Een stijlvolle gietvloer: de woontrend van 2021

gietvloer

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een industrieel ogende gietvloer in huis aan te laten brengen. In de afgelopen jaren is de populariteit van gietvloeren sterk toegenomen. En dat is natuurlijk niet zo gek: een gietvloer ziet er niet alleen prachtig uit, maar heeft ook veel praktische voordelen. In dit artikel vertellen we je meer over welke gietvloeren er zijn, welke voordelen het heeft en wat de kosten zijn. Zo kun jij een goede keuze maken of dit type vloer geschikt is voor jouw woning.

Wat is een gietvloer?

Gietvloeren worden veel gebruikt in commerciële ruimtes, maar ook in woonruimtes. De gegoten kunststof substantie bestaat uit een mix van materialen om een verhard oppervlak te creëren. Deze oplossing wordt in vloeibare vorm gegoten, waardoor een naadloze vloer ontstaat. Dit type vloer is ongelooflijk sterk en duurzaam. De dikste soorten zijn zelfs sterker dan beton. Eenvoudig gezegd is een gietvloer een duurzaam kunststof oppervlak die bestaat uit een kunsthars, een aparte verharder en een topcoating ter afwerking.

Welke soorten gietvloeren zijn er?

Gietvloeren zijn hygiënischer en duurzamer dan andere vloeroppervlakken. De verschillen tussen elk type leveren aanzienlijke voor- en nadelen op. Dit is wel afhankelijk van het gebruik. We leggen je daarom uit welke soorten het meest gangbaar zijn en waarom.

Epoxy
Eén van de meest sterke varianten is van epoxy. Deze variant is een stuk dikker dan de normale gietvloer en daardoor nog beter bestand tegen zware belasting. Een epoxyvloer is bovendien vloeistofdicht en bestand tegen chemicaliën. Dit is bijvoorbeeld zeer handig bij productiefaciliteiten.

PU (polyurethaan)
De polyurethaanvloer vind je voornamelijk in bedrijfspanden en commerciële ruimtes. Op de meeste websites wordt dit type echter aangeduid als ‘PU gietvloer’. Net als iedere andere gietvloer is de PU vloer verkrijgbaar in talloze kleuren. De specialist brengt de vloer geheel naadloos aan. Wist je dat deze substantie uitstekend geschikt te combineren is met vloerverwarming?

UV-vloer
Vangt je nieuwe vloer veel zonlicht? Dan is het verstandig om te kiezen voor een UV-vloer. Zoals de naam al doet vermoeden is deze variant nog beter bestendig tegen UV-licht (zonlicht). De UV-variant wordt zowel in bedrijfspanden als woonruimtes toegepast en is ook geheel naadloos, duurzaam en eenvoudig in onderhoud.

Beton
Wil je een vloer met een extra stijlvolle en robuuste uitstraling? Kies dan voor de beton gietvloer. Dit is een kunststofvloer met de uitstraling van een traditionele betonvloer. Deze vloer past perfect in een industriële omgeving, een bedrijfsruimte of een woonkamer met een industrieel karakter. Steeds meer mensen kiezen voor een betonnen variant bij een modern interieur. Hij heeft een lange levensduur en is erg gemakkelijk in onderhoud.

Woonbeton
Een iets andere variant is de woonbeton gietvloer. Deze vloer bestaat uit een combinatie van cement en polyurethaan. Door deze twee materialen met elkaar te mengen ontstaat er een vloer met de uitstraling van beton en de voordelen van een gietvloer. De woonbetonvloer is leverbaar in werkelijk alle kleuren van de regenboog. Hij is eenvoudig te combineren met vloerverwarming en bovendien gemakkelijk te onderhouden.

Waar kun je een gietvloer toepassen?

Gietvloeren zijn zeer duurzaam en zien er bovendien prachtig uit. Een gietvloer vind je op diverse plekken, waaronder: winkels, kantoren, productiefaciliteiten, magazijnen, sportscholen, showrooms, ziekenhuizen, laboratoria en natuurlijk woonruimtes. In een industriële omgeving wordt de gietvloer vaak toegepast omdat deze uiterst duurzaam en chemisch resistent is. Dit type vloer is ook voor woonruimtes steeds populairder, omdat ze gemakkelijk te onderhouden zijn, een warme uitstraling aan het interieur geven en langer meegaan dan iedere andere type vloer.

gietvloer

De 7 grootste voordelen

Naadloos & egaal
Eén van de grootste voordelen is het feit dat de gietvloer geheel naadloos is. Dit betekent dat er geen voegen of naden te bekennen zijn, ongeacht hoe groot de vloer is. Dit scheelt een hoop schoonmaakwerk, omdat vuil en vocht zich niet tussen voegen en naden kan nestelen.

