Eerste gesprek bij hypotheekadviseur: wat moet je vragen?

hypotheekgesprek

Je handtekening is gezet, dus die woning is bijna van jou. Enige wat nu nog rest is het regelen van de financiering. Om te zorgen dat je de best passende hypotheek afsluit, klop jij aan bij een hypotheekadviseur. Maar wat bespreek je eigenlijk allemaal met een adviseur? Wij zetten een paar vragen op een rij die je kunt stellen tijdens het eerste gesprek met je hypotheekadviseur.

Wat is mijn maximale hypotheek?

Om te beginnen, brengt je hypotheekadviseur jouw financiële situatie in kaart. Dit houdt in dat je inkomsten, uitgaven, vermogen en schulden bekeken worden. Op basis van deze informatie krijg je advies over hoeveel jij kunt lenen voor je nieuwe woning en welke hypotheek geschikt voor jou is. Heb jij nog geen adviesgesprek op de planning staan, maar ben je al wel benieuwd welk bedrag jij kunt lenen?

Wat worden mijn maandelijkse hypotheeklasten?

Weet je hoeveel jouw maximale hypotheek bedraagt? Dan is het slim om je eerst af te vragen of jij ook daadwerkelijk die maximale hypotheek wilt afsluiten. Check even hoeveel je kwijt bent aan de maandelijkse hypotheeklasten. En ga vervolgens na hoeveel geld je over wilt houden voor extra’s, zoals een stedentrip of concert. Jouw hypotheekadviseur kan je helpen om te zorgen dat jouw hypotheek past bij jouw levensstijl.

Hoe zit het met mijn toekomstplannen?

Blik ook alvast samen met je adviseur vooruit op je toekomst. Staat er bijvoorbeeld een gezinsuitbreiding op de planning? Dan moet je hiermee alvast rekening houden bij de hypotheeklasten. Kinderen zijn namelijk niet goedkoop. En wellicht wil je ook nog eens minder gaan werken. Een maximale hypotheek zou later voor problemen kunnen zorgen. Gelukkig denkt je hypotheekadviseur met je mee en zorgt dat je de hypotheek ook in de toekomst kunt blijven betalen.

Welke hypotheekverstrekker past bij mij?

Een onafhankelijke hypotheekadviseur, zoals eyeOpen.nl, heeft een groot aanbod aan hypotheekaanbieders. Door meerdere verstrekkers met elkaar te vergelijken, vindt je adviseur de partij die het beste bij jou past. Daarbij kijkt hij of zij niet alleen naar de hypotheekrente, maar ook naar de voorwaarden. Wil jij alvast meerdere opties naast elkaar zetten? Dan kun je deze hypotheekvergelijker gebruiken ter voorbereiding op je gesprek.

Voor welke aflosvorm moet ik kiezen?

Als jij recht wilt hebben op hypotheekrenteaftrek, moet je kiezen tussen een annuïtaire of lineaire hypotheek. Jouw hypotheekadviseur kan je vertellen welke vorm het beste bij je past, of dat juist een combinatie van de twee vormen voor jou geschikt is. Welke aflosvorm de juiste is, hangt af van je wensen, toekomstplannen en financiële situatie. Kort gezegd, heb je bij een annuïtaire hypotheek in het begin lage maandlasten die gedurende de looptijd stijgen. Ideaal als je verwacht later meer te gaan verdienen. Bij een lineaire hypotheek begin je met hoge maandlasten die daarna dalen. Handig als je in de toekomst van plan bent minder te gaan werken.

Ga ik voor een vaste of variabele hypotheekrente?

Na het afsluiten van je hypotheek betaal je iedere maand rente over het geleende bedrag. Je kunt ervoor kiezen om die rente voor een bepaalde tijd vast te zetten. Dan weet jij gedurende een bepaalde periode zeker welk rentetarief je betaalt. Dat vastzetten kan voor bijvoorbeeld vijf, tien of twintig jaar. Ook kun je kiezen voor een variabele rente, die mee verandert met de actuele hypotheekrentestand. Jouw hypotheekadviseur gaat samen met jou op zoek naar de beste optie voor jou.

Met welke risico’s krijg ik mogelijk te maken?

Het is belangrijk om niet alleen naar je opties te kijken, maar ook mogelijke risico’s in kaart te brengen. Daar helpt je hypotheekadviseur je uiteraard mee. Want stel, je wil over een paar jaar verhuizen of extra aflossen door een financiële meevaller, hoe gaat de hypotheekverstrekker die je op oog hebt daarmee om? In zo’n geval is het handig om te weten of je je hypotheekvoorwaarden kunt meenemen en hoe het zit met een eventuele boete bij extra aflossen. Wellicht geeft dit reden om de voorkeur voor hypotheekverstrekker bij te stellen.

Zo. Nu kun je goed voorbereid aan je eerste adviesgesprek beginnen. Heel veel succes!

1 reactie

  • Hypotheek Almelo says:

    Een hypotheekadviseur moet ook echt passen bij jezelf maar ook bij jouw persoonlijke situatie. Het is nooit verkeerd om eerst te checken wat de verschillende hypotheekadviseurs kunnen bieden voordat je aan relatie aangaat.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.