Een oudere woning gekocht? Zo verbeter je de isolatie

isolatie

Na lang zoeken heb je eindelijk dé perfecte jaren ’70 woning gevonden. Isoleren was in die tijd echter nog niet vanzelfsprekend en hierdoor kan de energierekening al snel oplopen. Gelukkig kun je deze gemakkelijk zelf verlagen door op verschillende plekken de juiste isolatie aan te brengen.

Isoleren: wat is dat eigenlijk?

Isolatie kun je goed vergelijken met een thermosbeker. Wanneer je koffie in een thermosbeker doet, blijft deze lekker warm. Maar wanneer je er een gekoelde drank in doet, blijft het juist koel. Precies dat effect heeft isolatie op jouw woning. In de winter zorgt isolatie ervoor dat de warmte in huis blijft hangen en in de zomer zorgt het er juist voor dat de warmte minder snel naar binnendringt. Zo geniet je dus altijd van een optimaal wooncomfort. De positieve effecten van isoleren zie je ook terug op de energierekening. Door te isoleren, hoef je namelijk minder te stoken en dat werkt natuurlijk kostenbesparend. Het levert je dus direct rendement op.

Bouwjaar van invloed op isolatie

Tot en met 1974 werden nieuwbouwhuizen vrijwel niet geïsoleerd tijdens de bouw. De reden hiervoor is simpelweg dat er minder strenge eisen aan isolatie verbonden waren. Helaas komen vocht, tocht en kou hierdoor wel vaker voor. In de loop der jaren is de isolatie bij veel jaren ’70 woningen al verbeterd door bijvoorbeeld dakisolatie of isolatieglas (HR++) aan te brengen. Maar er valt nog een hoop winst te behalen door ook op andere plekken isolatie aan te brengen. Zo ontbreken vloer- en (spouw)muurisolatie nog vaak.

Vloerisolatie

De vloer is vaak het koudste gedeelte van het huis, omdat koude lucht vanuit de kruipruimte omhoog trekt. Dit zorgt ervoor dat jij sneller last van koude voeten hebt. Door vloerisolatie aan te brengen, kan deze kou moeilijker naar boven dringen en heb jij dus minder snel last van koude voeten. Ben je van plan om vloerisolatie aan te brengen? Let er dan op dat voor de isolatie van een beton- of houten vloer verschillende isolatiematerialen gebruikt worden.

Bij de isolatie van een betonvloer wordt meestal gebruikgemaakt van EPS, XPS of PIR. Deze materialen kun je vaak aanbrengen vanuit de kruipruimte. Bij een houten vloer is een wolsoort echter aan te bevelen. Dit is een open materiaal en dat is belangrijk als het om een houten vloer gaat. Het materiaal moet namelijk altijd kunnen ademen om vochtproblemen te voorkomen. Daarnaast dempen wolsoorten het geluid wat bij een houten vloer ook niet geheel onbelangrijk is.

Muurisolatie

Wist je dat er zonder muurisolatie zo’n 20% van de warmte naar buiten verdwijnt? Het is dus niet voor niets dat muurisolatie populair is. Je behaalt het snelst rendement door de buitenmuur te isoleren. Dit kan bijvoorbeeld door spouwmuurisolatie aan te brengen. Bij bestaande woningen is dit echter lastig, omdat de spouw moeilijk te bereiken is. Daarom kun je het beste een voorzetwand maken. Dit kun je natuurlijk ook doen als jouw woning geen spouwmuur heeft.

Met het plaatsen van een voorzetwand gaat er wel binnenruimte verloren. Als het belangrijk is dat dit tot een minimum beperkt wordt, dan is PIR het beste materiaal. Is het inleveren van ruimte geen probleem, dan kun je ook met glaswol, steenwol of minerale wol isoleren. Wil je juist zo efficiënt mogelijk te werk gaan? Dan kun je ook gebruikmaken van verlijmde PIR-platen. Deze zijn voorzien van bijvoorbeeld een OSB plaat- of gipsplaatafwerking. Hierdoor kun je in één handeling een wand isoleren én afwerken.

Als het voornaamste doel het beperken van geluidshinder is, is een wolsoort aan te bevelen. Wol dempt namelijk geluid, maar het houdt de warmte ook binnen. Zowel steenwol, glaswol als minerale wol kun je gebruiken in een voorzetwand en een scheidingswand.

Dakisolatie

De isolatie van het dak is bij veel jaren ’70 woningen al wel verbeterd in de loop der jaren, maar dat geldt natuurlijk niet voor alle woning. Is bij jouw woning het dak nog niet geïsoleerd? Dan gaat er maar liefst 30% van de warmte verloren. Een goed geïsoleerd dak is daarom altijd aan te raden, zeker als de zolder ook als leefruimte gebruikt wordt.

Voor de isolatie van het dak kun je veel verschillende soorten materiaal gebruiken. Welk materiaal je het beste kunt kiezen, is afhankelijk van meerdere factoren. Voor een hellend dak worden weer andere materialen gebruikt dan voor een plat dak. De materiaalkeuze is ook afhankelijk van hoe je het materiaal wil aanbrengen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen isolatie van binnenuit en buitenaf.

Kruipruimte isolatie

Als laatste kun je ook nog meer comfort creëren door de kruipruimte te isoleren. De kruipruimte bevindt zich onder de woning en is een plek die voor veel optrekkend vocht en kou kan zorgen. Hierdoor gaat de vloer koud aanvoelen en moet je harder stoken om de kamer op temperatuur te krijgen. Wanneer het tegengaan van kou het voornaamste doel is, dan kun je vloerisolatie vanuit de kruipruimte aanbrengen. Hou hier rekening met dezelfde factoren als bij vloerisolatie. Is het tegengaan van vocht je voornaamste doel, dan biedt bodemisolatie uitkomst. Dit kan door middel van EPS-parels of DI-isolatiechips. Deze reduceren de luchtvochtigheid.

Rendement

Dat isolatie voor een prettiger wooncomfort zorgt is wel duidelijk, maar wat levert het onder de streep op voor de energierekening? Gemiddeld bespaar je in een standaard eengezinswoning tot wel 600 euro per jaar door de spouwmuur te isoleren. Dit bedrag ligt op 220 euro bij vloerisolatie en op maar liefst 700 euro bij dakisolatie (Milieu centraal, 2018). De daadwerkelijke besparing kan natuurlijk afwijken, omdat dit ook afhankelijk is van hoe zuinig je stookt, de weersomstandigheden en de plaats en dikte van de isolatie. Exact weten wat isolatie jou op gaat leveren? Laat dit dan doorrekenen door een constructeur.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.