Duurzaam & milieuvriendelijk
Op de lange termijn is een gietvloer een zeer goede investering. Deze gaat namelijk een stuk langer mee dan bijvoorbeeld een houten vloer of een tegelvloer. Met een beetje geluk hoef je nooit meer een nieuwe vloer aan te leggen en kun je een leven lang gebruik maken van de vloer.

Chemische resistentie
Een gietvloer is uitstekend bestand tegen vuil. Zelfs de meeste zure schoonmaakmiddelen en chemicaliën tasten de vloer nauwelijks aan. Natuurlijk loopt een gietvloer naar verloop van tijd lichte gebruikerssporen op. Wilt je je vloer er weer als nieuw uit laten zien? Dan is dit gemakkelijk op te lossen door een nieuwe topcoat aan te laten brengen.

Gemakkelijk te onderhouden
Doordat de vloer geheel naadloos is, neemt hij daardoor ook geen vocht op. Dit maakt het een ideale ondergrond voor in de keuken of in de badkamer. Je bent voortaan veel minder tijd kwijt aan schoonmaken. Vuilresten op het oppervlak kunnen gemakkelijk worden opgeruimd door de vloer regelmatig te stofzuigen en eventjes te dweilen.

Veel decoratieve mogelijkheden
Veel mensen denken dat een gietvloer een saaie industriële ondergrond is, maar niets is minder waar. Tegenwoordig kun je een gietvloer laten aanbrengen in talloze effen kleuren of kleurencombinaties. Het is zelfs mogelijk om een patroon of afbeelding in de vloer te laten verwerken of in de vorm van een visgraatvloer te laten gieten.

Ideaal met vloerverwarming
Een gietvloer is uitstekend te combineren met heerlijk warme vloerverwarming. Wanneer er vloerverwarming op de ondergrond wordt aangebracht, kan de kunststof vloer er simpelweg overheen gegoten worden. De verwarmingsbuizen en de nieuwe vloer sluiten naadloos op elkaar aan. Een gietvloer geleidt de warmte van de vloerverwarming uitstekend.

Goed bestand tegen slijtage
Last but not least: een gietvloer gaat lang mee omdat deze uitstekend bestand is tegen slijtage. In tegenstelling tot een houten vloer kan een gietvloer jarenlang zijn glans behouden. Naast het feit dat een gietvloer slijtvast is, is het ook mogelijk om een antisliplaag op een gietvloer aan te laten brengen, voor extra wrijving en grip.

gietvloer

Wat kost een gietvloer?

De kosten voor het aanbrengen van een nieuwe gietvloer bestaan uit: de materiaalkosten, de arbeidskosten en eventuele bijkomende kosten voor de afwerking. De verschillende factoren maken het moeilijk om een helder antwoord te geven op de vraag: “Hoeveel kost een gietvloer?’’

Over het algemeen moet je rekening houden met een kostprijs van enkele tientjes tot iets meer dan €100 per vierkante meter. Het is volledig afhankelijk van je eigen wensen en natuurlijk de oppervlakte van de vloer. Als je meerdere ruimtes in een keer voorziet van een nieuwe gietvloer ben je per vierkante meter voordeliger uit. In sommige gevallen is het mogelijk om nog een klein beetje te besparen door de ondergrond alvast voor te bereiden en zelf een ontwerp aan te leveren.

Oriënteer je van tevoren dus goed op de mogelijkheden en laat je inlichten door diverse specialisten voordat je een beslissing neemt. Specialisten kunnen je vertellen welk type vloer het meest geschikt is voor jouw ruimte en welke kosten hiermee gepaard gaan. Kies jij ook voor een gietvloer? Laat het ons weten in de reacties hieronder. Meer interieurtips? Die vind je hier.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.