Eerst je huis verkopen en dan kopen of andersom?

verkopen

Veel ruimte, prachtige locatie en wat een keuken.. je weet het zeker, dit is je droomhuis. Snel handelen en een bod uitbrengen dus, want er zijn meer kopers die dit huis ook willen! Alleen heb je een klein probleem: je oude huis is nog niet verkocht. Wat is nu verstandig? Eerst je huis verkopen en dan je droomhuis kopen of het maar voorbij laten schieten? In dit artikel lees je wat de beste keuze voor jou is.

Eerst verkopen, dan kopen

Wanneer je besluit om eerst je huidige woning te verkopen voordat je een nieuw huis koopt, krijg je een goed inzicht in wat je kan uitgeven aan het nieuwe huis. Verkoop jij je huis bijvoorbeeld met winst, dan heb je overwaarde. Deze overwaarde kan weer mooi meegenomen worden in de zoektocht naar een nieuw huis. Als je eerst verkoopt, dan heb je ook minder druk. Dit geeft je de mogelijkheid om een goede prijs te vragen voor jouw huidige woning, omdat je niet onder tijdsdruk staat.

Wanneer je ervoor kiest om eerst te verkopen, dan is het ook verstandig om in de voorwaarden een termijn te laten opnemen voor het zoeken naar een nieuwe woning. Dit voorkomt dat er extra kosten worden gemaakt voor het dubbel verhuizen, het zoeken van een tijdelijke woonruimte en het eventueel tijdelijk opslaan van je inboedel.

Is het de veiligste optie?

Of eerst verkopen de veiligste optie is, hangt af van een aantal factoren. De belangrijkste factoren zijn voornamelijk regio- en marktgebonden. Woon je bijvoorbeeld in de randstad, dan is het verstandig om eerst een huis te kopen voordat je jouw oude huis verkoopt. Dit komt door het feit dat een huis kopen in de randstad vele malen moeilijker is dan een huis verkopen. Maar woon je bijvoorbeeld in een minder populaire buurt waar weinig vraag is naar een woning, dan kan je kijken of je oude huis eerst verkocht kan worden, voordat je een nieuw huis koopt.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de huidige markt. Al gaat het bijvoorbeeld goed met de woningmarkt en worden er veel huizen verkocht en gekocht, dan kan je ervoor kiezen om eerst een woning te kopen. Maar mocht de markt wat stagneren en zie je dat de verkoop wat minder gaat, dan kan je de veilige route nemen en eerst je huis verkopen of ontbindende voorwaarden opnemen in je koopcontract.

Deze ‘ontbindende voorwaarden’ kun je in de koopacte opnemen en kunnen bijvoorbeeld stellen dat een koop kan worden ‘ontbonden’ als jij je financiering niet rond krijgt of je huis niet voor een bepaalde periode kan verkopen. Je kan hierop terugvallen en de koop dus afzeggen als er niet aan deze vooraf gestelde voorwaarden wordt voldaan. Deze voorwaarden moeten natuurlijk wel geaccepteerd worden door de verkopers van de woning.

Eerst kopen, dan verkopen

Mocht je toch snel willen handelen, omdat jij je droomhuis niet kwijt wil, lijkt het je misschien verstandiger om eerst te kopen en dan je huidige woonplaats te verkopen. Dit kan tricky zijn. Je weet immers niet voor hoeveel jouw huis verkocht gaat worden of hoe lang je woning te koop gaat staan op JAAP.NL. Mocht je hier toch voor kiezen, let dan vooral op de volgende punten.

Maandlasten

Je moet natuurlijk kunnen aantonen dat je de maandlasten voor je nieuwe droomhuis kan betalen. Mocht je oude huis nog niet verkocht zijn, dan moet je ook kunnen aantonen dat je dubbele lasten kunt betalen. Anders is het voor een bank niet aantrekkelijk om jou een hypotheek te geven.

Overbruggingskrediet

Wanneer je de overwaarde van je oude huis wil gebruiken voor je nieuwe huis, dient je oude huis eerst verkocht te zijn. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je gebruik maken van een overbruggingskrediet. Een overbruggingskrediet is een tijdelijke lening waarbij je de periode kunt overbruggen waarin je geen toegang hebt tot de overwaarde. De looptijden verschillen per geldverstrekker. Soms wil een geldverstrekker bijvoorbeeld ook een voorlopig koopcontract zien, voordat hij een overbruggingskrediet aanstelt.

Na het lezen van dit artikel kan je concluderen dat er veel dingen zijn waar je op moet letten. We hopen jou in ieder geval geholpen te hebben bij het maken van je keuze. Veel succes op de markt!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.