensen kopen een kluswoning, omdat ze zelf van klussen houden. Heb je tijd, houd je van aanpakken en ben je niet weg te slaan bij je gereedschap? Dan is een kluswoning zeker wat voor jou. Bedenk wel dat er klussen zijn in huis waar je een vakman voor nodig hebt. Denk aan het repareren van het dak, het aanleggen van leidingen en werkzaamheden aan de elektrische installatie.

Werken aan elektrische installatie

Ieder huis heeft een elektrische installatie. Wil je de elektra zelf aanleggen? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo moet je altijd de betreffende stroomgroep uitschakelen voor je eraan gaat werken. Daarnaast wil je niet alle apparaten aansluiten op één stroomgroep: dit kan kortsluiting veroorzaken. Verder is een aardlekschakelaar van belang. Deze schakelt bij een stroomlek de stroom direct uit. We kunnen nog wel even doorgaan, maar het is duidelijk dat er heel veel fout kan gaan als je werkt aan de elektra. Gelukkig bestaan er cursussen waarmee je in korte tijd al een vakman wordt! Zo hoef je niemand in te huren, maar ga je gewoon zelf aan de slag.

Verbreed je kennis

Ga je zelf met elektra aan de slag en kun je je kennis hier en daar nog wel wat bijspijkeren? Volg dan eerst de cursus NEN 3140. Het is een korte training, waarbij je leert om veilig aan de elektra te werken. Ben je nog op zoek naar een woning? Bekijk dan hier al het woningaanbod in Nederland.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.