Huis kopen: let op deze 7 valkuilen

kopen

Een huis kopen is altijd spannend, vooral als het de eerste keer is. Deze nieuwe woning wordt immers jouw thuis voor de komende jaren… en dan heb je natuurlijk nog een hypotheek waar je jarenlang aan vastzit. Het is dus van belang dat de woning helemaal aansluit bij al jouw persoonlijke wensen en eisen. Daarom is het belangrijk dat er niet te snel gehandeld wordt. Er zijn een hoop fouten die je kan vermijden.

Kopen zonder ontbindende voorwaarden

Het is altijd belangrijk om ontbindende voorwaarden te laten opnemen in het koopcontract. Deze voorwaarden zorgen er onder andere voor dat je nog onder de koop uit kunt. Je kan bijvoorbeeld afspreken dat als de hypotheek voor een bepaalde periode niet rond is of als je oude huis nog niet verkocht is, je de koop kan ontbinden. Zonder deze voorwaarden moet je 10% van de koopsom betalen als de koop niet doorgaat. Pas dus op!

Mocht het niet mogelijk zijn om ontbindende voorwaarden te laten opnemen, onderzoek dan goed of je het huis daadwerkelijk kan betalen en zorg dat je rekening houdt met alle bijkomende kosten en dergelijke.

Bezichtigen zonder voorbereiding

Je weet ongeveer wat je wil, maar zet je wensen en eisen alsnog netjes op een rij. Je zult verschillende huizen tegenkomen die jou leuk lijken, maar zijn die huizen ook echt wat jij wil? Dit is een lastige vraag dat het best opgelost kan worden met een wensenlijst. Zet voor jezelf op papier wat jouw wensen en eisen zijn voor een nieuw huis. Hou natuurlijk wel rekening met je budget en wat je kan betalen.

Het budget

Iedereen wil natuurlijk een mooi en groot huis, maar heb je er het budget wel voor? Het heeft natuurlijk geen zin om huizen te bezichtigen die ver boven je budget uitstijgen. Het is dus belangrijk om vrijblijvend een gesprek in te plannen met een hypotheekadviseur. Hierdoor heb jij een indicatie van wat jij maximaal kan lenen. Let wel op: het is belangrijk om niet tot het maximale te lenen. Bedenk hoeveel je kan lenen om toch nog zelf te kunnen leven. Je wil immers niet al je geld uitgeven aan hypotheekkosten.

Stel eisen voor jezelf en hou je hier ook aan

Je wil heel erg graag 3 slaapkamers, maar het huis heeft er maar 2… wat nu? Je bent verliefd op het huis en je wil het toch graag kopen, alleen is dit wel verstandig? Bedenk goed van tevoren of dit huis echt geschikt is voor jou en je planning voor de komende jaren.

Kies de juiste locatie

Een huis op een goede plek behoudt zijn waarde sneller dan een huis op een minder bekende plek. Het is belangrijk om altijd kritisch te blijven en niet blind overal op te vertrouwen. Neem een kijkje naar het voorzieningsniveau. Hierbij is het belangrijk om zelf te bepalen wat je zoekt. Zijn er bijvoorbeeld genoeg recreatiemogelijkheden, genoeg scholen of genoeg supermarkten? Welke planningen zijn er? Je wil natuurlijk niet naast een nieuwe drukke weg of station wonen.

Niet genoeg bezichtigingen ingepland

Tijdens de eerste bezichtiging ben je er al zeker van, dit wordt je nieuwe huis. Je brengt gelijk een bod uit en deze wordt nog geaccepteerd ook. Nu zie je pas dat het huis wat lelijker is dan jij je kan herinneren. Je hebt dus niet goed genoeg gekeken. Dit kan heel makkelijk voorkomen worden door vaker bezichtigingen in te plannen. Wees niet bang om een huis meerdere malen te bezichtigen voordat je het gaat kopen. Je zit er immers jaren aan vast…

Let op: meerdere bezichtigingen inplannen kan meestal alleen als het een huis betreft dat al langer in de verkoop staat en is vaak ook regio-gebonden. In bepaalde regio’s, zoals in Amsterdam, worden huizen soms gekocht door mensen die het huis nog niet eens gezien hebben. Zoek je een huis in de Randstad? Je kunt er dan ook voor kiezen om een aankoopmakelaar in te schakelen.

Geen vragen stellen

Als koper heb jij de verantwoordelijkheid om te ontdekken in wat voor staat het huis zich bevindt. Stel dus altijd vragen aan de verkoper en wees kritisch. Door goede vragen te stellen krijg je gelijk een beter inzicht in de status van de woning. Zie je bijvoorbeeld scheuren in de muur of andere problemen? Vraag gerust hoe dit nou precies zit. De verkoper heeft de plicht om eerlijk antwoord te geven op jouw vragen. Zo voorkom je verborgen problemen en spijt achteraf.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.