Een vakantiehuis is niet alleen meer voor 60-plusser

vakantiehuis

Een tweede huisje aan de Costa del Sol of midden in de bergen van Oostenrijk: jaren geleden waren het toch vooral 60-plussers die dat wilden, maar tegenwoordig zijn er ook steeds meer veertigers geïnteresseerd in een vakantiewoning.

Dit werd vooral opgemerkt tijdens de Second Home Beurs. Er waren ook steeds meer mensen met kinderwagens op de beurs te zien, een opvallende ontwikkeling. Het aantal bezoekers van de Second Home Beurs stijgt sinds 2014 weer. De beurs trok toen – midden in de economische crisis – ruim 4000 bezoekers, maar inmiddels stopt de teller bij 7000 à 8000. Ook zijn er meer aanbieders op de beurs. Deze sector is dus weer in opkomst.

Spaarrente

Dat komt vooral doordat de rente op spaargeld nagenoeg nul is. “Van zo’n rendement word ik niet blij”, zegt Gerard Booij uit Den Bosch. Beter is het volgens hem te investeren in stenen. De voormalige ondernemer verkocht vorig jaar een groot distributiecentrum, kreeg daar veel geld voor, en investeerde dat in de aankoop van vijf vakantiehuizen. Vier in het Noord-Hollandse Julianadorp en één in Zandvoort. “Dan praat je over een rendement van 6%, dat is andere koek. Die huisjes zijn 70% van de tijd verhuurd aan mensen die graag een weekje eruit willen zijn. Prima toch?”

Is investeren in stenen zonder risico?

Garantie dat de waarde van een vakantiewoning altijd op hetzelfde niveau blijft of stijgt, kan niemand geven. Maar als je kijkt naar de afgelopen jaren zie je dat de prijzen heel stabiel zijn en nu weer wat oplopen. Dus wat dat betreft is het wel een waardevaste investering.

Hoeveel Nederlanders een tweede huis hebben is niet bekend, maar wel hoeveel tweede woningen er zijn verkocht in ons land. In 2017 waren dat er 4330, een stijging van 15% ten opzichte van het jaar ervoor. In 2018 zou dat aantal verder zijn gestegen naar 4700, op basis van cijfers van het Kadaster. Vooral Zeeland is populair.

Spanje op 1

Uit recent onderzoek van de Second Home Beurs onder duizend bezoekers blijkt dat Spanje het favoriete land is voor een vakantiewoning (27%). Daarna volgen Nederland (17%) en Frankrijk (12%). De gemiddelde aanschafprijs van een tweede huis is 234.000 euro. De helft van de kopers heeft het huisje voor verhuur, de andere helft maakt er zelf gebruik van, maar mikt ook op het rendement op geïnvesteerd vermogen. Ook op zoek naar een vakantiehuis? Bekijk ons aanbod recreatiewoningen.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.