Een zakelijke hypotheek voor een bedrijfspand

zakelijke hypotheek

Als je een bedrijfspand hebt en deze wilt verbouwen, of nog geen bedrijfspand hebt maar er wel al een op het oog hebt, heb je waarschijnlijk een zakelijke hypotheek nodig. Een zakelijke hypotheek is vergelijkbaar met een hypotheek die je normaal gesproken afsluit voor het aanschaffen of verbouwen van een huis. De zakelijke hypotheek kent een aantal criteria en voorwaarden. Zo zijn er verschillende soorten zakelijke hypotheken.

Over de bedrijfshypotheek

Net als bij het aanvragen van een normale hypotheek komt er bij het aanvragen bij een bedrijfshypotheek behoorlijk wat kijken. Een klein bedrijf dat ooit thuis begonnen is, is inmiddels aan het groeien en toe aan een echt bedrijfspand. Dat brengt wel verantwoordelijkheden met zich mee. Toch is het lang niet altijd nodig om naar de bank te stappen en zenuwachtig te zijn voor het gesprek. In de meeste gevallen hoef je niet naar kantoor te komen en vraag je een zakelijke hypotheek gemakkelijk online aan.

Uiteraard vereist de bank of kredietverstrekker wel dat je een plan hebt. Waarschijnlijk heb je al een bedrijfspand op het oog of heb je al een pand dat je wilt gaat verbouwen. In zo’n geval heb je een bedrijfshypotheek nodig. Dit is een vorm van banklening. Je dient goed te weten wat je gaat doen en wat je aan het doen bent. Zet je plannen daarom uitgebreid uiteen. Denk niet alleen na over wat je wilt gaan doen, maar ook wat de risico’s daarvan zijn. De kredietverstrekker moet immers de lening terugkrijgen. Het is dus belangrijk om visie te hebben over wat precies de bedoeling is.

Annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek?

Bij de keuze voor een zakelijke hypotheek kun je kiezen tussen twee soorten hypotheken: een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Het is dus belangrijk dat je het verschil kent. Bij een annuïteitenhypotheek is het maandelijks te betalen bedrag iedere maand gelijk op basis van de lening, de aflossing en de rente. Dat betekent dat je tijdens de hele looptijd weet waar je aan toe bent en wat de kosten zullen zijn.

Bij een lineaire hypotheek blijft het maandelijks te betalen bedrag voor de aflossing gelijk. Maar dat is niet het geval voor de rente. De rente daalt mee, waardoor ook de maandlasten zullen dalen. Beide hypotheekvormen hebben dus hun eigen voor- en nadelen.

Criteria voor aanvragen zakelijke hypotheek

Wanneer je een aanvraag voor een zakelijke hypotheek gaat doen, wil de kredietverstrekker meestal dat je goed op de hoogte bent van wat je aan het doen bent. Daarom is de kans groot dat je aan een aantal criteria moet voldoen. Zo kan er van je verwacht worden dat je een kennistoets aflegt over de bedrijfshypotheek. Ook moet je cashflow op orde zijn en is het mogelijk dat je wat eigen vermogen moet inbrengen.

Kennistoets

Ten eerste kan de kredietverstrekker een kennistoets hanteren. Je moet als aanvrager dus precies weten wat je doet. Daarom is het belangrijk dat je basiskennis hebt van zakelijke hypotheken. Je bindt je immers aan een financiële last. Ook als je tijdelijk geen inkomen hebt, moet je alsnog de hypotheek betalen.

Om deze reden is een kennistoets gebruikelijk. Er wordt dan van de aanvrager verlangd dat hij zich heeft ingelezen over hypotheken en snapt hoe een hypotheek werkt. De kennistoets gaat bijvoorbeeld over de financiële risico’s van een zakelijke hypotheek. Zo kan de verstrekker controleren of er wel voldoende kennis in huis is.

Cashflow

Een aanvraag van een zakelijke hypotheek staat of valt met een goede cashflow. De verstrekker kijkt bij de beoordeling dan ook zeer streng naar de cashflow van een bedrijf. Hoe lang duurt het tot debiteuren de aanvrager betalen? Hoe is het gesteld met de omloop van de voorraad? Is er dode voorraad aanwezig? En wat zijn de afspraken met leveranciers? Op die manier krijgt de verstrekker een beeld van of de aanvrager de zakelijke hypotheek wel kan dragen.

Eigen inleg

Ten slotte; bij vrijwel elke zakelijke hypotheek dien je zelf ook geld in te leggen. De meeste verstrekkers financieren namelijk 70% van de marktwaarde van het pand. Dit is het bedrag waarvoor het bedrijfspand verkocht zou kunnen worden. Maar als ondernemer krijg je nooit het volledige bedrag. De overige 30% moet dus van jezelf komen. Bij een pand met een waarde van €250.000 krijg je slechts 70% van de verstrekker. Je zult zelf dus nog €75.000 in moeten leggen.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.